De Paleizen van Carrara is verkrijgbaar

carrara-nl-boxWhite Goblin Games levert deze week het nieuwe bordspel De Paleizen van Carrara uit. Dit spel is ontworpen door het illustere duo Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. De Duitse editie Die Paläste von Carrara verscheen op Spiel 2012 bij Hans im Glück. Een jaar later werd het spel op dezelfde beurs beloond met de Gouden Veer voor de beste spelregels. Tussen deze bedrijven door sleepte Carrara ook nog eens een nominatie voor het Kennerspiel des Jahres in de wacht. Het is opmerkelijk dat Carrara – net als Brugge – niet door 999 Games is opgepikt. White Goblin Games is binnengedrongen in een tot voor kort onneembaar geacht Duits bastion en legt nu een tweede hoogvlieger van Hans im Glück op de Nederlandse speeltafels.

carrara-compilatie

Carrara is een vlot en elegant optimalisatiespel met grondstoffen. De spelers kopen gekleurde blokjes van een draaischijf, waarmee ze in een vijftal steden gebouwen kunnen stichten. De positie van de draaischijf bepaalt de kostprijs van de blokjes op het gekozen veld. Op elk gebouw staat hoeveel blokjes je moet inleveren, de gekozen stad bepaalt met welke kleuren je mag bouwen. Gaandeweg ontstaat in meerdere steden een rijtje gebouwen. Dan wordt het tijd om een – persoonlijke! – telling te activeren. Daarbij kun je kiezen voor een telling van alle eigen gebouwen van één soort of van alle eigen gebouwen in één stad. Elke telling kun je maar één keer uitvoeren, je hebt maximaal zes tellingen. Bij de stadstellingen moet je oppassen dat een medespeler je niet te snel af is. Een telling is goed voor winstpunten en/of geld, waarbij dure gebouwen in dure steden het meeste opleveren. Daarnaast krijg je voor elk geteld gebouw een bijpassend voorwerp. Het spel is voorbij wanneer alle gebouwen zijn gesticht of wanneer een speler meldt dat hij de drie eindvoorwaarden heeft vervuld. Dan volgt een eindtelling met bonuspunten voor geld, gebouwen en voorwerpen. In de doos vind je ook nog een variant die het spel wat pittiger maakt.

Meer informatie: