Genius

genius2014-doosGenius is een abstract legspel voor 1-4 spelers dat in dik een half uur is te spelen. De bedoeling is om met tegels, die uit twee verbonden zeskanten bestaan, op het speelbord zoveel mogelijk punten te scoren. Iedere speler heeft zes tegels voor zich staan. De speelruimte op het bord is afhankelijk van het aantal spelers. Hoe meer spelers, hoe meer legruimte. Wanneer er geen tegel meer kan worden gelegd, omdat er geen plek meer is, dan is het spel afgelopen. Simpel hè? Nu het geniale nog…

Wanneer je aan de beurt bent, leg je één tegel op het bord en vul je jouw voorraad weer aan tot zes tegels. Op elke zeskant staat één kleur afgebeeld. Wanneer je een tegel zo op het speelbord legt dat een kleur grenst aan een ononderbroken rij van dezelfde kleur, dan levert dit punten op. Je mag vanuit beide zeskanten in alle richtingen kijken. Wanneer er bijvoorbeeld al een rijtje van drie oranje zeskanten op het bord ligt en jij legt de vierde eraan vast, dan krijg je de drie die er al lagen in winstpunten uitgekeerd. De zojuist neergelegde tegel scoort zelf dus niet. Grenst de andere helft van de tegel ook aan één of meerdere rijtjes van diezelfde kleur, dan levert die helft eveneens punten op. De scores worden per kleur bijgehouden met de gekleurde blokjes op jouw eigen scorebordje. Wanneer je met een kleur de maximale score van 18 punten haalt, krijg je een bonusbeurt en mag je meteen een volgende tegel op het bord leggen.

genius2014-overzicht

het spelmateriaal (Foto: Henk Rolleman)

Er zijn zes kleuren. Je moet proberen om met alle kleuren zo ver mogelijk naar voren te komen. Wanneer het spel is afgelopen, wordt er alleen gekeken naar jouw kleur die het slechtst heeft gescoord. De speler met de beste score in zijn slechtste kleur wint het spel. Bij een gelijke stand wordt gekeken naar de op één na slechtste kleur van die spelers enzovoort. Voor de fijnproevers onder ons: het Eufraat & Tigris-principe.

Aan het einde van jouw beurt trek je een vervangende tegel uit de zak. Bezit je geen enkele tegel van jouw minste kleur, dan mag je al jouw tegels inwisselen. Dit vergroot de kans dat je de volgende beurt jouw minste kleur kunt opkrikken. Volgens de regels van de oorspronkelijke editie zou dit in zeldzame gevallen voorkomen. Ik kan je verzekeren dat het bij ons altijd een uitzondering was wanneer dit niet gebeurde.

Aan het einde van de regels vind je nog een teamvariant voor vier spelers en een solospel. Deze varianten heb ik niet gespeeld, maar ze lijken mij wel de moeite waard om een keer te proberen.

Ten slotte

Zelf ben ik erg positief over dit spel. Ik speel het dan ook graag. Als je het niet erg vindt dat er geen thema aan hangt, maar gewoon een abstract legspel wilt spelen, dan is Genius een prima spel. Je moet proberen om zoveel mogelijk te profiteren van grotere vlakken van dezelfde kleur. Daarnaast wil je je tegenstanders natuurlijk graag een hak zetten door lange rijen juist af te blokken. Het spel is mooi uitgevoerd. De regels zijn duidelijk en goed geïllustreerd met voorbeelden. Genius is simpel qua regels, maar listig en leuk om te spelen: geniaal dus!

Aanvullende opmerkingen: de editie van 2014 heeft niet hetzelfde spelmateriaal als de voorganger uit 2004. De plastic tegels zijn nu van karton, wat op zich ook goed werkt. De handige houdertjes voor de tegels zijn vervangen door uitsparingen in het speelbord. Hierdoor heb je wat minder flexibiliteit in de tafelschikking. Deze versobering heeft ook een groot voordeel: de adviesprijs van Genius is slechts € 19,95. Gezien het anno 2014 gangbare prijspeil is dit spotgoedkoop.

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten