Lewis & Clark

Op de valreep van Spiel 2013 presenteert Bordspeler.nl een handvol gedetailleerde spelbeschrijvingen van nieuwe titels. Dit zijn spellen die we al hebben gespeeld en/of die na het bestuderen van de regels om aandacht vroegen. Door tijdgebrek is het lijstje korter dan ons lief is. Het zij zo, we hopen dat dit initiatief toch voldoende leesplezier en nuttige informatie oplevert.

Veel plezier, Niek & Erwin


lewis-clark-boxIn het wilde westen van de prille 19e eeuw waren enkel de contouren van het land bekend. Lewis & Clark kregen de opdracht om een waterweg van oost naar west te vinden. In het gelijknamige spel van Cédrick Chaboussit (uitgever Ludonaute) moet je als eerste je kamp opslaan aan de Stille Oceaan. Kaarten en indianen moeten je daar brengen.

Jouw scout en kamp beginnen in St. Louis. Tijdens je beurt voeren één tot drie indianen of één personage (handkaart) een actie uit. De indianen gaan dan van jouw expeditie naar een plek in het indianendorp en leveren afhankelijk van de plek grondstoffen, boten of speciale acties. Als je een personage uitspeelt, moet daar nog kracht aan toegekend worden. Dit kan door indianen en/of het uitspelen van een andere kaart (de achterkant toont de kracht). De kracht geeft aan hoe vaak je de actie van het uitgespeelde personage mag uitvoeren. De acties variëren van grondstoffen krijgen of verhandelen, indianen rekruteren, tot aan speciale effecten en – uiteraard – jouw scout naar voren bewegen tegen betaling van grondstoffen.

lewis-clark-bord

Helaas loopt jouw kamp niet met jouw scout mee. Naast jouw actie mag je daarom in jouw beurt ook jouw kamp opslaan. Je moet dan echter met jouw scout teruglopen! Het aantal nog niet uitgespeelde personages en de verzamelde grondstoffen en indianen bepalen hoe ver. Vervolgens mag je jouw kamp naast jouw scout plaatsen. Daarna krijg je alle uitgespeelde personages weer op jouw hand. Ook kun je naast jouw actie een nieuw personage aan jouw expeditie toevoegen. Hiervoor betaal je met grondstoffen, die je gedeeltelijk kunt vervangen door een personage af te leggen.

Een renspel gecombineerd met het optimaliseren van jouw kaartenhand, dat zie je niet vaak. Je moet ook nog eens verzamelde grondstoffen en indianen op tijd inzetten, om te voorkomen dat je te ver teruggeworpen wordt. Deze frisse mix vraagt erom ontdekt te worden.

Probeer dit spel op Spiel in Hal 3, stand P-118.

Tekst: Niek