Eight-Minute Empire

eight-minute-boxEight-Minute Empire is een bordspel van de Amerikaanse spelauteur en illustrator Ryan Laukat. Dit spel werd in 2012 geïntroduceerd via een campagne op Kickstarter. Medio 2013 kondigde 999 Games een Nederlandstalige editie aan, die eind november in de winkels opdook. Eight-Minute Empire is een toegankelijk veroverings- en meerderhedenspel, dat in een slordige minuut is uitgelegd en binnen een kwartier is te spelen. In dat kwartiertje (ver)plaats je met actiekaarten blokjes op het speelbord en verdien je punten door de controle van gebieden en continenten en met setjes actiekaarten.

Het dubbelzijdige speelbord toont twee verschillende kaarten, waarop vier of vijf continenten met meerdere gebieden zijn afgebeeld. De continenten zijn verbonden via zeeroutes. Iedere speler beschikt over 14 blokjes (zijn legers) en 3 schijfjes (zijn steden). De spelers beginnen het spel met 3 legers op het centrale startgebied. Ze krijgen verder een voorraadje munten, om te bieden op de startspelerpositie en om actiekaarten te betalen. Deze actiekaarten liggen in een stapel boven het speelbord. Van deze stapel wordt een rij met zes open kaarten getrokken.

eight-minute-bord

Het spel begint met een blinde biedronde op de startspelerpositie. De hoogste bieder levert zijn geboden munten in en mag als eerste één actiekaart uitkiezen. De linker kaart is gratis, de kaarten op de volgende twee posities kosten 1 munt, de volgende twee kosten 2 munten en de laatste zelfs 3 munten. Aangezien je bij vier spelers met slechts 9 munten begint, slinkt jouw geldvoorraad sneller dan je lief is.

Met de actiekaarten zet je nieuwe legers op het speelbord (aanvankelijk alleen in het startgebied), kun je legers verplaatsen over land (en met sommige – belangrijke! – kaarten ook over zee), kun je een vijandelijk leger van het bord knikkeren en kun je een stad stichten. Een nieuwe stad is vooral op een ander continent interessant, omdat je in dit stadsgebied nieuwe legers op het bord kunt plaatsen.

De actiekaarten zijn om een tweede reden belangrijk. Op elke actiekaart zijn 1 of 2 goederen afgebeeld. Met het verzamelen van setjes goederen verdien je extra winstpunten, wat bij de kostbare soorten flink kan oplopen. Sommige actiekaarten zijn jokers, waardoor het verzamelen van een waardevolle set wat gemakkelijker wordt. Het is zaak om de juiste combinaties van acties en goederen te bemachtigen. Niet alleen voor jezelf, maar ook om een bepaalde kaart bij een medespeler weg te houden. Maar ja, dit kost je waarschijnlijk wel een bom duiten.

Het spel eindigt zodra iedere speler het voorgeschreven aantal kaarten bezit. Dan krijg je 1 winstpunt voor elk gebied waar jij de meeste legers/steden bezit en 1 winstpunt voor elk continent waar jij de meeste gebieden controleert. Bij een gelijke stand krijgt niemand de punten. Daarnaast krijg je de punten voor goederensetjes. Er is ook nog een variant waarbij de sterkste speler in bepaalde gebieden een goederenfiche verdient, waardoor de desbetreffende set groter wordt.

Ten slotte

Ik was vooraf benieuwd naar de belofte van een veroveringsspel in een kwartiertje. Deze belofte is wat speeltijd betreft zeker waargemaakt, Eight-Minute Empire speelt met ervaren spelers razendsnel. Hierdoor is het spel een leuk en luchtig tussendoortje in een genre waarin je dit eigenlijk nooit ziet gebeuren. Een beetje veroveringsspel is immers al snel avondvullend. Leuk en luchtig wordt hier ook nog eens vergezeld door interactie en tactiek, waardoor er meer dan een vlotte gimmick wordt geboden.

Staat Eight-Minute Empire ook voor duurzaam speelplezier? Aan mijn speeltafel vermoedelijk niet. Het schaarse geld zorgt ervoor dat jij jouw actiekaarten steeds zo goedkoop mogelijk probeert te bemachtigen, waardoor de meeste actiekaarten eigenlijk door toeval tot jou komen. Gezien de beperkte hoeveelheid acties in een spel met vier of vijf spelers laat dit te vaak een onbevredigend gevoel achter. Ik heb het ‘veroveren met een handvol acties’ na een paar potjes wel gezien. Het was leuk om mee te maken hoe zoiets in een klein spelsysteem kan worden geperst, maar uiteindelijk wil ik toch wat meer vlees aan mijn territoriale controle botten.

Eight-Minute Empire komt wat mij betreft het beste uit de verf met drie spelers. Als duo speel ik liever een echt tweepersoonsspel, met een vollere bezetting heb ik te weinig acties en ervaar ik te weinig invloed.

Auteur: Ryan Laukat
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 15-30 minuten