De voorjaarsreleases van Kosmos

De Duitse uitgever Kosmos brengt dit voorjaar onder meer de volgende spellen en/of uitbreidingen op de markt.

norderwind-boxNorderwind is een nieuw spel van Klaus Teuber. Iedere speler heeft een driedimensionaal schip, waarop hij allerlei zaken kan plaatsen en uitbouwen. Er zijn drie steden, waarmee de spelers handel drijven. De acties worden gestuurd door zeetegels, waarvan de capaciteit van jouw zeilen bepaalt hoeveel je er mag trekken om uit te kiezen. Deze zeetegels bepalen welke acties je kunt uitvoeren, zoals het kopen en verkopen van goederen en het verbeteren van jouw schip. Er varen ook zeerovers rond, waardoor het bijv. geen kwaad kan om extra kanonnen aan boord te hebben. Via de acties en de handel met de steden vervul je opdrachten en raak je gaandeweg jouw scoreblokjes kwijt, waarmee je het spel moet zien te winnen. Het onderliggende spelsysteem doet op onderdelen een beetje denken aan De Ruimteschepen van Catan.

norderwind-boot

Blitz-Dings is een reactiespel. Op de kaarten vind je een symbool en een categorie. Alle spelers draaien om de beurt een kaart om. Wordt hetzelfde symbool nogmaals getrokken, dan moeten de desbetreffende spelers als eerste een begrip uit de categorie op de kaart van de tegenstander noemen.

faulpelz-boxFaulpelz is een luchtig verzamelspel van Rüdiger Dorn. Op tafel luieren tegels met verschillende diersoorten. Je speelt een van jouw drie handkaarten en neemt een vrij liggende tegel van de desbetreffende diersoort. Vervolgens neem je een tweede tegel die orthogonaal naast de eerste diertegel ligt. Het juiste aantal tegels van een soort levert als complete set winstpunten op.

Blöder Sack is een dobbelspel. Op kaartjes wordt aangegeven hoe je dobbelstenen op de bordjes moet plaatsen. Is een bordje vol, of gooi je de vereiste dubbel, dan wordt de buit verdeeld. Je gooit elke beurt in principe twee stenen. Je mag ook één steen gooien, om een steen van een medespeler van een bordje te verwijderen.

gardens-boxIn het legspel Gardens bouwen de spelers een tuin uit losse tegels, waarbij wegen en vijvers moeten passen. Je plaatst een tegel, beweegt jouw speelfiguur en scoort punten. Op het kruispunt van vier tegels ontstaan bloemenperken, die de speler met het grootste aandeel als zijn eigendom claimt. Dit duel om meerderheden bepaalt uiteindelijk wie er wint.

Die Legenden von Andor: Neue Helden is een uitbreiding van Andor met vier nieuwe helden. Hiermee kun je de legenden van het basisspel en de eerste uitbreiding met vijf of zes spelers spelen.

dimension-boxDimension is een abstract driedimensionaal bouwspel van de auteur van Uluru. Aan de hand van opdrachtkaartjes vormt iedere speler op zijn eigen bordje een ‘piramide’ uit gekleurde ronde kogels. Een rijtje ‘opdrachtkaartjes’ geeft aan met welke regels je bij het stapelen van de kogels rekening moet houden. Je behaalt de hoogste score door de regels van de kaartjes na te leven en daarbij zo min mogelijk kogels te gebruiken.

Deutschland – Das Kartenspiel van Günter Burkhardt bestaat uit speelkaarten met Duitse plaatsnamen. Er wordt een aantal kaarten omgedraaid. De spelers moeten op basis van windrichting of inwoneraantal de juiste stad noemen.

Einfach Genial is een nieuwe editie van Knizia’s legspel, in een andere verpakking en voor een lagere winkelprijs.

NichtLustig – Fäkalini is een dobbelspel in de NichtLustig setting. De hoofdrolspeler is een loodgieter die graag de goochelaar uithangt. Het spel draait om het dumpen van slechte fiches bij de medespelers.

Eye Know – Play it smart is een kennisspel. Op kaarten zijn een trefwoord en een voorwerp of een persoon afgebeeld. Op basis van de kaart kies jij zelf de moeilijkheidsgraad van de te beantwoorden vraag. ‘Play it smart’ verwijst naar de bijpassende app.

Die drei Fragezeichen Kids – Spur des Drachen is een coöperatief bordspel voor kinderen, waarbij de spelertjes onder tijddruk aanwijzingen moeten verzamelen.

Die Siedler von Catan Junior is een bewerkte heruitgave van deze Catanversie voor kinderen. De startopstelling is evenwichtiger en de speelkaarten zijn vervangen door karton.

Crazy Cat is een reeks kinderspelletjes, die per stuk zijn verpakt in een kleine kliko.

Der kleine Drache Kokosnuss is een loopspel voor kinderen, die via dobbelstenen hun draak als eerste over de finish proberen te krijgen.

Gregs Tagebuch: 10 Sekunden Balla Balla is een behendigheidsspel waarbij je allerlei opdrachten moet uitvoeren met een zachte bal.

Afbeeldingen (C) Kosmos

Meer informatie: