Spiel 2013 is voorbij

De eenendertigste editie van de internationale spellenbeurs Spiel sloot gisteren zijn deuren. Volgens het slotbericht van de organisator heeft de beurs dit jaar 156.000 bezoekers getrokken. Dit recordaantal had ik zelf niet zien aankomen. Op de zonnige donderdag en zaterdag had ik niet de indruk dat we met een recorddrukte hadden te maken. Sterker nog, ik vreesde dat de zomerse temperatuur opnieuw een voor de organisator teleurstellend bezoekersaantal zou opleveren. Zij die tellen, weten het beter.

Dat de beurs zelf zou groeien, was vooraf al helder. Men heeft dit jaar 12% meer standmeters verhuurd. In de persconferentie werden 828 exposanten uit 39 landen en vijf continenten gemeld, die op de beurs meer dan 800 nieuwe titels presenteerden. Het aanbod was groter en veelzijdiger dan ooit.

spiel13-zaalshot-links

De verhuizing naar de nieuwe hallen is mij goed bevallen. Aan het begin was het een uitdagende, maar zeker ook leuke verkenningstocht, maar na de eerste dag had ik mijn ‘loopjes’ te pakken. Het systeem met de geletterde rijen en de van links naar rechts oplopende nummers was duidelijk en hielp bij het vinden van de juiste stand. Overigens niet overal, omdat men rond grote stands soms een tikje vreemd ‘om het hoekje’ had genummerd. Met de nieuwe zaalindeling kon je handig gebruikmaken van de tussenliggende binnenplaatsen en de Galeria, om zonder wringen door de mensenmassa het gewenste deel van een andere zaal te bereiken.

De nieuwe zaalindeling had ook een paar kinderziektes. Bij de ingang van hal 3 stuitte je direct op een grote Asmodee stand, waardoor er meteen een opstopping ontstond in de gangen naar links en rechts. Dit leek weliswaar op de oude situatie in hal 12, maar daar haalde de extra ingangen via hal 10/11 druk van de ketel. Ik vind het verder onbegrijpelijk dat het restaurant aan de achterkant van hal 3 was gesloten, waardoor je voor een fatsoenlijke hap (ik ben niet zo van de snack counters) de volledige hal moest doorkruisen. Ik vraag me verder af of er in de omgeving van hal 3 voldoende toiletgroepen waren. Met name aan de achterzijde van hal 3 stonden doorlopend lange rijen van onrustige spelers met gevulde blazen. Helaas bleek de capaciteit van de schoonmaakploegen niet op deze stortvloed berekend.

spiel13-zaalshot-rechts

In de grotere hallen werd vooraf gevreesd voor het volume van het achtergrondgeluid. In de hallen 1 en 2 merkte ik weinig verschil met vroeger. In de voorste helft van hal 3 vond ik het merkbaar lawaaiiger, vermoedelijk door de concentratie van grote open stands in dit deel van de zaal. Uiteraard wordt het nergens ondragelijk, maar na een paar uurtjes geroezemoes stap ik graag even naar de relatieve rust van een binnenplaats. De luchtkwaliteit in hal 3 is merkbaar beter dan we van vroeger gewend waren.

Wanneer de in Essen opgelopen verkoudheid een beetje meewerkt, volgt de loop van de week een kort beursverslag met een handvol indrukken en foto’s. Ondertussen zet ik alvast de tweeëndertigste editie van Spiel in mijn agenda: 16 t/m 19 oktober 2014.