Bonje op het Spellenspektakel

bonje-coverOp het Spellenspektakel van 2014 worden de eerste 5000 bezoekers getrakteerd op een mooi cadeau. Dit jaar krijg je niet alleen een leuke ‘goodie bag’ met een tijdschrift, samples en een Ducosim Spel!enkaart. De beursorganisator en zijn partners 999 Games en Carta Mundi pakken groots uit met het volwaardige kaartspel Bonje in de Stal. Dit kaartspel voor 2-4 spelers is een ontwerp van Chislaine van de Bulk, Kristel Kleijer en Kathalijn Vergeer.

Het spelmateriaal bestaat uit meer dan 80 speelkaarten met mannetjes- en vrouwtjesdieren in vijf soorten: paarden, koeien, varkens, schapen en kippen. Daarnaast vind je een paar olifanten, gekke koeien, dolle hengsten en transportwagens tussen de kaarten. Deze kaarten worden uitgedeeld, waarna iedere speler zijn eigen gedekte stapel voor zich op tafel legt. Iedere speler krijgt verder drie stallen, die hij in de loop van het spel zo snel mogelijk compleet probeert te maken met de juiste dieren. Een complete stal bestaat uit één mannetjesdier en ten minste één vrouwtjesdier van dezelfde soort.

bonje-beestenboel

Aan het begin van een ronde draait iedere speler met een hand naar keuze de bovenste kaart van zijn stapel open. Daarna moet iedere speler met dezelfde hand zo snel mogelijk één van deze open kaarten claimen. Bij voorkeur een kaart waar je iets aan hebt, maar als je niet oplet of te traag reageert kun je jezelf in de nesten werken. Dit gaat door totdat een speler zijn drie stallen compleet heeft gemaakt. Deze speler wint de ronde en krijgt een nieuwe stal. Wanneer de spelers hun stapels voor die tijd hebben uitgeput, wordt de winnaar van de ronde via een puntensysteem bepaald.

Elke stal mag maar één diersoort bevatten. In het ideale geval trek je eerst een mannetjesdier, waarna je de vrouwtjes gevaarloos kunt toevoegen. Het wordt lastig wanneer je gedwongen een tweede mannetje in dezelfde stal moet plaatsen. Dan is er bonje in jouw stal. Dit betekent dat je deze stal niet compleet kunt maken en je deze ronde dus niet kunt winnen. Gelukkig kun je met een transportwagen het boventallige mannetje weer afvoeren. Als alternatief kun je met een dolle hengst of een gekke koe de stal legen, om daar weer opnieuw te beginnen. Met een olifant kun je een lege stal van een medespeler vullen, zodat hij deze niet compleet kan maken (totdat een transportwagen…).

Het spel is voorbij zodra de eerste speler zijn vijfde stal heeft gevuld. In de tussentijd hebben de spelers zich een slordige 20 minuten kostelijk vermaakt met razendsnel reageren, elkaar een beetje pesten en hebben ze hopelijk de juiste keuzes gemaakt. Bonje in de Stal is een leuk familiespelletje. Een mooi cadeau voor de bezoekers van het Spellenspektakel.

Bonje in de Stal wordt mogelijk gemaakt door: