Spiel des Jahres 2014: nominaties

spieldesjahres-logoDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2014 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De jury reikt drie hoofdprijzen uit. Het beste familiespel wordt op maandag 14 juli 2014 in Berlijn uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste expertspel wordt op dezelfde dag en plaats verheven tot Kennerspiel des Jahres. Het beste kinderspel wordt reeds op maandag 23 juni 2014 in Hamburg uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2014 zijn:

  • CAMEL UP van Steffen Bogen (Eggertspiele, distributie: Pegasus Spiele)
  • CONCEPT van Gaëtan Beaujannot en Alain Rivollet (Repos Production, distributie: Asmodee)
  • SPLENDOR van Marc André (Space Cowboys, distributie: Asmodee)

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2014 zijn:

  • CONCORDIA van Walther „Mac“ Gerdts (PD-Verlag, distributie: Heidelberger Spieleverlag)
  • ISTANBUL van Rüdiger Dorn (Pegasus Spiele)
  • ROKOKO van Matthias Cramer, Louis Malz en Stefan Malz (Eggertspiele, distributie: Pegasus Spiele)

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2014 zijn:

  • FLIZZ & MIEZ van Klemens Franz, Hanno Girke en Dale Yu (Carrera Table Games)
  • GEISTER, GEISTER, SCHATZSUCHMEISTER! van Brian Yu (Mattel Games)
  • RICHARD RITTERSCHLAG van Johannes Zirm (Haba)

De jury heeft ook dit jaar een Empfehlungsliste voor de bovengenoemde categorieën gepubliceerd. Op deze drie lijstjes staan aanbevolen kinder-, familie- en expertspellen.

Commentaar: de nominatie in twee categorieën is een prachtig resultaat voor de relatief kleine uitgever Eggertspiele. Camel Up had ik zelf niet verwacht, dit racespelletje is lollig maar heeft op mij geen indruk gemaakt. Istanbul zou zomaar het Kennerspiel des Jahres kunnen worden, al geniet Concordia op die lijst mijn voorkeur. De opvallende afwezige op de ‘grijze lijst’ is Russian Railroads, die het moet doen met een troostplekje op de Empfehlungsliste. Splendor wordt door velen getipt als het Spiel des Jahres, maar ik gok zelf op Concept, vanwege het innovatieve spelconcept. Ik vind het overigens jammer dat Kramer & Kiesling’s kaartspel Abluxxen de ‘rode lijst’ niet heeft gehaald. Ten slotte valt mijn oog op een leuk familiesuccesje: bij de kinderspellen hebben de Amerikaanse broers Yu beiden een nominatie in de wacht gesleept. Daar is het vandaag ongetwijfeld al feest.

Meer informatie: