Istanbul komt eraan

istanbul-boxWhite Goblin Games meldt dat het nieuwe spel Istanbul in de laatste week van maart in zijn magazijn wordt afgeleverd en in de weken daarna aan de speciaalzaken zal worden uitgeleverd. Istanbul is een nieuw spel van de Duitse spelauteur Rüdiger Dorn. Istanbul draait om het verzamelen en veredelen van geld en goederen via een bewegelijk actiesysteem. Rüdiger Dorn is in Nederland onder meer bekend van de spellen Jambo, Genoa en Goa.

Korte beschrijving: in Istanbul zijn jouw handelaar en zijn vier knechten actief in 16 locaties op de markt van deze stad. De markt is opgebouwd als een raster van 4 bij 4 actievelden. Op elke locatie kun je een specifieke actie uitvoeren wanneer jouw handelaar en een knecht aanwezig zijn. Jouw handelaar beweegt met zijn groepje knechten als een stapel schijfjes van locatie naar locatie. Doet de handelaar ergens een actie, dan blijft daar een knecht achter. Op een gegeven moment moet je jouw knechten weer oppikken, anders droogt het actiepotentieel op. Dit moet je handig plannen om te voorkomen dat je te veel beurten zonder acties meemaakt.

istanbul-speelveld

Op de markt ontmoet je ook andere handelaren (die jou geld kosten); kun je familieleden van anderen laten arresteren (voor geld of een bonuskaart); kun je de gouverneur omkopen voor een bonuskaart of de smokkelaar voor een goed. Met jouw acties laad je goederen in jouw handkar, vergroot je de capaciteit van jouw handkar, verkrijg je moskeetegels met extra vaardigheden, verkoop je setjes goederen aan de Sultan en bemachtig je de robijnen waarmee je het spel moet zien te winnen.

Meer informatie: