Speed Cups

speedcups-boxDe naam van spelauteur Haim Shafir doet bij de gemiddelde veelspeler wellicht geen belletje rinkelen. Spelers van familie- en kinderspellen kennen hem van zijn tophit Halli Galli, het ‘spel met de bel’. Dit populaire reactiespelletje is in zijn verschillende edities sinds 1990 miljoenen keren over de toonbank gegaan. Halli Galli is een internationale klassieker, die in meer dan 20 landen op de markt is gebracht. In 2011 verscheen de opvolger Ring L Ding, waarin via gekleurde elastiekjes het element behendigheid werd geïntroduceerd. De dit najaar verschenen opvolger Speed Cups combineert het snel reageren met het behendig stapelen van plastic bekertjes.

Iedere speler heeft een setje van vijf gekleurde bekers, waarmee hij zo snel mogelijk opdrachten probeert te vervullen. De opdrachten zijn afgebeeld op de 24 opdrachtkaartjes. Hierop vind je horizontaal of verticaal georiënteerde combinaties van voorwerpen in dezelfde vijf kleuren. De oriëntatie bepaalt of je jouw bekers moet stapelen of naast elkaar moet plaatsen.

speedcups

Een speler draait de bovenste kaart om, waarna alle spelers zo snel mogelijk hun bekers in de juiste volgorde moet zetten. Ben je klaar, dan sla je op de bel. Wanneer iedereen heeft gebeld, controleer je de bekers. De snelste speler met de juiste combinatie krijgt de opdrachtkaart als winstpunt.

Het spel is voorbij wanneer alle opdrachtkaartjes zijn verdeeld. De speler met de meeste kaartjes is de winnaar.

Ten slotte

Speed Cups is een leuk reactiespelletje, waarmee kinderen en in luchtig speelplezier geïnteresseerde volwassenen zich kostelijk zullen vermaken. Het draait om snel combineren en reageren, maar ook om enige behendigheid bij het plaatsen van de bekertjes. Je zit met z’n allen lekker te stressen om maar als eerste op de bel te kunnen slaan. Terugkijkend naar Ring L Ding loopt Speed Cups niet over van originaliteit, maar ik vind de bekertjes prettiger spelen dan de elastiekjes van de voorganger.

Auteur: Haim Shafir
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 minuten