Piraten Bridge

piratenbridge-boxHet kaartspel Wizard is al een jaar of twintig een hit aan mijn speeltafel. Ik heb deze variant op Boerenbridge meer dan duizend keer gespeeld en ben nog niet uitgetoverd. Wanneer een nieuwe variant op dit spelprincipe opduikt, waag ik graag een uitstapje. Dit voorjaar belandde Piraten Bridge/Skull King van Schmidt Spellen op tafel. Dit is een van de kaartspellen in een nieuwe Nederlands- en Franstalige reeks, die sinds dit jaar door 999 Games wordt gedistribueerd.

Het spelmateriaal bestaat uit 66 speelkaarten. Er zijn vier kleuren met elk 13 kaarten (waarde 1-13). De zwarte kaarten zijn bijzonder, deze kleur is altijd troef. De kaartstapel bevat verder de volgende speciale kaarten: 5 ‘escape’, 5 ‘piraat’, 2 ‘zeemeermin’, 1 ‘Scary Mary’ en 1 ‘Skull King’. Er wordt verder een scoreblokje meegeleverd.

Piraten Bridge duurt 10 rondes. In de eerste ronde krijgt iedereen één kaart en wordt er om één slag gespeeld. In elke volgende ronde krijgen de spelers één kaart meer, zodat er aan het einde om 10 slagen wordt gespeeld.

Nadat iedere speler zijn kaarten van de huidige ronde heeft gezien, geven de spelers tegelijkertijd aan hoeveel slagen ze willen. Iedereen steekt zijn vuist uit, brult YO-HO-HO! en geeft met zijn vingers aan hoeveel slagen hij denkt te halen (bij meer dan vijf slagen noem je het aantal). De voorspellingen worden genoteerd op het scoreblok.

De startspeler komt uit. De volgende spelers moeten de startkleur bekennen. Kunnen zij dit niet, dan mogen zij een andere kleur spelen. De speciale kaarten mag je altijd spelen, zelfs wanneer je kleur kunt bekennen. Met een ‘escape’ kun je een ongewenste slag duiken. De andere speciale kaarten kun je vergelijken met de tovenaars uit Wizard. De ‘Scary Mary’ is een joker, die je kunt gebruiken als ‘escape’ of ‘piraat’.

piratenbridge-kaarten

De hoogste kaart van de gevraagde kleur wint de slag. Omdat zwart de permanente troefkleur is, wint de hoogste zwarte kaart ook elke slag van een andere kleur. De zeemeermin is hoger dan elke kleur, de piraat is een rang hoger dan zeemeermin en de Skull King verslaat alle andere kaarten. Met één uitzondering: de Skull King wordt op zijn beurt verslagen door de zeemeermin.

Wanneer je het juiste aantal slagen hebt voorspeld, krijg je 20 punten per slag. Dit wordt aangevuld met bonuspunten voor geslagen piraten of voor een geslagen Skull King. Had je het fout, dan verlies je 10 punten per afwijkende slag. De opbrengst van een bod van nul slagen is gelijk aan het huidige rondenummer maal 10. Had je het goed, dan tel je deze punten erbij. Had je het fout, dan gaan ze van je score af.

Na 10 rondes bieden, brullen en kaarten is het spel voorbij. De speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

Ik heb de Duitse editie van Piraten Bridge (Skull King) een paar keer gespeeld. Ik vond het geen genoegen. Boerenbridge met verschillende soorten tovenaars en gelijktijdig bieden levert per saldo een overdaad aan chaos op. Een van mijn favoriete kaartspelsoorten glijdt hierdoor af naar een bedenkelijk niveau, onvoorspelbaarheid en frustratie zijn troef. Dit is Boerenbridge met een houten poot en een ooglapje, op deze gebrekkige variant zit ik niet te wachten.

Piraten Bridge wil ik alleen nog maar spelen met aangepaste biedregels (bijv. het biedsysteem van Wizard). In zijn huidige vorm verdient dit spel een passende straf: op de plank, een por met de sabel en in de plomp ermee. Arrr!

De vrienden waarmee ik dit spel heb gespeeld, hadden geen boodschap aan mijn geklaag. Zij vonden Piraten Bridge een lollig en luchtig kaartspelletje en mij een zeurende control freak. Ik neem dit gekakel uit het kraaiennest uiteraard niet serieus, maar voor de goede orde leg ik de mening van de muitende bemanning toch even voor.

Auteur: Brent Beck
Uitgever: Schmidt Spellen
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten