De voorjaarsreleases van Amigo

De Duitse uitgever Amigo brengt dit voorjaar een tiental luchtige spellen en/of uitbreidingen op de markt.

6nimmt-2014-coverWolfgang Kramer’s populaire kaartspel 6 Nimmt! bestaat 20 jaar. Dit spel is wereldwijd meer dan 2,7 miljoen keer over de toonbank gegaan. In Nederland kennen we deze klassieker als Take 5! van 999 Games. Amigo viert ook deze verjaardag van 6 Nimmt! met een speciale jubileumuitgave. De jubileumversie van 2014 bevat drie nieuwe varianten. Bij de eerste variant krijgt iedere speler een jokerkaart met een waarde tussen 0.0 en 0.9. Deze kaart mag je o.a. als eerste uitspelen in een willekeurige rij. Bij de tweede variant geef je elke ronde een handkaart door aan je buurman. Bij de derde variant is de lengte van de rijen variabel.

lemminge-coverLemminge is een bordspel van Sebastian Bleasdale. Het speelbord toont een landschap met verschillende terreinsoorten. Hierover racen de twee lemmingen van iedere speler naar een klif, om daar in het water te springen. De actieve speler beweegt één lemming of trekt nieuwe kaarten. Om te bewegen moet je een kaart aan de kaartenrij van de juiste terreinsoort afleggen. Is de waarde gelijk of lager dan de bovenste kaart van de rij, dan mag je jouw lemming de som van alle kaarten bewegen. Is jouw waarde hoger, dan beweeg je conform de waarde van jouw kaart. De andere kaarten gaan vervolgens naar de aflegstapel. Je krijgt verder een bonustegel van deze terreinsoort. Hiermee kun je jouw eigen lemmingen helpen of medespelers hinderen. Lemmingen mogen uitsluitend neutrale grasvelden of velden van de zojuist gespeelde terreinsoort betreden.

Saboteur 2 is een uitbreiding van Frederic Moyersoen’s kaartspel Saboteur, dat 10 jaar geleden door Amigo op de markt is gebracht. Ook hier graven de dwergen een route naar de schat en hebben de saboteurs een eigen agenda. Deze uitbreiding introduceert nieuwe weg-, actie- en karakterkaarten. De dwergen strijden nu in twee teams tegen elkaar. Deze uitbreiding was internationaal al een tijdje verkrijgbaar. Vreemd genoeg komt Amigo nu pas met een Duitse editie.

bananasplit-coverBanana Split is een kaartspel voor kinderen (en ijsliefhebbers). In hun ijssalons proberen de spelers lekkere ijsjes te maken. Achter hun zichtschermen verzamelen ze de toppings, waarmee ze de ijsbekers conform het desbetreffende recept proberen te vullen. De Banana Split is het moeilijkste recept, omdat je dit dessert in één beurt moet voltooien. Speciale kaarten maken het leven van de ijsmaker wat gemakkelijker (en soms ook leuker, omdat je medespelers mag hinderen).

Quiddler is een woordspel met speelkaarten. De spelers krijgen in de loop van het spel steeds meer letterkaarten. Hiermee moeten ze woorden vormen, om de kaarten af te kunnen leggen. Afgelegde kaarten leveren punten op, overgebleven kaarten minpunten. Met de meeste woorden en het langste woord verdien je bonuspunten.

Het partyspel WÜRFELmania! 2 is zowel een uitbreiding op WÜRFELmania! als zelfstandig speelbaar. Het speelbord heeft drie zones: quizville, het dobbelveld en actieland. Kies een zone, trek een kaart en probeer de opdracht uit te voeren. In quizville bepaalt de gekleurde dobbelsteen welke kennisvraag je moet beantwoorden. Bij het dobbelveld moet je een combinatie van dobbelstenen gooien. Bij actieland moet je meestal maffe opdrachten uitvoeren. Via vervulde opdrachten bereik je het finishveld, waar een finale opdracht op je wacht.

Koboldbande is een coöperatief avonturenspel voor jonge kinderen. De spelertjes ontdekken een weg door het bos, dat is opgebouwd uit losse tegels. Ze verzamelen de drie sleutels waarmee ze de drakenschat kunnen bereiken. Gaandeweg duiken drakentegels op, die ze met andere tegels moeten weglokken. De illustraties zijn verzorgd door Doris Matthäus.

koboldbande-spielsituation

Ene mene miste is een reactiespel voor kinderen in de ‘gele reeks’ van Reinhard Staupe. Op speelkaarten zijn allerlei voorwerpen in verschillende aantallen afgebeeld. De spelertjes moeten voorwerpen die op meerdere kaarten staan aanduiden en bovendien het juiste aantal noemen. Een mix van spelmechanismen uit Halli Galli en Kunterbunt.

GeoCards is een aardrijkskundeles in spelvorm. Op speelkaarten vind je landen, hoofdsteden, buurlanden en andere gegevens. Hiermee speel je een eenvoudig kennisspel in meerdere varianten.

SET Junior is een variant op SET voor jonge spelers. Met een simpele introductievariant kunnen de spelertjes wennen aan de kleuren en vormen. Daarna is het echt herkennen geblazen.

Meer informatie: