Spellenspektakel 2013 – een terugblik

De mannen van PlayThisOne vermaakten de bezoekers met hun nieuwe kaartspel UGO!, dat twee weken geleden op Spiel 2013 een groot succes was. Hun ‘happy hour’ trok nu minder volk dan vorig jaar. Dit had waarschijnlijk alles te maken met de onaantrekkelijke locatie van hun stand. Ik vind het merkwaardig dat een betalende uitgever in een ‘verdomhoekje’ wordt geplaatst, terwijl bijvoorbeeld een vereniging op een toplocatie wordt neergezet. Een aandachtspuntje voor volgend jaar!

UGO! voor alle leeftijden?

UGO! voor alle leeftijden?

Bruinsma bouwt betere blokken

Bruinsma bouwt betere blokken

Jumbo demonstreerde klassiekers en nieuwe titels van de Duitse uitgever Queen Games. Ik vond hun stand een tikje te sober, dit had nog niet de uitstraling die ik van de grote olifant had verwacht. Het zij zo, goed dat ze erbij waren en mooi dat hun tafels doorlopend waren gevuld. Mijn beoogde kennismaking met Stefan Feld’s Amerigo is helaas weer niet gelukt.

mooie spellen, kale stand

mooie spellen, kale stand

Het doet me deugd dat de beurs dit jaar weer buitenlandse uitgevers wist te strikken. Mücke Spiele had een klein kraampje met een paar spellen en met de bakken vol speelstukken waarmee hij onder de naam Spielmaterial.de bekend is geworden. Zo’n kraam zal vast lekker werken bij de verkoop van spellen en spullen, maar ik vraag me af of dit ook geldt voor demonstraties van spellen. Mücke Spiele werd geholpen door de Nederlandse spelauteur Martyn F, die in het verleden met zijn eigen uitgeverijtje Emma Games op de beurs stond. Het succesnummer van Emma Games was het uitstekende puzzel- en legspel Cities. Dit toppertje wordt volgend jaar opnieuw uitgebracht door Abacus, in een andere setting met bijpassende vormgeving en met nieuwe scoremogelijkheden.

De Poolse uitgever Portal had een eigen stand, waar onder meer het spel Legacy van de Nederlandse spelauteur Michiel Hendriks wordt gedemonstreerd. In dit worker placement spel bouw je gaandeweg aan een indrukwekkende stamboom, om via het geschikt combineren van de kaartjes zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit spel won in 2009 de Ducosim spelauteurswedstrijd, waarvan de finale werd gehouden op het toenmalige Spellenspektakel. Met deze presentatie van op het Eindhovense Spellenspektakel is de cirkel rond.

Portal met Legacy

Portal met Legacy

Ik hoop dat Ducosim ooit in staat zal zijn om deze wedstrijd nieuw leven in te blazen. Ik heb namelijk de indruk dat de Nederlandse vijver met beginnende spelauteurs steeds voller wordt. Dit lijkt mij een goede voedingsbodem voor een interessante wedstrijd. Daarnaast helpt een wedstrijd ongetwijfeld ook bij het verbeteren van de kwaliteit van de prille spelontwerpen.

De Belgische uitgever Sandtimer is ooit ontstaan na het winnen van een onder meer door 999 Games georganiseerde ontwerpwedstrijd. Dat leverde in 2006 het kaartspel Experiment op. Inmiddels lijkt het experiment geslaagd en zijn we al een paar spellen verder. Op het Spellenspektakel demonstreerde men de spellen Clocks en Alarm!. Helaas had ook Sandtimer een kraampje gehuurd, waardoor de presentatie in mijn ogen niet helemaal uit de verf kwam.

Op de laatste Eindhovense Spellenspektakels van de eerste generatie werd je overspoeld door verkoopstands met min of meer hetzelfde aanbod, die soms fanatiek aan het stunten waren met de prijzen van dezelfde nieuwe spellen. Dit leidde vaak tot ingrijpen van de uitgevers, wat steevast resulteerde in een sfeerverziekende mix van klagende bezoekers en mopperende winkeliers. De huidige beursorganisator heeft het beter voor elkaar. Men selecteerde een beperkt aantal winkeliers, maakte vooraf goede afspraken over het assortiment en bood de bezoekers een breed aanbod met fatsoenlijke prijzen en zo nu en dan spectaculaire koopjes. Vorig jaar zwom er nog een integriteitsarm roofvisje in de vijver rond, dit jaar viel alles mooi op zijn plaats. Met topwinkels als Adriaensen en De Dondersteen, aangevuld met het bijzondere aanbod van de tweedehands specialisten als ’t Ezelsoor en met een Duitse shop als Fantasy En’Counter, werd ook de kooplustige beursbezoeker op zijn wenken bediend.

(een deel van) het indrukwekkende assortiment van Adriaensen

(een deel van) het indrukwekkende assortiment van Adriaensen

tweedehands spellen bij 't Ezelsoor

tweedehands spellen bij ’t Ezelsoor

Het twintigste Spellenspektakel was groter, beter en veelzijdiger dan de beurs van 2012. De organisator heeft kwalitatief een indrukwekkend stijgende lijn te pakken. Ik heb begrepen dat het bezoekersaantal ook wat is gegroeid, maar ik kreeg tijdens de beurs niet de indruk van een spectaculaire stijging. Helaas heb ik ook dit jaar geen slotbericht over de beurs gezien. Wat dit betreft kan de organisator nog iets leren van Spiel.

Een blik op de zaal

een blik op de zaal

Het Spellenspektakel van de ‘derde generatie’ is in ieder geval klaar voor de ontvangst van de dit jaar ontbrekende grote uitgevers, Hasbro en Ravensburger. Zij moeten zich schamen wanneer ze in 2014 geen acte de présence geven!

Het Spellenspektakel van 2014 vindt plaats op 8 en 9 november.

Pagina's: 1 2 3