Fairplay Hitlijst

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert elk jaar de zogenaamde Scoutaktion, een hitlijst met de populaire spellen van Spiel. Deze publieksverkiezing met relatief weinig stemmers is uiteraard kwetsbaar, maar de Scoutaktion is jaarlijks voor velen een bron van vermaak en een aanjager van de kooplust. De eindlijst wordt dit jaar aangevoerd door Russian Railroads (binnenkort bij 999 Games), Concordia, De Glasstraat (binnenkort bij White Goblin Games), Bruxelles 1893 en Kashgar. Van deze top 5 heb ik alleen Kashgar gespeeld, een vlotte en verfrissende variatie op het deck building principe. Mijn beursgenoot Bob was zeer gecharmeerd van Concordia. Russian Railroads en De Glasstraat leg ik binnenkort in de Nederlandse uitvoering op tafel.

de charmante hitlijst

de charmante hitlijst op donderdag

Halverwege de beurs verscheen plotseling een Nederlands kaartspel op de hitlijst: UGO! van PlayThisOne, ontworpen door Ronald Hoekstra, Thomas Jansen en Patrick Zuidhof. Dit vreselijk leuke slagenspel hield zich staande tussen het Duitse geweld en eindigde de beurs op de 10e plek. Hun speeltafels waren doorlopend bezet. De spellen vlogen de tent uit, waardoor men halverwege de rit nieuwe voorraad moest laten aanrukken.

de drie ugonootjes

de drie ugonootjes

Meer informatie: