Spiel 2014 – persdag

De woensdag voor Spiel is sinds jaar en dag het feestje van de pers. Om 11 uur ’s morgens wordt afgetrapt met de persconferentie, die conform een goede traditie uit drie bijdragen bestaat.  Een toespraak van de beursorganisator Dominique Metzler, een welkomstwoord van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de Spieleverlage e.V. (voorheen Fachgruppe Spiel), de branchevereniging van speluitgevers.

Dominique aan het woord

Dominique aan het woord

Dit jaar is Spiel groter dan ooit. Op de beurs vind je 832 exposanten uit 41 landen. Bestaande standhouders hebben hun stands vergroot, er zijn per saldo nieuwe standhouders bijgekomen, die onder meer een plek hebben gekregen in de dit jaar toegevoegde helft van hal 4. Het brutovloeroppervlakte is hierdoor gestegen naar 58.000 m2. Er worden dit jaar maar liefst 850 nieuwe producten voorgesteld.

Het Nederlandse smaldeel moet dit jaar twee vaste gasten missen, White Goblin Games en The Game Master hebben geen stand op Spiel 2014. Bijvoorbeeld de jonge Nederlandse uitgever Waterfall Games zorgt voor enige compensatie. Men staat dit jaar voor het eerst op de beurs met het dobbelspel Spexx, dat in Nederland al 11 maanden erg succesvol is. Ook Spellènko en Rifugio zijn dit jaar voor het eerst present.

De directeur van de Messe Essen is blij dat hij gastheer van deze grootse spellenbeurs mag zijn. Hij bedankt Rosemarie Geu, Dominique Metzler en hun team voor het vertrouwen in de Messe. Dominique is in haar reactie zeer te spreken over de jarenlange samenwerking. Spiel is trouw aan de Messe Essen en zal dat ook in de toekomst blijven. In de rest van de wereld hebben spelers het immers over Essen, niet eens zozeer over Spiel. Evenement en locatie zijn met elkaar verweven.

En passant had Dominique een geruststellende mededeling voor de zwakke blazen onder ons: de toiletgroepen van hal 4A zijn dit jaar ook beschikbaar.

De persconferentie werd zoals gebruikelijk opgefleurd met een videotrailer van de vorige jaargang. Gevolgd door een korte presentatie van enkele highlights uit de Neuheitenschau:

  • Het nieuwe smartPLAY spelsysteem van Ravensburger.
  • Het 100-jarige jubileum van Mens-erger-je-niet, een spel dat vijf generaties heeft vermaakt. Tussen de persmappen vond ik een mooie brochure over de geschiedenis van dit spel.
  • Het 30-jarige jubileum van Jumbo’s Spiel des Wissens.
  • Natuurlijk volgden een paar zombiespellen, dit genre is nog lang niet uitgestorven.
  • Ze noemde een paar spellen die de grenzen van spellen en speelgoed overschrijden: de nieuwe spellenlijn van Carrera, het bouwspel Plan B en een modelspoorspel van Roco.
  • Ze stond stil bij twee thematisch passende spellen: das Spiel im Spiel, de twee bordspellen over de beurs zelf: Essen en Essen – Das Spiel. Dominique vond de worsteling met wensenlijstjes en budgetten een aardige weergave van de beurs.

Dit jaar werd de persconferentie niet onderbroken door een hoestbui (Dominique nam af en toe een slokje water), maar wel door onwillige microfoons.

Aan het slot verschenen twee speciale gasten: de televisiekok Steffen Henssler (rechts op de foto) en olympisch kampioen gewichtheffen Matthias Steiner (links op de foto). Van eerstgenoemde verscheen bij Kosmos zijn eigen kennisspel Hensslers Küchenrallye (hij is naast kok ook een spelliefhebber). Laatstgenoemde presenteert spellen van ThinkFun (een gezonde geest in een gezond lichaam). Steffen daagt Matthias uit voor een potje denkwerk.

de vips

de vips

Beiden spelen graag met hun kinderen. Dominique geeft ze daarom een exemplaar van de Kinderspiel des Jahres winnaar Feuerdrachen. Dit spel wordt samen met Russian Railroads en de Essener Feder winnaar Abluxxen nog even in het zonnetje gezet.

Ten slotte deed de voorzitter van Spielverlage e.V. Zijn traditionele verhaal over de omzetcijfers. Hiervoor verwijs ik je naar het eerder verschenen nieuwsbericht.

Na de persconferentie volgde een bezoekje aan de Neuheitenschau, een presentatie van de nieuwe spellen.

de presentatie van Russian Railroads

de presentatie van Russian Railroads

een geneeskrachtig spel?

een geneeskrachtig spel?

de prachtige speelstukken van Fragor

de prachtige speelstukken van Fragor

IGA prijswinnaar Martyn F en zijn nieuwe spel

IGA prijswinnaar Martyn F en zijn nieuwe spel

Woensdagavond was ik te gast op de feestavond in het kader van de Deutsche Spiele Preis. Daar werd de top 10 in het zonnetje gezet, waaronder de winnaar Russian Railroads en kreeg Wolfgang Kramer opnieuw een Essener Feder voor het spel met de beste spelregels uitgereikt.

Wolfgang Kramer krijgt de Essener Feder

Wolfgang Kramer krijgt de Essener Feder

auteurs en uitgever van Russian Railroads

auteurs en uitgever van Russian Railroads

Dit is maar liefst de achtste keer dat uitgever Hans im Glück de Deutsche Spiele Preis wint. Eigenaar Bernd Brunnhofer vertelt dat de trofeeën netjes in een vitrinekast staan. Hij stoft ze regelmatig af. Medewerkers van Hans im Glück deelden na afloop de mini-uitbreiding van Russian Railroads uit. Een leuke geste.

de Nederlandse en de Duitse uitgever van Russian Railroads vieren feest

de Nederlandse en de Duitse uitgever van Russian Railroads vieren feest

Ik heb wat problemen met de internetverbinding via de iPhone. Dit kan de verslaglegging tijdens de beurs negatief beïnvloeden. We zullen zien.