Kashgar

kashgar-boxEen van de Spiel 2013 releases van Kosmos was het spel Kashgar, Händler der Seidenstrasse. Dit was het eerste gepubliceerde spel van de debuterende Duitse spelauteur Gerhard Hecht. Zijn tweede spel Jäger und Späher verschijnt dit najaar ook bij Kosmos. Kashgar is een kaartspel voor 2-4 spelers. Iedere speler controleert drie karavanen met roulerende personagekaarten. Hiermee verzamel je het goud, de ezels en de specerijen die jou via de opdrachtkaarten naar de winst moeten leiden.

Elke karavaan bestaat aan het begin uit twee personages: één patriarch (met een matriarch op de achterzijde) en een willekeurige andere startkaart. Je hebt verder een bordje met zeven sporen, waarop je bijhoudt hoeveel specerijen (er zijn 5 soorten), goud en muilezels je bezit. Er is verder een dichte trekstapel, en later een open aflegstapel, met normale personagekaarten. Er is nog een tweede trekstapel met bijzondere personages. Deze sterkere hulpkrachten kun je via bepaalde acties bemachtigen. Tussen de spelers ligt een dichte stapel opdrachtkaarten, waarvan er vier open worden gelegd.

kashgar-materiaal

Wanneer je aan de beurt bent kies je een van de actiemogelijkheden op het voorste personage van één karavaan en voer je deze uit. Je mag een personage ook doorschuiven zonder de actie uit te voeren. Bij sommige acties verdwijnen de personages na gebruik meteen uit het spel. Bij de andere acties verhuist het personage naar de achterkant van de karavaan, waardoor het bij groeiende karavanen even duurt voordat je deze kaart weer kunt gebruiken. Door jouw karavaan te ‘trimmen’ kun je lucratieve, vlotte combinaties opzetten.

Met de acties verzamel je onder meer specerijen, goud en ezels. Deze grondstoffen heb je soms nodig om bepaalde acties te betalen, maar ze zijn vooral bedoeld om opdrachten te vervullen. De opdrachtkaartjes zijn de belangrijkste route naar de winstpunten, al kun je met sommige personages ook goed scoren. Met een patriarch huur je nieuwe personages in. Je trekt twee kaarten van de stapel, legt er één aan de achterzijde van deze karavaan en legt de andere op de aflegstapel. Uit deze groeiende aflegstapel kun je met de matriarch een kaart kiezen, een belangrijke actie voor spelers die minder afhankelijk willen zijn van de grillen van het lot. Vergeet vooral niet om voldoende personages in te huren waarmee je opdrachtkaartjes kunt vervullen. Doe je dit niet, dan dwaal je af van de weg naar de winst.

Het spel is voorbij wanneer een speler met zijn opdrachten en personages 25 of meer punten heeft verzameld. De ronde wordt nog uitgespeeld. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Ik vind Kashgar een uitermate leuke en interessante variatie op het deck building principe. Vanaf de eerste kennismaking ben ik voor dit spel gevallen, een jaar later speel ik het nog steeds met veel plezier. Je moet op zoek naar sterke acties, maar door het roulatiesysteem heeft het geen zin om jouw karavanen als een kip zonder kop uit te breiden. Je moet de karavanen goed zien te trimmen, waardoor er soepel draaiende motortjes ontstaan. Dan haal je in de ene karavaan leuke wisseltrucs uit met grondstoffen, terwijl de personages in een andere karavaan klaarstaan om opdrachten te vervullen. Hier zitten de ronkende puntenmotoren niet in hetzelfde deck, maar kun je jouw trucs een beetje spreiden.

Het spel functioneert met alle spelersaantallen, maar ik leg Kashgar het liefst als tweepersoonsspel op tafel. Een derde en vierde speler veranderen te weinig aan de speelbeleving om de extra speelduur te rechtvaardigen. Ik heb elders wat gemor over de geluksfactor gehoord. Ik heb zelf de ervaring dat een goed gebruik van de matriarch de meeste pech kan voorkomen. Ik vind Kashgar een aanrader voor liefhebbers van decks bouwen en combo’s opzetten.

Auteur: Gerhard Hecht
Uitgever: Kosmos
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 60 minuten