Concordia bij 999 Games

concordia-999box999 Games meldt dat in de loop van het eerste kwartaal een Nederlandstalige editie van Concordia in productie gaat. Dit nieuwe bordspel van Mac Gerdts werd op Spiel 2013 gelanceerd en kreeg daar een goede ontvangst. De spellen vlogen als warme broodjes de stand uit, de speeltafels waren doorlopend bezet en de tweede plek op de Fairplay hitlijst mocht er ook zijn. Dit is na Russian Railroads en Madeira de derde topper van Spiel 2013 die bij 999 Games verschijnt. Volgens de huidige planning wordt Concordia in de loop van februari geproduceerd. De precieze releasedatum is nog niet bepaald.

Concordia speelt zich af op een kaart van het Romeinse rijk met allerlei provincies rond de Middellandse Zee. Op de achterkant vind je een tweede speelbord met een kaart van Italië, dat is bedoeld voor 2-4 spelers. Via land- en zeewegen sturen de spelers hun kolonisten op pad, stichten ze steden, heffen ze belastingen en produceren ze goederen.

De actiemotor van Concordia is een collectie personagekaarten. Iedere speler heeft een identieke set, die hij in de loop van het spel kan uitbreiden met nieuwe kaarten. De actieve speler speelt één kaart, voert de bijpassende actie(s) uit en legt de kaart af. Je krijgt de kaarten pas terug door een bepaald personage te activeren. De nieuwe personagekaarten liggen in een open aanbod. Ze geven je toegang tot nieuwe en/of sterkere acties en – via de afgebeelde goden – tot de winstpunten waarmee je het spel moet winnen. Er zijn in totaal zes goden, die op verschillende manieren punten opleveren. Kies een mix van de gewenste scoremogelijkheden, verzamel zoveel mogelijk bijpassende goden en laat jouw strategie op het speelbord hier goed op aansluiten. Doe je dit goed, dan loop je aan het einde lekker binnen.

Concordia is een elegante optimalisatie-oefening, met een leuk actiesysteem dat om handmanagement vraagt en met een spannende puntentelling (het is namelijk nauwelijks te doen om de score van de buren bij te houden).

Meer informatie: