We Will Wok You

wok-boxWe Will Wok You is een kaartspel van de Britse spelauteur Sebastian Bleasdale. Hij begon zijn carrière als tester van spelontwerpen van Reiner Knizia. On the Underground was zijn eerste eigen spel. Bleasdale’s bekendste spel is Keyflower, een coproductie met Richard Breese. Met We Will Wok You zet hij een lichter en luchtiger gerecht op tafel. De spelers verzamelen melige ingrediënten voor muzikale wokgerechten. Sterren als Freddie Broccoli en Tina Tuna landen uiteindelijk in de pan, waar ze worden klaargestoomd tot winstpunten. Het lijkt erop dat de idiote setting en de melige woordgrappen de redactie hebben overmand, waardoor zelfs de naam van de auteur het regelboekje niet ongeschonden heeft gehaald.

Het speelveld wordt opgebouwd uit een open aanbod van 12-18 wokkaarten (afhankelijk van het spelersaantal). Dit zijn de opdrachtkaartjes waarmee de spelers hun winstpunten verdienen. Sommige woks geven punten voor setjes ingrediënten, de geliefde dichte woks leveren zonder verdere inspanning punten op, andere woks scoren via kliekjes of handkaarten en met de speciale woks kun je andere woks verbeteren. Het spelersaantal bepaalt met hoeveel ingrediëntkaarten wordt gespeeld. Deze kaarten worden als stapel geschud, waarna een open aanbod van vier rijen met ingrediënten wordt klaargelegd: bovenaan twee rijen met 3 ingrediënten en onderaan twee rijen met 2 ingrediënten. Naast de bovenste ingrediënten ligt een rij met 6 munten, naast de onderste een rij met 4 munten. Samen met de 3 muntkaarten die iedere speler ontvangt, is dit de volledige geldvoorraad in het spel.

we-will-wok-you

De actieve speler heeft drie mogelijkheden: ingrediënten kopen, één munt nemen of één wokkaart pakken.

Je koopt één volledige rij met 2 of 3 ingrediënten en voegt deze kaarten toe aan jouw hand. De kostprijs wordt bepaald door de huidige hoeveelheid muntkaarten naast de gekozen rij ingrediënten. Je voegt de betaalde munten toe aan de aanwezige munten, waardoor de prijs van deze twee rijen met ingrediënten meteen stijgt. Het rijtje verkochte ingrediënten wordt aangevuld vanaf de stapel.

Je mag één muntkaart uit een muntenrij nemen en aan jouw hand toevoegen. Het tevreden gemompel van de volgende speler helpt je eraan te herinneren dat hierdoor de kostprijs van de desbetreffende ingrediënten is gedaald.

Om één wokkaart te kopen, speel je ingrediëntkaarten uit met in totaal vier dezelfde symbolen. Deze symbolen komen 0-2 keer voor op elke ingrediëntkaart. Een joker helpt bij het verzamelen van deze kwartetten. Je kiest de gewenste wokkaart uit het aanbod en legt ‘m open voor je neer. De gebruikte ingrediënten raak je niet kwijt. Ze blijven gewoon voor je op tafel liggen, zodat je ze bij de eindtelling in een wok kunt smijten.

wok-kaarten

Het spel is voorbij wanneer de voorraad ingrediënten grotendeels is verbruikt. Dan wijzen de spelers de ingrediënten zo slim mogelijk toe aan hun eigen woks, om daarmee goed scorende gerechten te bereiden. De chef met de meeste punten wint, de rest mag na het wokken nog een potje mokken.

Ten slotte

Door de maffe setting en de koddige plaatjes presenteert We Will Wok You zich als een luchtig kaartspelletje. Dit spelletje heeft echter meer pit dan je op het eerste gezicht vermoedt. Het is doorlopend rekenen en plannen geblazen. Het gesloten geldsysteem met zijn wisselende prijzen pakt leuk uit. Op sommige momenten geeft dit jou de kans om medespelers dwars te zitten. Soms vallen je plannetjes in de soep omdat de lolbroek aan jouw rechterzijde niet doet wat jij had verwacht. Speculatie speelt een belangrijke rol: hoe lang durf je te sparen en de populaire recepten te laten liggen, voordat een medespeler toeslaat? Eigenlijk moet je ook nog in de gaten houden wat je medespelers verzamelen, maar dit is me te veel mentale inspanning voor een spel met deze diepgang. Op hoofdlijnen onthouden welke ingrediënten ze verzamelen, af en toe de economie verzieken en met een valse grijns lucratieve recepten wegkapen, vind ik mooi genoeg.

We Will Wok You is een leuk, pittig verzamelspelletje. Het spel functioneert goed met de genoemde spelersaantallen. Met minder spelers wordt het geldsysteem vanzelf wat tactischer.

Auteur: Sebastian Bleasdale
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten