Spiel 2013 – persconferentie

De persconferentie bestond uit de drie gebruikelijke bijdragen, een toespraak van de beursorganisator Dominique Metzler, een welkomstwoord van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de Fachgruppe Spiel, de branchevereniging van speluitgevers.

Men stond uiteraard stil bij de verhuizing naar de nieuwe hallen. Dit maakt de beurs van 2013 tot een nieuwe ervaring voor standhouders en bezoekers, er is dit jaar veel te ontdekken. Niet alleen door verandering van zalen, maar ook door extra ruimte. Dit sluit perfect aan op het gevoel waarmee ik zelf naar de beurs kwam.

spiel13-persconferentie

Aan het begin van haar toespraak dreigde Dominique Metzler even haar stem te verliezen, maar in tegenstelling tot vorig jaar ging ze soepel verder met haar verhaal. Een tijdig slokje water doet wonderen en gaf haar genoeg puf om een grap over de hoestbui van 2012 te maken.

Halverwege de persconferentie werd de populaire Duitse komiek Kaya Yanar op het podium geroepen. Hij heeft meegewerkt aan het luchtige, interactieve quizspel Typisch Deutsch Das Kaya Spiel, dat door Huch! wordt uitgebracht.

De winnaars van de Deutsche Spielepreis, Terra Mystica,  en de Deutsche Kinderspielepreis, Kakerlakak, kregen hun traditionele plekje in de toespraak. Dominique vertelde dat de uitgever van Terra Mystica erg blij is met de prijs. Het is niet niks om met je allereerste spel in de prijzen te vallen. Ten slotte noemde ze de winnaar van de Gouden Veer, het spel met de beste spelregels, Die Paläste von Carrara. In tegenstelling tot beide andere winnaars is deze prijs toegekend door een vakjury, waarvan de Nederlander Richard van Vugt deel uitmaakt.

De grote groei in bezoekersaantallen is er de laatste jaren een beetje af, maar het aantal standhouders en nieuwe spellen lijkt geen grenzen te kennen. Er komen elk jaar weer nieuwe uitgevers uit verre streken bij. Meer dan 56% van de kleine standhouders komt tegenwoordig uit het buitenland. Op het standhoudersoverzicht ontdekte ik er zelfs een uit Peru. Ook het Nederlandse smaldeel kent nieuwe gezichten, zoals de nieuwe uitgever RASS Games met het uitstekende bordspel Wildcatters. Men heeft dit jaar 12% meer standmeters verhuurd.  In de persconferentie werden 828 exposanten uit 39 landen en vijf continenten gemeld, die op de beurs meer dan 800 titels presenteren. Het aanbod is alweer groter en veelzijdiger dan ooit.

Dominique roemt de moed van de kleine uitgevertjes, auteurs die naast hun eigenlijke beroep de stoute schoenen aantrekken en een spel op de markt brengen. Zij vindt dit het zout in de soep van de beurs.

De Fachgruppe Spiel is in het jaarlijkse persbericht tevreden over de omzetgroei in de eerste drie kwartalen van dit jaar. De omzet van bord- en kaartspellen is met 5% gestegen. Dit jaar komt deze groei vooral voor rekening van de familiespellen en spellen voor volwassenen, de kinderspellen zijn minder hard gegroeid. De verzamelkaartspellen zijn in deze cijfers de zwakke broeder van 2013, dit segment kent een daling van 30%.

De onstuitbare digitalisering lijkt niet ongunstig voor de groei van onze kartonnen en papieren liefhebberij. Door de Apps van bekende gezelschapsspellen lijken deze segmenten elkaar te versterken.

De persconferentie werd afgesloten met een video-impressie van de beurs.

Ik sluit af met enkele foto’s van de Neuheitenschau en de beurs in opbouw.

spiel13-love

een liefdesbrief voor Spiel

spiel13-terra

maak kennis met de inwoners van Terra Mystica

spiel13-rokoko

klaar voor het bal

spiel13-kaya

de komiek uit de persconferentie

spiel13-kaker

een lekker hapje?

spiel13-friedemann

hij bedenkt spellen met lekkere hapjes

spiel13-allgames

een kleinere stand voor (sm)allgames4you

spiel13-japon

Japon Brand bereidt zich voor op de stormloop van morgen

spiel13-russianrailroads

de nieuwe zware jongen van Hans im Gluck en 999 Games

spiel13-bezier

Bezier weerwolft nu ook in een dag en een nacht

spiel13-ugo

de Ugonoten spelen erop los

spiel13-wgg

ondanks douanepech ligt er veel moois bij de Goblins klaar

spiel13-hal3

een blik op de grote hal 3