Splendor

splendor-coverSplendor is het eerste spel van de nieuwe Franse uitgever Space Cowboys. Deze uitgeverij is in 2013 opgericht door de harde kern van het Asmodee concern. Deze drie heren wilden met Space Cowboys terugkeren naar een kleinere schaal, om meer persoonlijke en gedurfde titels uit te kunnen brengen. Splendor is ontworpen door de Fransman Marc André. Dit is zijn tweede gepubliceerde spel, in 2011 debuteerde hij bij GameWorks met het geheugenspelletje Bonbons.

Het spelmateriaal bestaat uit 90 ontwikkelingskaarten in vijf kleuren en met drie niveaus. Voor elk niveau wordt een aparte trekstapel klaargelegd, met respectievelijk 40, 30 en 20 kaarten. Naast elke stapel wordt een rij met vier open kaarten van dat niveau neergelegd, zodat een open aanbod van 12 kaarten ontstaat. Op elke speelkaart zijn een kostprijs in fiches en een gekleurde edelsteen afgebeeld. Op een groot deel van de kaarten staan ook nog de winstpunten die je ermee verdient. Boven de rijen ontwikkelingskaarten ligt een rijtje tegels met edelen (aantal spelers +1). Dit zijn bonuspunten die je verdient wanneer je de afgebeelde combinatie van ontwikkelingskaarten hebt verzameld. Ten slotte is er een voorraad edelsteenfiches: 7 exemplaren per kaartkleur (bij vier spelers) en 5 gouden jokers. Dit is het speelgeld waarmee je de kaarten koopt.

Het is de bedoeling om via de ontwikkelingskaarten en de edelentegels zoveel mogelijk punten te verdienen. Daartoe verzamel je eerst edelsteenfiches, waarmee je vervolgens ontwikkelingskaarten koopt. Aan het begin zijn de kaarten prijzig, de dure kaarten zijn nagenoeg onbereikbaar. Maar omdat elke gekochte kaart 1 korting op een volgende kaart van de afgebeelde kleur geeft, wordt het gaandeweg gemakkelijker om dure kaarten te kopen. Op een gegeven moment heb je zoveel kaarten liggen, dat je ook nog eens de bonuspunten van edelentegels kunt binnentikken.

De actieve speler moet één van de volgende actiemogelijkheden kiezen:

  • Edelsteenfiches uit de voorraad nemen. Je mag drie fiches met een verschillende kleur pakken of twee fiches met dezelfde kleur. De laatste optie is alleen toegestaan als er minstens vier fiches van de kleur op voorraad zijn. Je hebt een handlimiet van 10 fiches. Ontvang je er meer, dan moet je het overschot inleveren.
  • Een ontwikkelingskaart reserveren. Neem een kaart uit het aanbod of van een stapel en leg deze gedekt voor je neer. Deze kaart kun je in een latere beurt alsnog betalen en uitspelen. Met deze actie kun je alvast een beetje plannen (of de plannen van medespelers hinderen). Je krijgt bij deze actie ook een leuke bonus: een gouden joker (mits voorradig), die je als een willekeurig edelsteenfiche kunt gebruiken. Je mag maximaal drie gereserveerde kaarten bezitten.
  • Een ontwikkelingskaart kopen. Tegen betaling van de afgebeelde fiches mag je een kaart uit het aanbod of een van jouw gereserveerde kaarten uitspelen. Je sorteert jouw uitgespeelde kaarten op kleur, zodat je de kortingen en de voorwaarden van de edelentegels goed kunt zien.

Wanneer een kaart uit het open aanbod wordt gereserveerd of gekocht, wordt deze vervangen door een kaart van de desbetreffende stapel.

Het einde wordt ingeluid zodra een speler 15 of meer punten heeft verzameld. De ronde wordt afgespeeld, zodat iedereen evenveel beurten heeft gehad. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Splendor is eigenlijk een abstracte rekenexercitie, die spannend blijft en niet te droog wordt omdat het speelveld aan de lopende band wordt ververst. De mogelijkheid om kaarten te reserveren en de bonussen voor de edelen geven je een beetje houvast voor de langere termijn. In de tussentijd moet je kansen grijpen wanneer ze zich voordoen. Je bent vooral bezig om zelf zo economisch mogelijk aan de winstpunten te komen. Een beetje interactie vind je terug in het wegsnaaien van door anderen gewenste, maar ook voor jou bruikbare kaartjes. Op sommige momenten kun je de schaarste van bepaalde biedfiches gebruiken om medespelers een beetje te hinderen. Het speelplezier wordt vergroot door de spanning tussen verzamelen en uitgeven. Je wilt maar al te graag biedfiches oppotten, maar bent tegelijkertijd bang om een gewilde kaart aan een medespeler te verliezen.

Splendor speelt lekker weg met alle aangegeven spelersaantallen. De kaartjes en de fiches zien er prima uit, al moest ik de eerste keer even wennen aan de kleuren van de edelstenen. Ik vind de coverafbeelding een commerciële misser. Voor zo’n familiespel had ik een plaatje met een vriendelijker uitstraling gekozen. De coverafbeelding lijkt eerder op een zwarte magiër dan op een juwelier.

Auteur: Marc André
Uitgever: Space Cowboys
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten