Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2014

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag uit ruim 75 gepubliceerde spellen de genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2014 bekendgemaakt. In de categorie familiespellen gaan de nominaties naar Hanabi, UGO! en Qwixx. Bij de expertspellen gaan de nominaties naar Brugge, De Legenden van Andor en Russian Railroads. De winnaars van beide categorieën worden op donderdag 12 juni bekendgemaakt.

nsp-nominaties-2014

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Voor het tweede jaar op rij zijn de prijzen verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs (voor familiespellen) en de Nederlandse Spellenprijs – Experts (voor expertspellen). De genomineerden zijn gekozen door een vakjury van 10 spellenkenners. Bij het nomineren heeft de jury met name gekeken naar kwaliteit, spelplezier en originaliteit.

De genomineerden in de categorie familiespellen:

  • nsp-familie-nominatie-2014Hanabi, een coöperatief kaartspel over het creëren van een vuurwerkshow, ontworpen door Antoine Bauza en uitgegeven door Asmodee (distributie: Tactic/Selecta);
  • UGO!, een slagenspel over een florerend koninkrijk waarin de boeren hun werk doen, ontworpen door Ronald Hoekstra, Thomas Jansen en Patrick Zuidhof en uitgegeven door PlayThisOne;
  • Qwixx, een dobbelspel voor de hele familie, ontworpen door Steffen Benndorf en uitgegeven door White Goblin Games.

De genomineerden in de categorie expertspellen:

  • nsp-experts-nominatie-2014Brugge, een bordspel over het commercieel aantrekkelijke Brugge van de 15e eeuw, ontworpen door Stefan Feld en uitgegeven door White Goblin Games;
  • De Legenden van Andor, een coöperatief bordspel over een groep helden die de grens van het fictieve rijk Andor beschermt, ontworpen door Michael Menzel en uitgegeven door 999 Games;
  • Russian Railroads, een bordspel over het aanleggen van spoorlijnen in Rusland, ontworpen door Helmut Ohley en Leonhard Orgler en uitgegeven door 999 Games.
Bekendmaking winnaars

Op zaterdag 7 juni komt de jury bijeen om de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs in de beide categorieën te bepalen. Op donderdag 12 juni vindt vervolgens de bekendmaking plaats. De Nederlandse Spellenprijs zal ook dit jaar worden uitgereikt tijdens het Spellenspektakel, dat op 8 en 9 november 2014 in het Beursgebouw te Eindhoven zal plaatsvinden.

Commentaar

Complimenten voor de jury, ze hebben twee mooie lijsten afgeleverd. Mijn persoonlijke favoriet in de categorie familie is het kaartspel Ugo!, maar ik denk dat Qwixx de meest geschikte winnaar voor het grote publiek is. In de categorie expert hadden ze van mij Wildcatters mogen oppompen, maar ik kan goed leven met de keuze van de jury. In laatstgenoemde categorie is in mijn ogen maar één winnaar mogelijk: het innovatieve, knap ontworpen, sfeervolle en toegankelijke Andor. Hoe leuk ik de concurrentie ook vind, Russian Railroads hoort deze strijd niet te winnen vanwege het gebrek aan innovatie, Brugge valt af door de soms ontregelende geluksfactor.

Meer informatie: