Oklahoma Boomers op Spieleschmiede

boomboxIn 2009 presenteerde de Nederlandse spelauteur Martyn F zijn tweepersoonsspel TWRS. Dit abstracte strategische spel werd uitgebracht in een gelimiteerde, zeer exclusieve uitvoering. Speelbord en doos waren gemaakt van roestvrij staal, de prachtige glazen speelstukken waren mondgeblazen. Zoveel luxe had uiteraard gevolgen voor het prijskaartje, TWRS kostte toentertijd ruim 400 euro. In 2014 krijgt dit beproefde spelsysteem een nieuwe kans in een andere uitvoering. De nieuwe editie heet Oklahoma Boomers. De inhoudelijke kwaliteit van het oorspronkelijke spel is gebleven, het spelmateriaal maakt nu een gangbare verkoopprijs mogelijk. Het spel wordt de komende vijf weken aangeboden via het crowd funding platform Spieleschmiede.

Iedere speler beschikt over drie kolonisten (de ‘Boomers’ in de titel), waarvan hij er elke beurt één moet verplaatsen. De kolonisten bewegen horizontaal of verticaal over de lijnen op het speelbord. Ze mogen daarbij niet over andere stukken (grensstenen of kolonisten) springen. Na een beweging mag je max. twee grensstenen op het bord plaatsen. Deze plaats je op de snijpunten van de vrije bewegingslijnen van jouw actieve kolonist en de vrije bewegingslijnen van één vijandelijke kolonist uit een andere rij of kolom. Met deze grensstenen probeer je de mobiliteit van vijandelijke kolonisten te beperken en bij voorkeur grote eigen gebieden af te bakenen, waarmee je aan het einde van het spel punten verdient.

boomers-speelbord

prototypekwaliteit spelmateriaal op de laatste Ducosimbeurs

Zodra er één of meer kolonisten van dezelfde kleur in een door een keten van grensstenen afgesloten gebied staan, wordt dit gebied meteen een homestead. De in een homestead aanwezige kolonisten mogen de rest van het spel niets meer doen. Het spel eindigt zodra de actieve speler geen kolonist meer kan bewegen. Dan krijgen de spelers 1 punt voor elk veld in hun homesteads. Mijn eerste kennismaking met de basisregels was positief. Oklahoma Boomers is een geslaagd abstract denkspel, waarbij vernuftig positiespel een spannende strijd om mobiliteit en de grootste homesteads oplevert.

Oklahoma Boomers kent ook nog twee varianten. Bij de Santa Fe Railroad loopt een spoorlijn over het bord, die de puntentelling in de homesteads wat lastiger maakt. Bij de Zilvermijn plaats je aan het begin een handvol zilvermijnen op het bord. Deze leveren bij de eindtelling 10 bonuspunten op wanneer je ze in jouw homesteads weet in te sluiten. Eerstgenoemde kun je als extraatje bij het spel bestellen, laatstgenoemde is een ‘stretch goal’, dat wordt gerealiseerd wanneer het project minimaal € 7000 oplevert.

Meer informatie: