Wildcatters

wildcatters-coverDe nieuwe Nederlandse uitgever RASS Games presenteert op de internationale spellenbeurs Spiel 2013 zijn eerste bordspel Wildcatters. Dit spel is ontworpen door André Spil en Rolf Sagel, de illustraties zijn van Daan van Paridon. Het spel wordt begin oktober geassembleerd, een releaseparty is gepland op 6 oktober. De distributie geschiedt in samenwerking met partner Vendetta Games. De Nederlandse spelregels zijn sinds deze week beschikbaar op Boardgamegeek.

Wildcatters is een bordspel over oliewinning. Je kiest elke ronde een gebiedskaart waar je straks jouw acties uitvoert. Naast een vast inkomen ontvang je de op de gekozen kaart afgebeelde aandelen, winstpunten en/of extra geld. Daarna voer je tegen betaling van geld bouwacties uit om boortorens, raffinaderijen en transportmiddelen te kopen. Boortorens kun je na het aanboren van olievelden omruilen voor jaknikkers, die 3 olievaten produceren. Je kunt een nieuw olieveld aanboren in een gebied met minstens 4 torens (meestal door torens van medespelers te gebruiken). Je medespelers kunnen tegen betaling van aandelen met deze actie meeliften. Dit activeert meteen een veiling van een of twee wildcatter concessies. Bij deze veiling bied je met eigen aandelen. Een gewonnen wildcatter is goed voor een extra olievat en een lading winstpunten naarmate je er meer weet te verzamelen. Met een andere actie kun je extra jaknikkers kopen.

een geprinte proefversie van het speelbord

een geprinte proefversie van het speelbord

Met een volgende actie vervoer je olievaten via havens naar de raffinaderijen. Ook hierbij kunnen de medespelers met jou meeliften. Voor transport heb je treinen en tankers nodig. Een gevulde raffinaderij verkoopt zijn olie uiteindelijk aan de industrie in het desbetreffende werelddeel. Het vervoeren van olievaten, de levering aan een raffinaderij of de uiteindelijke verkoop aan de industrie levert aandelen op. Voor het laten vervoeren van jouw olievaten of voor het ontvangen van andermans vaten betaal je met aandelen van jouw eigen kleur. Als jouw aandelenvoorraad uitgeput raakt, moet je extra aandelen lenen. Via de verkoop van olievaten uit jouw raffinaderijen kun je nieuwe aandelen in alle gewenste kleuren bemachtigen.

Halverwege de rit levert een tussentelling punten op voor meerderheden in aandelen, geld en aan de werelddelen geleverde olievaten. Bij de eindtelling doe je dit nogmaals, aangevuld met flinke bonussen wanneer je veel wildcatters en raffinaderijen bezit.

wildcatters-aandelen

Ik heb één proefpot met een prototype (met de definitieve spelregels) gespeeld, die mij zeer goed is bevallen. Wildcatters verenigt de charme van een meerderhedenspel (planning, verdeel en heers en interactie) met de logistieke uitdagingen van een economisch spel. Wat me ook bevalt is de afwisseling van samenwerken en elkaar keihard aanpakken. Volgens mij zit het spelsysteem goed in elkaar, al mag je dit na één pot nooit met een te grote stelligheid beweren. Ik ben wel stellig over het speelplezier dat deze pot heeft opgeleverd, de pret was aangenaam groot. Wildcatters staat op mijn verlanglijstje voor Spiel. Doe jezelf een plezier en probeer dit spel wanneer je de kans krijgt.

Meer informatie: