Istanbul wint de Gouden Ludo 2014

goudenludo-2014-winnaarAan de vooravond van de beurs Spel 2014 is vanavond de uitslag van verkiezing van de Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo bekendgemaakt. De winnaar van de Gouden Ludo 2014 is ISTANBUL van Rüdiger Dorn, uitgegeven door White Goblin Games. De Gouden Ludo is de jaarlijkse onderscheiding voor het beste, nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt. Deze spellenprijs is een initiatief van de Antwerpse spellenvereniging FORUM-Federatie vzw, die de prijs uitreikt op basis van een bevraging van de eigen leden en andere spellenclubs in Vlaanderen.

In ISTANBUL zijn jouw handelaar en zijn vier knechten actief in 16 locaties op de markt van deze stad. De markt is opgebouwd als een raster van 4 bij 4 actievelden. Op elke locatie kun je een specifieke actie uitvoeren wanneer jouw handelaar en een knecht aanwezig zijn. Jouw handelaar beweegt met zijn groepje knechten als een stapel schijfjes van locatie naar locatie. Doet de handelaar ergens een actie, dan blijft daar een knecht achter. Op een gegeven moment moet je jouw knechten weer oppikken, anders droogt het actiepotentieel op. Dit moet je handig plannen om te voorkomen dat je te veel beurten zonder acties meemaakt.

istanbul-speelbord

Op de markt ontmoet je ook andere handelaren (die jou geld kosten); kun je familieleden van anderen laten arresteren (voor geld of een bonuskaart); kun je de gouverneur omkopen voor een bonuskaart of de smokkelaar voor een goed. Met jouw acties laad je goederen in jouw handkar, vergroot je de capaciteit van jouw handkar, verkrijg je moskeetegels met extra vaardigheden, verkoop je setjes goederen aan de Sultan en bemachtig je de robijnen waarmee je het spel moet zien te winnen.

ISTANBUL versloeg drie andere genomineerde spellen: DE PALEIZEN VAN CARRARA (White Goblin Games), KEYFLOWER (Quined Games) en RUSSIAN RAILROADS (999 Games). De Gouden Ludo is niet de eerste spellenprijs voor ISTANBUL, in Duitsland werd het spel dit jaar al uitgeroepen tot het Kennerspiel des Jahres.

Meer informatie: