999 Games jubileumjaar (update 7/1)

Voor 999 Games is 2015 een bijzonder jaar. Het is 1 juli namelijk 25 jaar geleden dat spelliefhebber Michael Bruinsma verliefd werd op het treinenspel 1835, de stoute schoenen aantrok en 120 exemplaren van dit spel naar Nederland haalde. Onder meer op een Ducosimbeurs aan de Utrechtse Mariaplaats bracht hij de eerste exemplaren aan de man, waarmee het postorderwinkeltje 999 Games was geboren. Ik heb in die beginjaren veel met hem meegemaakt. We hebben menig pot gespeeld (o.a. voor de camera van het tv-programma Hoge Ogen), Spellenspektakels georganiseerd, andere binnen- en buitenlandse beurzen afgelopen en samengewerkt aan tal van vertaalklussen. 25 jaar later staat Michael aan het roer van een toonaangevende spellenuitgever, die in 2014 uitstekende resultaten heeft geboekt en klaar is voor een prachtig jubileumjaar.

999games-25jaar

Persbericht 999 Games (update 7 januari):

In 2015 bestaat 999 Games 25 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar door gevierd met onder andere bijzondere nieuwe speluitgaven, demonstraties, toernooien en verschillende winacties. 999 Games zet maandelijks een van haar spellen in het zonnetje. Van “gouwe ouwe” tot heel nieuwe spellen. Directeur Michael Bruinsma is trots op de leeftijd van zijn onderneming en wil de spellenharten dit jaar nog sneller laten kloppen. Kortom: alle reden voor een groot feest!

Hoe het begon

Als spellenliefhebber pur sang raakte Michael Bruinsma geïnspireerd door het assortiment spellen dat hij tegenkwam tijdens zijn verre reizen. Op 1 juli 1990 begon hij vanuit huis een klein postorderbedrijf in geïmporteerde spellen. Bruinsma begon met slechts 5000 gulden en een bescheiden lening van de bank om ‘de badkamer te renoveren’. Al snel werd er weer gereisd om spellenconventies in heel Europa bij te wonen. Hij wist de spellen te vinden waar de spelers van die tijd naar op zoek waren.

Naam en logo

Bruinsma’s eerste import was het spoorwegenspel 1835. Dit was de aanleiding om een stoomtrein als logo te kiezen. Hieruit ontstond tevens het idee voor de naam van het bedrijf. “Het legendarische model stoomlocomotief 999 stond voor snelheid, kwaliteit en vooruitgang. Een perfect uitgangspunt voor mijn jonge bedrijf”. Later zou het logo worden herontworpen naar de huidige hofnar, die met een vileine blik de speler uitdaagt om van hem te winnen. “Door de uitbreiding van de activiteiten werd het logischer om een logo te kiezen dat het plezier en de uitdaging van het spelen uitstraalt”, zegt Michael Bruinsma.

Van postorderbedrijf tot distributeur en uitgeverij

Toen in 1993 Magic: The Gathering aan het assortiment werd toegevoegd, veranderde alles. Gamers stapten massaal over naar dit populaire ruilkaartenspel en de zaken liepen zo goed dat er met spoed personeel en een groter pand gezocht moest worden. In 1995 werd 999 Games een distributiebedrijf en verkocht het niet langer rechtstreeks aan de consument. Vijf man sterk bond het een aantal van de grotere retailkanalen aan zich. In 1998 begon het bedrijf met het uitgeven van Duitse bordspellen. Anders dan bij distributieproducten werden de spellen nu geheel vertaald en aangepast voor de Nederlandstalige markt. Het eerste bordspel dat onder de 999 Games-vlag werd uitgegeven was Elfenland. De Kolonisten van Catan blies nieuw leven in het spelen van spellen en de spellenmarkt in het algemeen. Sindsdien is het aanbod van spellen enorm gegroeid.In 1999 bracht 999 Games Pokémonkaarten op de markt met een nieuwe rage van ongekende omvang als gevolg. 999 Games stond nu officieel op de kaart. Het bedrijf groeide als kool. Tegen het jaar 2000 stond alleen al de verkoop van bord- en kaartspellen op meer dan 465.000 producten en dat bleef stijgen. Er volgde weer een verhuizing in verband met gebrek aan ruimte. Het bedrijf was nu officieel middelgroot en had de test van snelle groei doorstaan​​.

25 jaar later

Uiteindelijk werd 999 Games opnieuw geconfronteerd met de ontoereikende omvang van het magazijn. Er werd geïnvesteerd in een gebouw in Almere met een veel groter magazijn, dat de inmiddels welgeteld 4300 pallets kwijt kon. Tot op de dag van vandaag wordt daar door het toegewijde team van 25 medewerkers hard gewerkt aan de plannen voor het komende jaar. Momenteel geeft 999 Games zo’n 350 titels uit en vertegenwoordigt daarnaast andere uitgevers, zoals Schmidt uit Berlijn. Onder Schmidt’s assortiment van puzzels en spellen vallen onder andere Drei Magier Spiele en Sorgenfresser. Naar verwachting worden er in 2015 meer dan 50 nieuwe producten uitgegeven. 25 jaar na dato kan Bruinsma dus gerust zeggen dat zijn bedrijf heel wat stormen heeft doorstaan ​​en goed in ons kleine maar spelliefhebbende land is ingeburgerd. “We zijn in goede vorm en zijn van mening dat we een mooie toekomst voor de boeg hebben. Het is tijd om feest te vieren!”, aldus de trotse directeur.

Meer informatie: