Ducosimbeurs 7 september 2013 – impressie

Zaterdag 7 september organiseerde de landelijke spellenvereniging Ducosim zijn zomerbeurs in de Amersfoortse Flint. Dit is traditioneel de aftrap van het nieuwe spellenseizoen, een beurs waar uitgevers en spellenclubs nieuwe spellen presenteren en demonstreren. Met zo’n mooi en vers aanbod aan gezelschapsspellen zou je van de organisatie verwachten dat er flink aan de publicitaire boom wordt geschud. Helaas heb ik ook deze keer niet gemerkt dat Ducosim de promotie van zijn eigen evenement belangrijk vindt. De gevolgen van het publicitaire wanbeleid liegen er niet om, er lijken steeds minder bezoekers op de beurs af te komen. Veel meer dan 300 zal het niet zijn geweest.

ducosim201309-zaal1

Voor liefhebbers van bord- en kaartspellen was er genoeg te doen. 999 Games demonstreerde recente titels als Andor, Whitechapel en Love Letter. Bij White Goblin Games kreeg je onder meer een voorproefje van het Game of Thrones kaartspel, naast demonstraties van hits als Terra Mystica en De Vergeten Stad. Bij Quined Games had ik stiekem gehoopt op een preview van de Spiel releases, maar moest je het doen met de bekende toppers Trajan en Homesteaders.

ducosim201309-999games

ducosim201309-ciaoBij Phoenix werden we door de vakkundige en sympathieke spelleider Armand over een wankele hangbrug gejaagd, om in de nieuwe editie van Alex Randolph’s Ciao, Ciao …! (uitgegeven door Drei Hasen in der Abendsonne) de ene na de ander pion in het ravijn te zien vallen. Een leuke, luchtige oefening in bluffen en liegen. Dezelfde kwalificatie geldt vermoedelijk ook voor Bruno Faidutti’s Mascarade. Ik schrijf vermoedelijk, omdat dit spelsysteem wat meer spelers nodig lijkt te hebben dan ons liegende en geld sprokkelende trio. Mascarade werd door Roll the Dice gedemonstreerd voor Selecta Spel en Hobby, de Nederlandse distributeur van de spellen uit de keuken van Asmodee. Naast Mascarade lagen de nieuwe Nederlandse edities van het Spiel des Jahres Hanabi, de coöperatieve tophit Pandemie en de klassieker Hotel op tafel. Het blink bling gehalte van de speelstukken van laatstgenoemde is vergroot, waardoor de titel Hotel Deluxe terecht lijkt.

Jumbo was prominent aanwezig met de nieuwe distributielijn van Queen Games. Zij demonstreerden onder meer het bekroonde Lancaster, het legspel Metro en het stressvolle coöperatieve spel Escape. Het is mooi dat de spellen van Queen Games een eigen plek op de beurs hebben. Dit is een verrijking van het assortiment. De Nederlandstalige editie van Feld’s nieuwe bordspel Amerigo wordt vanaf eind oktober bij Jumbo verwacht.

ducosim201309-jumbo

Naast de demo’s van uitgevers en spellenclubs vond je her en der ook spelauteurs die hun prototypes presenteerden. Ik zag in de hal iets met lampjes op een bord en een sober prototype van het onlangs aangekondigde kaartspel Circus. In de zaal viel mijn oog op een uitbundig vormgegeven speelbord met een draak. Ik heb geen flauw idee wat het was, maar de auteur heeft het overduidelijk met liefde in elkaar gezet. De aanwezigheid van dergelijke prototypes is een plus van de beurs. Bezoekers kunnen snuffelen aan de spellen van de toekomst, auteurs ontmoeten een ervaren testpanel en raken in gesprek met vertegenwoordigers van spellenuitgevers.

ducosim201309-prototype

Een opvallende afwezige was The Game Master. Deze Nederlandse uitgever laat de Ducosimbeurzen tegenwoordig vaker schieten. Is zijn nieuwe spel Countdown soms niet bedoeld voor het Ducosim publiek? Opmerkelijk.

Ik sprak deze beurs met een vertegenwoordiger van Playthisone. Het nieuwe kaartspel Ugo! is onderweg op een containerschip uit China. Laten we hopen dat Ugo! onderweg niet de lunchpauzehit van Somalische piraten wordt en de zeereis zonder kleerscheuren doorstaat. Dit leuke nieuwe kaartspel heeft nu al internationale belangstelling. Het eerste contact over een buitenlandse licentie is een feit.

ducosim201309-zaal2

Omdat de beurs van november/december is geannuleerd, was dit meteen de laatste Ducosimbeurs van 2013. Jammer dat we het kalenderjaar moeten afsluiten met het beeld van te veel lege tafels. Ik hoop dat de beursorganisatie zichzelf een schop onder de Ducobips geeft en eindelijk werk maakt van een effectieve promotie van deze in potentie prachtige spellenbeurs. De Ducosimbeurzen zijn het waard, help ze niet sluipenderwijs om zeep!