Michael Schacht viert zijn 25-jarig auteursjubileum

De Duitse spelauteur Michael Schacht viert in 2014 zijn 25-jarig jubileum als spelauteur. In dit artikel sta ik stil bij deze mijlpaal. Ik baseer me op een portret dat ik in een grijs verleden voor een Spellenspektakel Magazine heb geschreven, aangevuld met de antwoorden op een paar recent gestelde vragen.

Zijn eerste stappen als ontwerper zette Michael op een Commodore Amiga. Hij heeft lange tijd gewerkt aan een computerspel over de opkomst van oude beschavingen, maar na de introductie van een nieuwe versie van het besturingssysteem bleek de daarvoor gebruikte software verouderd.

Een paar maanden later vond hij een nieuwe liefhebberij, de ontwikkeling van gezelschapsspellen. Een kennis stelde hem voor om zijn eerste spel Taxi aan te melden bij een spelauteurswedstrijd. Dit spel haalde de finaleronde niet, maar werd uiteindelijk wel gepubliceerd in het Duitse tijdschrift Spielerei. Een jaar later bereikte hij met een ander spel wel de finale. Dit spel werd onder de naam Charts zijn eerste officiële uitgave. In 1997 won Michael deze wedstrijd met zijn kaartspel Blindes Huhn. In 1998 won hij met zijn bordspel Kontor, dat later door 999 Games is uitgegeven als Packhuys.

michael-spiel2014

aan de wandel op Spiel 2013

Deze eerste successen werkten stimulerend. Na 1998 heeft Michael meer bekroonde spellen bedacht. In 2000 haalde zijn uitmuntende bordspel Kardinal & König de ‘Auswahlliste’ van het Duitse Spiel des Jahres. Dit spel staat nog steeds in mijn Top 10 aller tijden. 999 Games haalde dit spel ooit naar Nederland, afgelopen voorjaar kwam Abacus met de bewerkte jubileumeditie Han. In 2003 bestormde Michael de ‘Auswahlliste’ met maar liefst drie spellen: het bordspel Paris Paris, het tweepersoonsspel Richelieu en het kaartspel Coloretto. Helaas won geen van deze spellen de hoofdprijs, maar Michael was hierdoor niet teleurgesteld. Hij beschouwde zijn bestorming van de ‘Auswahlliste’ als het bewijs dat hij op de goede weg was en hoopte op meer succes in de toekomst.

spieldesjahresDeze hoop werd vier jaren later al werkelijkheid toen zijn bordspel Zooloretto werd gekroond tot het Spiel des Jahres van 2007. Dit is in het Duitse taalgebied de belangrijkste spellenprijs, met een enorm effect op de verkoopcijfers. Michael denkt af en toe nog terug aan de spannende ceremonie waarin de winnaar werd bekendgemaakt. De winst heeft zijn bestaan niet volledig op de kop gezet, hij was immers al een tijdje fulltime spelauteur. De prijs gaf hem wel een mooie steun in de rug, het plezier en de eer waren groot.

De spellen van Michael verschijnen niet alleen bij andere uitgevers. 15 jaar geleden begon hij onder de naam Spiele aus Timbuktu een eigen uitgeverij. Bij dat label verschenen veel uitbreidingen van zijn bij andere uitgevers ondergebrachte spellen, speciale edities van volwaardige bord- en kaartspellen en een collector’s box. De laatste jaren was het stil in Timbuktu, maar op Spiel 2014 pakt Michael uit met zijn jubileumspel Hellweg westfalicus.

Michael is ook in Nederland een populaire spelauteur. Hij denkt met plezier terug aan zijn bezoeken aan de Spellenspektakels in het begin van het vorige decennium, dankzij de goede sfeer op de beurs, de diepgaande interesse van de beursbezoekers voor zijn spellen en het ‘frikandelletje speciaal’ dat hij op zijn Nederlandse trips graag verorberde.

Michael demonstreert Coney Island op Spiel 2011

Michael demonstreert Coney Island op Spiel 2011

Zijn grootste Nederlandse succes is de Zooloretto/Burgers’ Zoo/Coloretto spellenfamilie, gevolgd door Isis & Osiris. Na het succes van het Dierentuin Dobbelspel is Burgers’ Zoo omgebouwd tot het Dierentuin bordspel. De laatste jaren heeft ook White Goblin Games veel spellen van Michael uitgebracht, waaronder persoonlijke favorieten als Mondo en Coney Island. Michael vertelde me dat er op de korte termijn nog een klein spelletje bij een Nederlandse uitgever zal verschijnen.

In december verwacht hij bij Queen Games de Kickstarter campagne voor een nieuwe editie van zijn bordspel Dschunke. Deze editie heeft niet alleen een nieuw thema, maar Michael heeft ook zo’n beetje 20% van de spelregels aangepast. Het speelgevoel blijft intact, maar je hebt straks wat meer opties. Er zitten nog meer heruitgaven in de pijpleiding, waaronder een nieuwe versie van Die Tafelrunde II in het voorjaar van 2015, het kaartspel In Limbo/Diabolo en het kinderspel Augen auf!. De tot een bordspel omgebouwde nieuwe editie van Mogul zit er ook nog aan te komen.

Ik feliciteer Michael met zijn jubileum, bedank hem voor jaren speelplezier en kijk uit naar zijn nieuwe spellen.

Meer informatie: