Machi Koro

machi-koro-boxIn dit dobbelspelletje met veel kaarten ben je als speler burgemeester en probeer je een aantrekkelijke stad te ontwikkelen. De inwoners hebben zo hun wensen. Je breidt jouw stad uit met verschillende gebouwen die voordelen opleveren. Daarnaast wil de bevolking bezienswaardigheden. De eerste speler met vier bezienswaardigheden in zijn stad wint het spel. Aan het begin van het spel worden alle gebouwen als open voorraad op tafel neergelegd. De spelers beginnen allemaal met dezelfde startset: een graanveld en een bakkerij. Hun vier bezienswaardigheden liggen nu nog dicht voor hen op tafel. Tot slot krijgen ze drie munten als startkapitaal.

Op de gebouwenkaarten staan de kostprijs, de activatiewaarde, het effect en een categorie. Daarnaast hebben ze een kleur. Blauwe kaarten leveren inkomsten van de bank op, ongeacht wiens beurt het is. Groene kaarten leveren alleen inkomsten op van de bank in je eigen beurt. Rode kaarten leveren inkomsten op van de speler die de dobbelstenen heeft gegooid. Met paarse kaarten steel je in jouw eigen beurt van andere spelers of dwing je ze tot een ruil.

Als een speler aan de beurt is, gooit hij met een dobbelsteen. Later in het spel kan hij ook met twee dobbelstenen gooien. Het gegooide getal activeert gebouwenkaarten. Sowieso bij zichzelf, maar ook bij andere spelers. Iedereen krijgt zijn verdiende inkomsten. Het kan zijn dat de speler die aan de beurt is, geld moet betalen aan een andere speler. Hij moet in dat geval eerst betalen. Je kan daarbij niet negatief uitkomen. Pas daarna ontvangt hij zijn inkomsten. Nadat de financiële gevolgen zijn afgehandeld, mag de actieve speler één gebouw kopen. Hij betaalt de kosten aan de bank en voegt het nieuwe gebouw toe aan zijn uitstalling. Hij mag ook, in plaats van een gebouw kopen, één bezienswaardigheid openen. Elke bezienswaardigheid levert een voordeel op, dat meteen ingaat. Zo mag je bijvoorbeeld met twee dobbelstenen gooien zodra je een treinstation hebt geopend.

De uitstalling van de spelers wordt steeds verder uitgebreid. Daardoor is er een grotere kans op meer inkomsten. Die heb je hard nodig, want de meeste bezienswaardigheden zijn niet goedkoop. Sommige gebouwen versterken elkaar. Plan daarom goed welke gebouwen je in je stad wilt hebben. Zo levert een kaasfabriek meer geld op naarmate je meer veehouderijkaarten hebt. Hetzelfde geldt voor een meubelfabriek. Het effect wordt groter als je meer mijnen en bos hebt. Je mag alle gebouwen meerdere keren bezitten in je stad. Alleen de paarse gebouwen mogen in een stad maar één keer aanwezig zijn. Zodra een speler zijn vierde bezienswaardigheid heeft geopend, stopt het spel en is hij winnaar.

Ten slotte

Machi Koro is een luchtig dobbelspelletje. Natuurlijk kun je vreselijke pech hebben. Dan wordt er zo slecht gegooid dat je zo weinig inkomsten hebt dat je weinig kunt bouwen. Toch kun je meestal wel basisgebouwen bemachtigen, waardoor je de kansen op meer inkomsten vergroot. Het spel is voor twee tot vier spelers. Toch speelt het met vier spelers heel anders dan met twee spelers. Bij vier spelers zijn de rode gebouwen veel interessanter, omdat je daarmee geld krijgt van andere spelers als ze het juiste getal gooien. Bij twee spelers is de kans dat dat lukt veel kleiner. Bovendien heb je met meer spelers een grotere kans om geld te verliezen via de paarse gebouwen van andere spelers. Het is dan ook veel moeilijker om echt geld te sparen. Bij vier spelers is het daarom raadzaam om zodra het kan gelijk een dure bezienswaardigheid te openen. Bij twee spelers ligt de nadruk er juist nog meer op om met de juiste combinatie van gebouwenkaarten snelle eigen geldmachientjes te creëren. Dit kan flink oplopen, waardoor je flinke klappers kunt maken. Je raakt je verdiende geld minder gauw kwijt en daardoor loont het ook om eerder te sparen. Machi Koro is een leuk spelletje als afsluiter of tussendoortje en verschijnt bij ons regelmatig op de speeltafel. We kijken dan ook uit naar de uitbreiding die binnenkort verschijnt.

Opmerking: in de eerste druk van de Nederlandse versie staat een vervelende vertaalfout op de paarse gebouwenkaart Bedrijvencomplex. Het woord “geen” is vergeten. Bij het Bedrijvencomplex mag je één kaart met een speler naar keuze ruilen als het jouw beurt is. Dit mag echter GEEN paarse kaart zijn.

Auteur: Masao Suganuma
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten