Spiel 2013 – losse flodders (deel I)

De eerste dag van Spiel 2013 zit erop. In dit deel van Duitsland is het herfstvakantie, waardoor het vandaag druk was. De paden waren her en der overvol en de speeltafels waren meestal bezet. De beursdag begon stroef. De parkeerplaats voor pers en standhouders was zeer slecht bereikbaar, omdat andere parkeerders pas op het allerlaatste moment werd verteld dat ze hier niet terecht konden. We deden een half uur over een paar honderd meter.

De nieuwe zaalindeling zorgt inderdaad voor de frisse uitdaging die ik vooraf had verwacht. Je bent je vaste loopjes kwijt, en moet nu serieus op verkenningstocht. Leuk! De entree van hal 3 is overigens niet zo handig. Daar staat de grote Asmodee stand vlak voor de ingang, waardoor de smalle gangen naar links en recht meteen vollopen. Ook de ingang van hal 1 is vrij druk, dankzij de populaire stand van Heidelberger. Het is onbegrijpelijk dat een van de restaurants in hal 3 is gereserveerd voor een business lounge, waardoor je voor een hap eten de hele hal door moet.

de Asmodee stand

de Asmodee stand

Ik heb de indruk dat het binnenklimaat er niet beter op is geworden. In de hallen is het vrij warm en de luchtkwaliteit gaat in de loop van de dag snel achteruit. Het achtergrondgeluid is in de drukke delen van de grote hallen hinderlijk. Je moet je stinkende best doen om de uitleggers te verstaan, waardoor het spelen van complexe spellen een uitdaging wordt. Om deze reden vindt Martin Wallace het bijvoorbeeld geen probleem om in een uithoek van hal 1 te staan. Het lagere geroezemoesniveau is best prettig wanneer je een spel als A Study in Emerald moet uitleggen.

de andere kant van hal 3

de andere kant van hal 3

Ik heb donderdag drie spellen gespeeld: Packet Row van White Goblin Games, Legacy van Portal en Kashgar van Kosmos.

Laatstgenoemde viel het meest in de smaak. Je controleert drie karavanen met actiekaarten die steeds van positie wisselen. Hiermee moet je het goud, de ezels en de specerijen verzamelen waarmee je opdrachtkaartjes kunt vervullen. Je kiest een actie op het voorste karakter van een karavaan en voert deze uit. Het karakter gaat naar de achterkant van de karavaan, waardoor het even duurt voordat je ‘m weer kunt gebruiken. Door jouw karavaan te ’trimmen’ kun je leuke combinaties opzetten. Sommige karakters gaan na gebruik meteen uit het spel. Een leuke en interessante variatie op het deck building principe.

Van Legacy hebben we een onvolledige proefpot gespeeld. In dit spel wordt naar hartenlust getrouwd, krijg je een wagonlading kinderen en probeer je via de bonussen op de personagekaarten een mooie score- en inkomstenmachine op te bouwen. De basis van het spelsysteem is vrij toegankelijk, maar wil je alles uit het spel halen moet je serieus aan de bak met de bijzondere bonussen van de personages. Door het handig combineren van kaarten kun je namelijk tal van voordelen behalen. Het duurt even tot je dit een beetje in de vingers hebt.

Veel Nederlanders bij de Goblins

Veel Nederlanders bij de Goblins

In Packet Row liggen op vier locaties allerlei kaartjes klaar. Je koopt goederenkaarten, waarmee je via schepen van de juiste nationaliteit opdrachtkaartjes vervult. Die leveren weer geld op. Met andere kaartjes kun je speciale bonussen bemachtigen, extra geld of zelfs directe winstpunten. Aan het einde van de rit krijg je ook nog eens punten voor je geldvoorraad. Dit spel heeft een leuk keuzesysteem. De startspeler wijst een locatie aan waar de spelers in volgorde een kaartje mogen kiezen. De startspeler kiest als laatste of besluit om naar een nieuwe locatie te verhuizen. Wanneer de startspeler een kaart kiest, is de ronde in ieder geval voorbij. Anders eindigt de ronde wanneer iedereen een kaart heeft gepakt. Dit leidt regelmatig tot leuke ‘pokerspelletjes’ bij de kaartkeuze. Toegankelijk, speelt lekker vlot weg. Helaas troffen we in de White Goblin Stand een uitlegger die dit spel op de eerste ochtend van de beurs nog niet beheerste. Gelukkig vonden we een medespeler met gerichte ervaring, zodat we alsnog vlot en soepel van start konden.