White Goblin Games staat niet op Spiel 2014

avatar-WGGDe Nederlandse uitgever White Goblin Games was de laatste jaren een graag geziene gast op de internationale spellenbeurs Spiel. Daar lanceerden ze hun internationale, meertalige releases, die tijdens de beurs volop werden gedemonstreerd en er hun internationale publiek vonden. Aan deze aanwezigheid komt vooralsnog een einde. White Goblin Games staat dit jaar niet met een stand op Spiel.

Naast de internationale focus heeft White Goblin Games zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke speler in de Lage Landen. Ze halen niet alleen mooie licentietitels naar Nederland en België, maar komen ook met eigen producten voor onze markt. De ‘interne’ markt wordt steeds belangrijker voor de Goblins. Hier hebben ze de weg naar het grote publiek gevonden, getuige het grote commerciële succes van spellen als Qwixx en Kruiswoord.

Het eerste belang van een uitgever is een gezonde bedrijfsvoering. De aandacht van de Goblins is de afgelopen tijd desgevraagd vooral uitgegaan naar de herdruk van de goed verkopende spellen, de licentieverkoop aan het buitenland en de uitbreiding van hun Nederlandse en Belgische netwerk (ze hebben veel nieuwe verkooppunten).

Spiel is het levende voorbeeld van het overaanbod in de internationale spellenscène. Daar wordt een stortvloed aan nieuwe spellen gelanceerd. Als je daar wilt opvallen, moet je er bakken met geld tegenaan smijten. Een grote stand met een batterij demonstrateurs kost een paar centen. En als het met een paar spellen even niet lukt, ligt het pakhuis vol met dozen die de binnenlandse succesnummers wellicht letterlijk in de weg staan.

Het eventuele commerciële succes van een stand op Spiel kan volgens mij niet op tegen het potentieel van de binnenlandse hits. Een grote Nederlandse uitgever moet daar toch niet meer met een stand willen staan. Zo’n uitgever moet het op Spiel hebben van de zakelijke contacten, van de acquisitie van nieuwe titels en van de verkoop van licenties. Uiteraard ga ik niet over hun zakelijke overwegingen, maar volgens mij hebben de Goblins een verstandig besluit genomen.