Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2014

De onafhankelijke vakjury van de Nederlandse Spellenprijs heeft afgelopen zaterdag in Amersfoort de laatste ronde van de verkiezing van 2014 gespeeld. Uit de nominatielijsten voor de Spellenprijs en de Spellenprijs Experts koos de jury de twee winnaars van deze jaargang. De kanshebbers voor de Spellenprijs waren Hanabi, Ugo! en Qwixx. De kanshebbers voor de Spellenprijs Experts waren Russian Railroads, Brugge en De Legenden van Andor. De winnaars zijn vandaag bekendgemaakt.

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs van 2014 is Steffen Benndorf’s luchtige en spannende dobbelspel Qwixx, uitgegeven door White Goblin Games. De jury bleek onder meer gecharmeerd van de hoge toegankelijkheid en van het feit dat iedere speler bij elke beurt is betrokken.

nsp-winnaars-2014

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs Experts van 2014 is Michael Menzel’s fantasievolle coöperatieve bordspel De Legenden van Andor, uitgegeven door 999 Games. De jury prees naast het artwork, de componenten en de veelheid aan mogelijkheden, met name ook de lage instap en de vernieuwende aanpak van de spelregels.

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Voor het tweede jaar op rij zijn de prijzen verdeeld in twee categorieën. De genomineerden en de winnaars zijn gekozen door een vakjury van 10 spellenkenners.

een select groepje juryleden toont de winnaars (foto: NSP)

een select groepje juryleden toont de winnaars (foto: NSP)

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit najaar uitgereikt tijdens het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 8 en 9 november 2014 in het Beursgebouw te Eindhoven.

Commentaar: ik heb begrepen dat de verkiezing dit jaar zeer spannend was. Dit verbaast me niet. De kwaliteit van de nominatielijsten was immers hoog. Met name bij de expertspellen was daarnaast de diversiteit groot. Ik vind dat de jury de juiste winnaars heeft gekozen. Qwixx is een uitstekende ambassadeur voor het grote publiek, Andor is een prachtige, sfeervolle en innovatieve experttitel. Lof voor de jury!

Meer informatie: