Kosmos – voorjaar 2015

De Duitse uitgever Kosmos heeft de volgende spellen voor het voorjaar van 2015 aangekondigd.

catan-kompakt-boxKosmos viert de twintigste verjaardag van Die Siedler Catan met een cosmetische ingreep. De naam wordt ingekort tot Catan (vaarwel Siedler) en de cover krijgt alweer een andere afbeelding en samenstelling. Ook nieuw is Catan Kompakt, een reisversie in een plastic koffer, die je kunt uitklappen tot een zeshoekig speelveld. De speelstukken zijn verpakt in afsluitbare lades en bakjes. Catan Kompakt bevat standaard een variant voor twee spelers.

lumis-boxLumis is een bordspel van Stephen Glenn voor twee spelers of teams. Op een speelbord met gekleurde zeskantige velden plaatsen de spelers hun torens, die ze met een pad van speelstukken proberen te verbinden. Het plaatsen van stukken doe je met speelkaarten in dezelfde kleuren. Uiteraard gaat het om meer dan het uitzetten van je eigen paden. Het blokkeren van de tegenstander en het overnemen van zijn torens horen er ook bij.

ugo-de-boxUGO! is de Duitse editie van het gelijknamige Nederlandse kaartspel van Ronald Hoekstra, Thomas Jansen en Patrick Zuidhof, dat op Spiel 2013 met groot succes door PlayThisOne werd gelanceerd. Voor de cover van deze Duitse editie is Koning Ugo naar de kapper geweest, waar zijn krullenbol is vervangen door golvende zwarte manen. Kosmos presenteert UGO! als een ‘Pfiffiges Stichkartenspiel, das Köpfchen erfordert‘.

da-luigi-boxDa Luigi is een bordspel voor 2-4 spelers van Rüdiger Dorn. Jouw Italiaanse restaurantje wordt bezocht door gasten in alle soorten en maten. Lekkerbekken met voldoende tijd voor een uitgebreide maaltijd zijn welkom aan jouw tafels, zuurpruimen met haast gun je een plek bij de concurrent. Op de markt verzamel je jouw ingrediënten. Hiervoor betaal je met tijd, waardoor jouw gastenkaartjes richting de uitgang verschuiven. Het is zaak om ze op tijd de juiste gerechten te serveren, want een voortijdige aftocht levert jou strafpunten op.

In Rudiger Dorn’s dobbelspel Tschakka Lakka gaat Wasbeer Jones op zoek naar schatten in een tempel in de Zuid-Amerikaanse jungle. Je vindt de schatten door de juiste symbolen te gooien, maar met elke gegooide valstrik wordt het lastiger om de buit veilig uit de tempel te halen.

drachen-schafenIn het kaartspel Von Drachen und Schafen jagen draken op schapen om ze tegen schatten in te ruilen. De spelers proberen elkaar af te stoppen. Bij het uitspelen van de kaarten moet je kiezen welke kant je gebruikt. De kant met de bonte schapen, die je nodig hebt om verder te komen, of de kant met de waardevolle schatten en de nuttige actiemogelijkheden. Dit is de Duitse editie van Dragon’s Hoard.

zombee-boxIn het dobbelspel ZomBee moet de actieve speler tot driemaal toe dobbelen en wil hij zoveel mogelijk stenen aan zijn medespelers doorgeven. Per steen moet je namelijk een bloemenfiche omdraaien, en dat laat je graag aan anderen over. De juiste bloemen omdraaien is prima, maar een ‘ZomBee’ kost jou honing.

Knätsel is een gemoderniseerde versie van Klaus Teuber’s eerste Spiel des Jahres Barbarossa. In dit partyspel moet je zien te raden wat jouw creatieve medespelers met hun gekleurde klei hebben gekneed.

The Big Bang Theory – Das geniale Spiel is een kaartspel van Michael Schacht. Door uitspelen van speelkaarten vervullen de spelers de wensen van de hoofdpersonen uit deze populaire tv-serie. Met ‘paradoxfiches’ kun je de spelregels onderweg opschudden.

crazy-timeIn het kaartspel Crazy Time proberen de spelers als eerste hun tijdkaarten kwijt te raken. De spelers noemen een tijd en draaien een kaart om. Toont deze de genoemde tijd of een tijdmachine moet je snel reageren omdat de regels wijzigen. Wanneer je een fout maakt, ben je de sigaar en krijg je de tot dan uitgespeelde kaarten.

Bij het kaartspel Panik Pilze moeten de spelers zoveel mogelijk paddenstoelensoorten verzamelen. Niet alleen door ze keurig te plukken, maar ook door schaamteloos te graaien in de mandjes van de medespelers.

Die Reise nach Mordor is een dobbelspel van Michael Rieneck. Al dobbelend probeer jij jouw Hobbit zo snel mogelijk naar de Doemberg te brengen. Daarbij word je gesteund door Gandalf en de reisgenoten, gehinderd door Orks en achtervolgd door de Nazgul.

In het kinderspel Ratzeputz planten de jonge tuiniertjes worteltjes, die worden bedreigd door een hongerige konijnenfamilie.

In het kinderspel Alles Banane! moeten de spelertjes met hulp van een houten banaan stilzwijgend uitbeelden wat op opdrachtkaartjes is afgebeeld.

Het Spinnengift und Krötenschleim Mitbringspiel is een compacte versie van Klaus Teuber’s gelijknamige geheugenspel voor kinderen.

Schnick Schnack Schnuck is ‘steen-papier-schaar’ in de vorm van een kaartspelletje.

Meer informatie: