25 jaar Abacusspiele

Abacusspiele_LogoDe Duitse uitgever Abacus viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Deze uitgever verkeert al een half jaar in feeststemming. Sinds de winst van het Spiel des Jahres met Hanabi is het een vrolijke boel. Het winnen van deze belangrijke spellenprijs zorgt voor vuurwerk, de omzet van zo’n spel stijgt explosief. De afgelopen maanden stonden dan ook in het teken van Hanabi. Op Spiel 2013 verscheen een liefdevol samengestelde luxe editie met schitterende speelstukken. Vlak voor de feestdagen volgde Hanabi Extra, een editie met grotere speelkaarten en kaarthouders. Hanabi zal ongetwijfeld ook dit jaar knallen, maar wat heeft het feestjaar nog meer te bieden?

Het jubileum van Abacus valt samen met het jubileum van spelauteur Michael Schacht, die 25 jaar geleden op zijn Commodore Amiga werkte aan een computerspel over de opkomst van oude beschavingen. Abacus viert deze dubbelklapper met een bewerkte heruitgave van het uitmuntende bordspel China (in Nederland in een andere vorm bekend als Kardinaal & Koning). Deze nieuwe versie heet Han. Dit spel bevat twee nieuwe speelborden/varianten. De variant ‘Grenzstreitigkeiten‘ brengt havens en forten in het spel, die extra punten kunnen opleveren. De variant ‘Wege der Diplomatie‘ is ook met twee spelers speelbaar. Deze variant introduceert een marktplaats. Dit jubileumspel bevat een brochure over het werk van Michael Schacht, inclusief vriendelijke woorden van bekenden uit de spellenscène.

han-materiaal

In de 2014 catalogus van Abacus vind je een andere variant voor Han. In Han – Die Verbotene Stadt kunnen de spelers hun ambassadeurs ook op de gekleurde wijken van de Verboden Stad plaatsen. Hiermee kun je de score bij een huizentelling verdubbelen.

limes-materiaal

Limes is het nieuwe spel van de Nederlandse spelauteur Martyn F. Een voorganger van dit spel verscheen in 2008 onder de naam Cities bij zijn eigen uitgeverij Emma Games. Dit vreselijk leuke puzzelspel haalde in 2009 zelfs de Empfehlungsliste van de Duitse Spiel des Jahres jury. Na een ingrijpende verbouwing van de scoreregels en de vormgeving is het spelsysteem verhuisd naar een Romeinse setting. Je bouwt uit losse tegels jouw eigen Romeinse provincie en probeert de provincie zo welvarend en veilig mogelijk te maken. Je maakt jouw graanvelden zo groot mogelijk, je laat jouw houthakkers en vissers veel hout en vis leveren en ondertussen plaats je wachters op wachttorens om de omgeving in de gaten te houden. Je weet daarbij niet welke tegel als volgende getrokken wordt. Wacht je nog een ronde op de perfecte tegel, of pas je jouw planning aan? Limes biedt speelplezier voor 1-2 spelers. Met extra exemplaren kunnen meer spelers meedoen.

Oink! is een kaartspelletje met boerderijdieren voor kinderen. Wanneer hetzelfde dier tweemaal opduikt, jij het juiste dierengeluid laat horen en als eerste toeslaat, verdien je de op tafel liggende kaarten. Een knorrend varkentje ontregelt het ogenschijnlijk eenvoudige spelverloop. Op de dierenkaarten zijn ook cijfers afgebeeld. Bij een som van 7 is er maar één geluid goed: Oink!.

oink-materiaal

Meer informatie: