Tric Trac d’Or 2014 voor Five Tribes

trictrac-2014De Franse spellensite Tric Trac heeft vandaag de winnaar van zijn eigen spellenprijs Tric Trac d’Or bekendgemaakt. De hoofdprijs van 2014 is voor het bordspel Five Tribes van de Franse spelauteur Bruno Cathala, uitgegeven door Days of Wonder/Asmodee. Deze uitslag is gebaseerd op een publieksverkiezing onder Franse spelliefhebbers.

five-tribes-boxFive Tribes speelt zich af in een Duizend-en-een-nacht setting. Het uit losse tegels opgebouwde speelbord is gevuld met groepjes speelfiguren in vijf kleuren. In jouw beurt pak je een groepje op en wandel je naar de gewenste tegel. Onderweg laat je op elke gepasseerde tegel een speelfiguur naar keuze achter, de kleur van jouw laatste speelfiguur moet al op de doeltegel aanwezig zijn. Dan haal je alle speelfiguren van deze laatste kleur van de tegel en voer je de bijpassende actie uit. Dit levert bijvoorbeeld grondstoffenkaartjes op (die in sets van verschillende kaarten veel geld en daarmee winstpunten waard zijn), geeft je toegang tot Djinn’s (nuttige bonuskaarten) enzovoort. Elk gebied geeft je ook nog een speciale actie, die je soms verplicht, soms vrijwillig moet/mag uitvoeren. Trek je een gebied leeg, dan plaats je daar jouw dromedaris en verdien je aan het einde punten voor dit gebied. Je biedt elke ronde op de speelvolgorde. Omdat geld en punten gelijk zijn, is verkwisting gevaarlijk.

De volledige ranglijst van 2014:

  1. Five Tribes met 5665 punten
  2. Lewis & Clark met 5121 punten
  3. Splendor met 4493 punten
  4. Abyss met 4459 punten
  5. Bruxelles 1893 met 4431 punten
  6. Spyrium met 3209 punten
  7. Medieval Academy met 2837 punten
  8. Concept met 2827 punten
  9. Koryŏ met 2728 punten
  10. 30 Carats met 1316 punten

Meer informatie: