Kennerspiel des Jahres 2014: Istanbul

kennerspieldesjahresDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Kennerspiel des Jahres van 2014 bekendgemaakt. Deze prijs voor het beste expertspel is dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De gelukkige winnaar van 2014 is Istanbul. Dit bordspel is ontworpen door de Duitse spelauteur Rüdiger Dorn. Istanbul wordt uitgegeven door Pegasus. De andere genomineerden waren Concordia en Rokoko (Rococo).

Vanuit Nederlandse optiek was deze verkiezing een spannende strijd tussen 999 Games en White Goblin Games. Laatstgenoemde had met Rococo en Istanbul twee ijzers in het vuur, eerstgenoemde droomde van een lauwerkrans voor Concordia. De kansberekening liet de Goblins niet in de steek. Wanneer je de uitslag van het Spiel des Jahres erbij betrekt, is de Nederlandse buit dit jaar mooi verdeeld. 999 Games pakt een prijs met Camel Up, de Goblins met Istanbul.

istanbul-boxIn Istanbul zijn jouw handelaar en zijn vier knechten actief op de 16 locaties van de bazaar van deze stad. Het speelveld is opgebouwd als een raster van 4 bij 4 actievelden. Op elke locatie kun je een specifieke actie uitvoeren wanneer jouw handelaar en een knecht aanwezig zijn. Jouw handelaar beweegt met zijn groepje knechten als een stapel schijfjes van locatie naar locatie. Doet de handelaar ergens een actie, dan blijft daar een knecht achter. Op een gegeven moment moet je jouw knechten weer oppikken, anders droogt het actiepotentieel op. Dit moet je handig plannen om te voorkomen dat je te veel beurten zonder acties meemaakt.

istanbul-speelbord

Op de markt ontmoet je andere handelaren (die jou geld kosten); kun je familieleden van anderen laten arresteren (voor een leuke bonus); kun je de gouverneur omkopen voor een bonuskaart of de smokkelaar voor een goed. Met jouw acties laad je o.a. goederen in jouw handkar, vergroot je de capaciteit van jouw handkar en bemachtig je door de verkoop van goederen uiteindelijk de robijnen waarmee je het spel moet zien te winnen.

Commentaar: Istanbul is een geschikte winnaar van deze prijs. Deze vlotte en toegankelijke experttitel slaat een mooie brug naar de ervaren familiespeler. Van het trio genomineerden was Concordia overigens mijn persoonlijke favoriet.

Meer informatie: