Spiel des Jahres 2014: Camel Up

spieldesjahresDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Spiel des Jahres van 2014 bekendgemaakt. Dit jaar zou de prijsuitreiking voor het eerst live op video te volgen zijn, maar door ‘technische problemen’ is dit in de soep gelopen. Volgens een tweet van de Berlijnse ludotheek Spielwiese zou de camera afgelopen nacht zijn gejat. De techniek haperde in ieder geval ook bij de traditionele ‘Live Ticker’. De ceremonie begon al met al met een kleine vertraging.

De gelukkige winnaar van 2014 is het racespel Camel Up. Dit spel is ontworpen door Steffen Bogen en wordt uitgegeven door Eggertspiele. 999 Games is de uitgever van de Nederlandse editie. De andere genomineerden waren Concept en Splendor.

camel-up-nlCamel Up is een luchtig race- en biedspel, waarbij 2-8 spelers de vijf verschillende kamelen over het parcours bewegen en tegelijkertijd wedden welke kameel als 1e (2e, 3e) of laatste de finish bereikt. Je hebt dus geen ‘eigen’ kameel, alle spelers kunnen in principe alle kamelen bewegen. De controle hierop is zeer beperkt en geluksafhankelijk, want kleur en aantal vakjes worden bepaald door de dobbelsteen die uit de ‘dobbelpiramide’ komt. Daarmee zijn we meteen bij het meest in het oog springende spelonderdeel geland. Bij het spel hoort een grappig uitziende kartonnen piramide (die je overigens de eerste keer nog in elkaar moet zetten), waar aan het begin van een etappe alle vijf dobbelstenen in zitten. Kiest een speler voor de beweging van een kameel, dan houdt hij de piramide ‘op de kop’, drukt op het schuifje dat de punt afsluit en er komt een dobbelsteen tevoorschijn. Helaas weet je vooraf niet welke kleur en met hoeveel bewegingspunten (1-2-3)…. Het wordt wel steeds gemakkelijker om de kleur te bepalen naarmate er minder dobbelstenen in de piramide zitten.

camelup-bord

Wanneer een speler aan de beurt is, kan hij kiezen uit drie acties: 1) dobbelen en kameel bewegen, 2) wedden op de eindoverwinning (=kaart uitspelen) en 3) wedden op de etappewinst (=kaartje van het bord pakken). Telkens wanneer alle dobbelstenen de piramide hebben verlaten, is een etappe afgelopen en worden de etappewinnaar(s) bepaald. Dit gaat net zolang door totdat alle kamelen de finish hebben bereikt. Door op de juiste kamelen te wedden, win je geld. De speler met het meeste geld aan het einde van het spel is de winnaar. Al met al een grappige mix van bekende elementen met een flinke portie geluk en een origineel dobbelmechanisme. (Spelbeschrijving: Bob Schubert).

Commentaar: Camel Up is een vlot en luchtig familiespel en daarmee vanzelf geschikt als Spiel des Jahres. Voor de kleine uitgeverij Eggertspiele is deze eerste winst van de rode pion ongetwijfeld een mooie opsteker. Ik had zelf verwacht dat Concept de prijs zou winnen, vanwege het innovatieve spelconcept. Mijn persoonlijke favoriet van de drie genomineerden is Splendor.

Meer informatie: