Abacusspiele brengt cacao en beesten

De Duitse uitgever Abacusspiele presenteert dit voorjaar drie nieuwe titels. Alleen het legspel Cacao is fonkelnieuw. Het kaartspel MammuZ is de Duitse editie van Sauries van de Russische uitgever Hobby World. Het kaartspel Jumbo & Co. is een nieuwe uitgave van Mausen uit 2004.

cacao-boxBij het legspel Cacao heeft iedere speler een eigen stapel met arbeidertegels, met een variërend aantal arbeiders aan de verschillende zijden van de tegel. Het speelveld start met twee jungletegels, een cacaotegel en een kleine markt. Deze raken elkaar op de hoekpunten, omdat jungletegels nooit naast elkaar mogen liggen. Dezelfde beperking geldt voor arbeiders. De resterende jungletegels vormen een trekstapel, waarnaast twee tegels als open aanbod klaarliggen. De actieve speler legt een arbeidertegel in de gewenste positie naast een jungletegel. Wanneer twee arbeiders naast een open gat liggen, vul je dit gat met een van de open jungletegels. Daarna activeer je de arbeiders die deze beurt naast jungletegel(s) kwamen te liggen. Met deze acties kun je cacaobonen oogsten, cacao verkopen, goud winnen, je waterdrager naar een betere positie op zijn spoor verplaatsen of zonnestenen verzamelen waarmee je een tweede arbeiderstegel op een mooie locatie mag leggen. De speler met het meeste geld wint het spel. Het tijdens het spel verzamelde bedrag kun je aan het einde verhogen met niet gebruikte zonnestenen, met de waterdrager en door de (op een na) meeste arbeiders naast tempeltegels te bezitten.

jumboco-boxBij het kaartspel Jumbo & Co proberen de spelers zoveel mogelijk waardevolle dieren te verzamelen. Door het uitspelen van de juiste kaarten probeer je de gewenste dieren naar jou toe te jagen. Iedere speler speelt één dierenkaart uit, waarna volgens de methode “steen – schaar – papier” wordt bepaald welk dier een ander dier verjaagt (hond verjaagt kat, kat verjaagt muis enzovoort). Aan het einde van deze drijfjacht leg je de verzamelde kaarten op een scorestapel.

mammuz-boxBij het kaartspel Mammuz bestaat het deck uit dieren in verschillende aantallen (van 2 mammoets oplopend tot 9 muizen) en 6 dinosaurussen met speciale eigenschappen. In je beurt leg je 1-4 kaarten gedekt neer en noem je hun diersoort (liegen mag). De volgende speler mag ook 1-4 kaarten spelen en dezelfde diersoort noemen of hij mag één jouw kaarten omdraaien. Heeft de voorganger gelogen, dan moet hij alle gespeelde kaarten op hand nemen. Sprak hij de waarheid, dan neemt de valse beschuldiger alles op hand. Bij een omgedraaide dino gebeurt er iets speciaals. Wanneer je alle kaarten van een diersoort op hand hebt, mag je ze uit het spel verwijderen. Je wint door als eerste jouw kaarten kwijt te raken (uiteraard zonder daarbij op een leugen te worden betrapt).

Meer informatie: