Glastonbury

glastonbury-coverOp Spiel 2013 toverde de Duitse uitgever franjos Spieleverlag een opvolger van Günter Burkhardt’s tweepersoonsspel Kupferkessel & Co uit de hoge hoed. De heruitgave heet Glastonbury, naar het Engelse bedevaartsoord voor zweverige types. Ook in deze editie vullen de spelers hun eigen toverketels met ingrediënten. Glastonbury bevat nieuwe ingrediëntkaarten en toverspreuken waarmee je speciale acties kunt uitvoeren. Het spel is in deze vorm geschikt voor 2-4 spelers.

Het spelmateriaal bestaat uit 72 vierkante ingrediëntkaarten in 18 verschillende soorten. Elke soort bestaat uit kaarten met de waarde 1, 2, 3 en 4. Daarnaast zijn er twee jokers met de waarde 0. De stapel bevat ook nog 10 toverspreuken waarmee je allerlei fratsen kunt uithalen. Er is verder een setje receptkaarten voor een variant. Ten slotte krijg je een eigen toverketel, waarop je jouw verzamelde kaarten bewaart, en een houten speelstuk, waarmee je om het speelveld wandelt.

Het speelveld bestaat uit een raster van 6×6 kaarten. Dit vierkant is een mix van 32 ingrediënten, jokers en/of toverspreuken, aangevuld met vier hoekkaarten. De resterende kaarten vormen een trekstapel. Iedere speelfiguur begint naast een ander hoekveld.

glastonbury-speelveld

In jouw beurt beweeg je jouw speelfiguur rond het speelveld. Het aantal stappen hangt af van de waarde van de bovenste ingrediëntkaart in jouw toverketel (normaal 1-4, 0 bij een joker). Vervolgens kies je één ingrediëntkaart uit de rij waarnaast jouw speelfiguur is gestopt. Deze kaart leg je op jouw toverketel. Eindig je naast een hoek, dan valt er niets te pakken.

Het is de bedoeling om in de loop van het spel zo mogelijk complete sets ingrediëntkaartjes te verzamelen. Een complete set levert je 15 winstpunten op (de som van de cijfers op de kaartjes en een bonus van 5 punten). Als je maar drie kaartjes verzamelt, mis je de bonus. Twee kaartjes leveren niets op en bij één kaart krijg je de afgebeelde minpunten. Het is interessant om ingrediëntkaartjes in jouw eigen kleur te verzamelen. Die leveren namelijk dubbele punten op. Je kunt ook de variant met de receptkaartjes spelen. Dan krijgt iedere speler aan het begin twee recepten. Dit zijn geheime opdrachten waarmee je bonuspunten kunt verdienen.

Het verzamelen lijkt gemakkelijker dan het is. Je mag alleen de bovenste kaart in je ketel bekijken en je moet maar zien te onthouden wat je in de loop van het spel hebt verzameld. Voor spelers op leeftijd is dit vaak een hele klus (tot groot plezier van mijn achtjarige neefje). Verder moet je steeds rekening houden met het feit dat de waarde van jouw bovenste kaartje bepaalt hoeveel stappen je de volgende beurt beweegt.

Met de toverspreuken kun je speciale acties uitvoeren: een kaart uit een willekeurige rij pakken, nogmaals bewegen wanneer je naast een hoek eindigt, de bovenste kaart uit de ketel van iedere medespeler smijten of de kaarten in jouw toverketel bekijken.

Tijdens het spel wordt een weggenomen kaartje vervangen door een kaartje van de trekstapel. Op een gegeven moment is de stapel op en wordt het speelveld leger. Het spel eindigt zodra een speler de laatste kaart uit een rij pakt. Dan sorteer je de kaartjes uit jouw ketel en tel je de punten. Uiteraard wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Glastonbury is een geslaagde bewerking van zijn voorganger. Ook met meer spelers zorgt dit spelsysteem voor luchtig speelplezier. De verwevenheid van het verzamelen en het bewegingsmechanisme dwingt je regelmatig tot lastige keuzes. Het verstoren van andermans setjes en sommige toverkaartjes zorgen voor een beetje interactie. De combinatie van speelveld en speelstukken levert een mooi plaatje op. En dit alles speel je lekker weg in een slordig half uurtje.

Zolang je wegblijft van de ‘Nederlandstalige’ spelregels kan ik je dit leuke familiespel van harte aanbevelen. Helaas ontkom ik niet aan een paar opmerkingen over de Nederlandse vertaling. In een milde bui zou ik dit bagger en/of prutswerk noemen. In een iets minder milde bui stel ik voor om de vertaler op te sluiten in een donkere kerker, zodat hij ons nooit meer met dergelijke troep kan lastigvallen. Agora Multimedia, jullie hebben er helemaal niets van gebakken!

Auteur: Günter Burkhardt
Uitgever: franjos Spieleverlag
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten