Mahé

mahe-boxOp Spiel 2014 presenteerde de Duitse uitgever Franjos een nieuwe versie van een klassiek Alex Randolph spel uit 1974. Onder de naam De Verhitte Strijd aan het Koude Buffet was dit spel in 1990 al in Nederland verkrijgbaar. De nieuwe editie heet Mahé, het buffet is ingeruild voor een tropisch eiland met zeeschildpadden en het spelmateriaal heeft een opknapbeurt ondergaan. Ook Mahé is voorzien van Nederlandstalige spelregels.

Het speelbord toont een tropisch eiland dat is omringd door 21 velden. Iedere speler heeft één gekleurde houten schildpad, waarmee hij rond het eiland zwemt. De beweging wordt gestuurd door 1-3 zeszijdige dobbelstenen. Naast het 21ste veld ligt een stapel broedkaarten, die elk 1-6 punten waard zijn. De bovenste broedkaart ligt altijd open. Je krijgt deze kaart wanneer je dit veld betreedt of passeert.

De actieve speler gooit een dobbelsteen en mag zijn schildpad het gegooide aantal ogen verplaatsen. Je mag na deze eerste worp echter ook besluiten om de tweede steen te gooien. Is de som van de ogen na de tweede worp 7 of minder, dan verdubbel jij jouw bewegingspunten. Wanneer jouw lef dan nog niet is verdwenen, mag je zelfs de derde steen gooien om de som van de ogen te verdrievoudigen. In het ideale geval gooi je zo 21 bewegingspunten bij elkaar, sprint jouw turboschildpad rond het eiland en heb je en passant een broedkaart verdiend. Helaas hebben de stenen niet altijd zin om zich tot 7 ogen te beperken. Overschrijd je dit aantal, dan gaat jouw schildpad zonder pardon terug naar het startveld.

mahe-speelbord

Schildpadden mogen elkaar passeren. Wanneer jouw schildpad op een veld met een andere schildpad landt, zet je hem op die andere schildpad. En dan wordt het leuk. Wanneer een schildpad beweegt, draagt hij alle op zijn rug rustende schildpadden met zich mee. Laatstgenoemden bewegen dus gratis mee. Om kamikazegedrag van een gefrustreerde buschauffeur te voorkomen, beslist de bovenste schildpad van de stapel hoeveel stenen er worden gegooid. De bovenste schildpad wordt helemaal vrolijk wanneer deze stapel het 21ste veld betreedt of passeert en daar een vette broedkaart ligt te wachten.

Deze schildpaddenrace gaat door tot de stapel broedkaarten is verbruikt. De schildpad die daarna nog een keer de finish passeert krijgt een bonus van 7 punten. De spelers tellen hun punten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Aan het einde van het regelboekje staat een variant die mij zo goed bevalt dat ik deze altijd gebruik. In plaats van het gooien van een tweede of een derde steen mag je een eerder verzamelde broedkaart inleveren. Je gebruikt de waarde van de kaart als een virtuele dobbelsteenworp. Hiermee kun je een onaantrekkelijke ‘1’ gebruiken om de turbo open te trekken om jouw schildpad bijvoorbeeld voor de concurrentie langs een vette ‘6’ te jagen.

Ten slotte

Het is mooi dat deze klassieker in deze prachtige uitvoering opnieuw verkrijgbaar is. Mahé is een toegankelijk, vlot en vooral erg leuk loopspelletje. Het spelsysteem is een geslaagde combinatie van geluk, gokken en een beetje plagen. In de basisversie kan de geluksfactor soms wat frustreren, met name wanneer bij jouw finishpassages alleen maar lage broedkaarten op de stapel liggen. Maar de genoemde variant biedt hiervoor voldoende compensatie. Mahé is het leukst met veel spelers, omdat de kans op stapels dan veel groter is. Met twee of drie spelers kun je dit nabootsen door iedereen met twee schildpadden te laten spelen.

Het is mooi dat de Duitse uitgever Nederlandstalige spelregels heeft toegevoegd. De kwaliteit van deze regels is gelukkig veel beter dan van zijn vorige spel Glastonbury. Mahé wordt gedistribueerd door BlackRock Benelux.

Auteur: Alex Randolph
Uitgever: franjos Spieleverlag
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-7
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten