Nieuwe Stratego spellen bij Jumbo

Jumbo komt in maart met drie spellen uit de Stratego familie: het bordspel Stratego: Waterloo, het Stratego Dice Game en het Stratego Card Game. Laatstgenoemde is niet nieuw, Jumbo had dit spel eerder als het Stratego kaartspel in de catalogus. Naast de hier voorgestelde titels wordt er later dit jaar een variant voor vier spelers verwacht.

stratego-waterloo-boxStratego: Waterloo is een nieuw bordspel met drie varianten: een basisspel, een standaardspel en een expertspel. De Franse speler beschikt over een leger van 47 stukken. De Geallieerde speler beschikt over een leger van 45 stukken, maar kan na de 12de speelbeurt rekenen op versterking van het Pruisische leger met 13 stukken. Afhankelijk van de variant moeten de spelers proberen om elkaar te verslaan op het slagveld door elkaars vluchtroute te bezetten. De spelers proberen de overwinning te behalen door hun eenheden zodanig op te stellen dat ze verschillende aanvallen van hun tegenstander kunnen afslaan en zelf succesvolle aanvallen kunnen uitvoeren. De speler die er als eerste in slaagt om minstens twee van zijn eenheden op de geheime vluchtroute van zijn tegenstander te krijgen, wint de veldslag en dus ook het spel. Deze vluchtroute wordt bepaald door een aan het begin in het geheim ontvangen kaart.

stratego-waterloo-bord

De actieve speler beschikt over drie acties. Jouw actiepunten zijn gekoppeld aan jouw bevelhebber(s) en jouw opperbevelhebber. Wanneer zij sneuvelen, raak je actiepunten kwijt. Met een actie kun je een stuk verplaatsen, een stuk aanvallen, een artilleriestuk laten vuren, een reservist of een gedegradeerd stuk terugplaatsen, of een manoeuvreerkaart spelen. Er zijn drie soorten eenheden: infanterie (lichte en lijn), cavalerie (lichte en zware) en artillerie, met verschillende sterktes, aanvallen en bewegingen. Er mag altijd maar één stuk op een veld staan en stukken kunnen nooit over andere stukken heen springen. Wil je een stuk verplaatsen naar een veld met een vijandelijk stuk, dan moet je dat stuk aanvallen. Beide stukken tonen dan hun sterkte. Het stuk met de laagste sterkte is uitgeschakeld en verdwijnt van het bord. Als beide stukken dezelfde sterkte hebben, dan gooit de aanvaller een strijddobbelsteen. Het standaardspel maakt gebruik van bijzondere terreinregels voor gebouwen en een heuvel en introduceert manoeuvreerkaarten, waarmee je speciale acties kunt uitvoeren. Het expertspel probeert de veldslag, onder meer door verfijnde winstvoorwaarden, iets meer te laten aansluiten bij de historische realiteit.

stratego-dice-boxIn het Stratego Dice Game heeft iedere speler vijf dobbelstenen met verschillende combinaties van rangen. De actieve speler kiest er een uit. Beide spelers gooien tegelijk de gekozen dobbelsteen. Gooien beide spelers dezelfde rang, is de strijd onbeslist en gaan beide stenen meteen uit het spel. De hoogste rang wint de strijd. Een bom verslaat iedereen behalve een mineur. Een verkenner staat je toe een andere steen te gooien. Bij een vlag verlies je de veldslag. De gebruikte stenen gaan uit het spel. De spelers markeren hun gewonnen veldslagen op een aparte scoresteen. Je wint het spel door als eerste vijf veldslagen te winnen.

stratego-card-boxHet Stratego Card Game bevat 23 kaarten met rode stukken en 23 kaarten met blauwe stukken. Beide spelers schudden hun kaartenleger nemen de bovenste 8 kaarten. Je kiest de 5 kaarten waarmee je jouw frontlinie gaat vormen en de 3 kaarten waarmee je een gat in jouw linie kunt opvangen. Het is uiteraard de bedoeling om de vijandelijke vlag veroveren. De actieve speler vult zijn hand aan tot drie kaarten. Daarna valt hij met een frontliniekaart een kaart in de vijandelijke frontlinie aan. De hoogste rang wint de slag en herneemt zijn plaats in zijn frontlinie. De laagste kaart in rang verdwijnt uit het spel. Als de rangen even hoog zijn, gaan beide kaarten uit het spel. Uiteraard doen de spion, verkenner en bom hun speciale dingetje en is een geslagen vlag linke soep.

Meer informatie: