De voorjaarsreleases van Hans im Glück

De Duitse uitgever Hans im Glück brengt dit voorjaar de volgende spellen en/of uitbreidingen op de markt.

helios-boxHelios is een bordspel van Matthias Prinz en Martin Wagenborn. Iedere speler is een priester van Helios. Hij ontwikkelt zijn eiland op zijn eigen speelbordjes. Je begint met één landtegel en de bijpassende grondstof. Door het kiezen van actietegels voeren de spelers om de beurt acties uit. Met de landuitbreidingsactie leg je nieuwe landtegels en grondstoffen aan. Met de bouwactie kun je jouw eiland op twee manieren ontwikkelen. Je kunt allereerst tempels op jouw landtegels bouwen. Die leveren winstpunten op i.p.v. grondstoffen. Je kunt daarnaast op een tweede bordje verschillende soorten gebouwen stichten, die jou tijdens het spel allerlei voordelen bieden. Ten slotte kun je met jouw derde actiemogelijkheid de zon rond jouw eiland verzetten. Tegels die daarna direct naast het zonfiche liggen, produceren grondstoffen of punten. Aan het einde van elke ronde mogen de spelers tegen betaling van mana, de geldsoort in dit spel, personages inhuren. Jouw personages kun je tegen inlevering van grondstoffen activeren. Ze leveren aan het einde extra punten op en tijdens het spel soms ook andere extraatjes.

Brügge: Die Stadt am Zwin is een uitbreiding van Stefan Feld’s bordspel Brügge. De set bestaat uit vier modules, die je in de gewenste combinatie kunt gebruiken. Je krijgt spelmateriaal voor een vijfde speler. Er is een nieuwe beroepsgroep, de reizigers, die gebruikmaakt van de aflegstapel. Er is een haven, waar gekleurde schepen arriveren wanneer de dobbelstenen 3 of 4 tonen. Bouw jij een kanaal op een veld in de kleur van een schip, mag je een bonusactie uitvoeren. Ten slotte geldt er elke ronde een stadsverordening, die een bepaalde actie verbetert. White Goblin Games heeft al laten weten dat hun Nederlandstalige Brugge ook wordt uitgebreid.

carcaschaapjesCarcassonne: Schafe und Hügel is een nieuwe uitbreiding van Klaus-Jürgen Wrede’s tophit Carcassonne. Je kunt jouw herder inzetten op een weiland. Uit een zak trek je schaapfiches, waarmee je punten verdient wanneer jij dit weiland uitbreidt. Trek je per abuis een wolf uit de zak, hebben jouw schaapjes een probleem. Met de heuvelvariant schuif je tegels onder eerder aangelegde tegels. Figuren op een heuvel breken een gelijke stand. Ten slotte introduceert de set wijngaarden, die 3 bonuspunten voor een klooster opleveren. Deze uitbreiding verschijnt t.z.t. ook bij 999 Games.

Op 21 maart lanceert Hans im Glück via Spieleschmiede een crowd funding project voor een nieuwe editie van Sankt Petersburg, de winnaar van de Deutsche Spiele Preis en een International Gamers Award in 2004. Deze editie introduceert een vijfde fase met een eigen kaartstapel, wat tevens ruimte maakt voor een vijfde speler. Materiaal en spelregels worden bewerkt. Er verschijnt minstens één extra module voor de ondersteuners van het project.

Meer informatie: