Citrus

Op de valreep van Spiel 2013 presenteert Bordspeler.nl een handvol gedetailleerde spelbeschrijvingen van nieuwe titels. Dit zijn spellen die we al hebben gespeeld en/of die na het bestuderen van de regels om aandacht vroegen. Door tijdgebrek is het lijstje korter dan ons lief is. Het zij zo, we hopen dat dit initiatief toch voldoende leesplezier en nuttige informatie oplevert.

Veel plezier, Niek & Erwin


citrus-boxAls je altijd al citrusplantages wilde aanleggen en oogsten, dan moet je zeker kijken naar Citrus (Jeffrey D. Allers, dlp games). Het thema is overigens dun (maar nog niet uitgeperst), het oorspronkelijke ontwerp heette nota bene Nederland.

Het landschap bevat enkele finca’s en een paar landschaptegels. In de markt wachten verschillende soorten plantages. Jij hebt een paar mannetjes en een zeer bescheiden hoeveelheid geld. Toch is het net zo min een worker placement spel als Carcassonne. Tijdens jouw beurt bouw of oogst je. Als je bouwt, koop je een hele rij of kolom plantages uit de markt voor 1 geld per stuk en moet ze allemaal aanbouwen. De bouwregels kunnen je parten spelen; je mag alleen eigen plantages uitbreiden met dezelfde soort, of aan een finca een nieuwe soort bouwen (en dat markeren met een mannetje). Heb je de markt bijna leeggekocht, dan plaats je een nieuwe finca voordat je bouwt (wat daarmee dus aanmerkelijk makkelijker wordt) en vervolgens de markt weer aanvult.

Aangezien je al snel platzak zult zijn, kun je met oogsten geld verdienen. Je haalt een mannetje terug, ontvangt punten voor de grootte van de plantage en geld (hoe minder eigen poppetjes op plantages staan, hoe meer geld). Zo ontstaan neutrale plantages, die weer kunnen versmelten met grotere gelijksoortige plantages. Als een finca volledig ombouwd is, krijg je punten als jij daar de (op een na) grootste plantage hebt. Overbouwde landschaptegels leveren je bonussen op.

De originele bouwregels zullen voor interactie zorgen, en voor een mooie puzzel samen met de afweging wanneer je mannetjes terughaalt. Hoe meer er ingezet worden, hoe beter je potentieel, maar hoe minder geld je ermee kunt verdienen. Ik ben zeer benieuwd naar dit spel van de ontwerper van Nieuw Amsterdam en de uitgever van Siberia.

Probeer dit spel op Spiel in Hal 1, stand C-114.

Tekst: Niek