Spiel 2013 preview T-Z

Deel IV van de Spiel 2013 preview. Laatste update: 22 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2013 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2013 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


Takoashi Games (stand 2D-112)
 • In het tweepersoonsspel Assaultous [info] verzamel je grondstoffen, koop je eenheden, barakken en tactiekkaarten en trek je ten strijde tegen de opponent. Het is de bedoeling om de vijandelijke hoofdstad in te nemen of zijn commandant te elimineren.
Tasty Minstrel Games (stand 3P-118 LocWorks)
 • Dungeon Roll is een leuk push-your-luck dobbelspelletje in een dungeon setting. Speelt lekker weg, maar is in mijn ervaring vooral een solitaire activiteit. Met meer dan twee spelers zit je alleen maar te wachten tot je eindelijk aan de beurt bent.
TF Verlag UG (stand 3O-110)
 • In het kaartspel TF22 – RELOAD! [info] laden 2-4 spelers containers op hun ruimteschepen. Door optimaal te laden behaal je meerderheden en verdien je punten. Dit is een nazaat van het vorig jaar uitgebrachte TF22 – LOAD!.
 • In het kaartspel TF22 Mine [info] delf je erts in een mijn, vervoer je dit naar een vrachtschip en moet je zo nu en dan bijtanken.
The Creativity Hub (stand 3D-120 Hutter Trade)
 • Rory’s Story Cubes MIX – Spurensuche, Rory’s Story Cubes MIX – Urzeit en Rory’s Story Cubes MIX – Verzaubert zijn uitbreidingen van het verhalenspelletje Story Cubes.
The Spiel (stand 1G-147)
 • Scopa [info] is een commerciële uitgave van een Italiaans public domain kaartspel.
Tommaso Bonetti (stand 3O-100)
 • In het kaartspel Ready to Rock! [info] zijn de spelers bezoekers van een rock concert, die proberen om op allerlei manieren – waaronder ‘flashing tits’ – als eerste de voorste rij te bereiken.
Treefrog (stand 1F-160)
 • Field of Glory: The Card Game [info] is Martin Wallace’s tweepersoons kaartspel naar aanleiding van de gelijknamige miniature wargame regelset van Slitherine. Op woensdag was de licentie van Treefrog van tafel en moesten alle spellen worden vernietigd, op donderdag was het geschil plotseling beslecht. Vreemde zaak, publicitair geklungel, maar eind goed al goed?
 • Met het bordspel The Witches [info] keert Martin Wallace terug naar de populaire Discworld setting van Sir Terry Pratchett. De spelers zijn heksen in opleiding, die met hulp van beroemde bewoners van Discworld het vak moeten leren en allerlei hindernissen moeten overwinnen. Het is mogelijk om dit spel coöperatief te spelen en er wordt ook een solitaire variant meegeleverd. Er is ook een speciale collector’s edition van dit spel.
 • a-study-in-emeraldA Study in Emerald [info] is gebaseerd op een kort verhaal van Neil Gaiman, waarin Sherlock Holmes en Professor Moriarty in Lovecraft’s Cthulhu Mythos zijn beland. Het spelmechanisme is een variatie op deck building, waarbij de spelers bieden met invloedblokjes in plaats van kaarten te kopen. De variatie in kaarten is groot, er zijn weinig duplicaten. Een groot deel van de kaarten zijn geheim agenten, die jouw plannen moeten uitvoeren. Dit kan met discrete subversieve maatregelen, maar ook met monsters uit een andere dimensie of een zombieleger.
Trefl SA (stand 3N-113)
 • Babelo is een partyspel waarbij je bijzondere woorden moet raden.
 • In het kaartspel Boom Boom verzamelen de speler tegelijkertijd setjes kaarten. Heb je een set compleet, dan sla je op de ‘Halli Galli’ bel.
Twilight Creations Inc. (stand 3L-106)
 • In het kaartspel Bowling for Zombies!!! [info] vermaken necromancers en zombies zich op de bowlingbaan.
 • In Zombies!!! 12: Zombie Zoo is de dierentuin geïnfecteerd en dreigen de beesten in hun ondode staat te ontsnappen.
 • In het dobbelspel Zombies!!! Roll Them Bones! [info] gooi je de dobbelstenen om in 16 stappen een helikopter te bereiken, terwijl je onderweg zombies moet zien te verslaan.
U&P Games (stand 2D-116)
 • FUBA – tactical football game [info] is een tactische voetbalsimulatie voor twee spelers.
UBO CnC (stand 3O-119)
 • Lectio is een nieuwe editie van Lexio uit 2012. Dit is een spel in de stijl van The Great Dalmuti, dat in plaats van speelkaarten Mahjongstenen gebruikt.
UnBound Games (stand 1F-148 Arctic Union)
 • Serpent’s Tongue [info] is een simulatie van het uitspreken van toverspreuken in een daadwerkelijk functionele taal, als duel of in samenwerking.
Vendetta (stand 2C-109)
 • Vendetta is de distributeur van het bordspel Wildcatters. Zie de beschrijving onder Rass Games.
VentoNuovo Games (stand 1G-140)
 • Blocks in the West [info] is een operationele wargame over WO II in West-Europa, vanaf de Blitzkrieg tot de val van Duitsland. Er zijn geen kartonnen counters, alle speelstukken zijn van hout of kunststof.
Wattsalpoag Games (stand 1C-140)
 • Buccaneer Bones [info] is een dobbelspel met een piratenthema. Via combinaties van stenen bewegen jouw schepen naar schateilanden. Daar krijg je tijdens het spel dobbelbonussen en win je schatten. Je kunt elkaar ook nog bestelen. Arrr!
What’s Your Game? (stand 3M-100)
 • madeira-coverIn Madeira: Pearl of the Atlantic [info] zijn de spelers kolonisten op het eiland Madeira. Ze werken aan een optimale economische motor, door de ontwikkeling van land, het verzamelen van grondstoffen, het stichten van gebouwen en het oogsten en verhandelen van suiker en wijn. Het centrale actiemechanisme maakt gebruik van dobbelstenen.
White Goblin Games (stand 3Q-114)
 • rattus-cartus-nobilisEen container met spellen van White Goblin Games is geselecteerd voor douaneonderzoek. Dit betekent dat Rogue Agent, Voluspa Order of the Gods (+promo), Rattus Cartus Nobilis en de Revolver uitbreidingen 1.3, 1.4 en 1.5 een onbekende vertraging hebben opgelopen. Ik hoop voor ze dat deze titels de beurs alsnog zullen halen.
 • Rattus Cartus Nobilis is een uitbreiding van het vorig jaar verschenen kaartspel Rattus Cartus, dat zeer losjes is gebaseerd op het bordspel Rattus. Deze set bevat 18 verschillende gebouwen, een lading nieuwe speciale kaarten (boek, paard, toverstaf, diplomaat, privilege enzovoort) en introduceert edelenfiches.
 • Mercatus is een uitbreiding van het bordspel Rattus. Deze uitbreiding introduceert het verzamelen en verkopen van goederen. Uiteraard krijg je verder een aantal nieuwe klassekaarten, waarvan een deel een rol speelt in de zojuist geïntroduceerde economie.
 • Arabian Traders is een mini-uitbreiding van het bordspel Rattus.
 • Packet Row [info] is een nieuw spel van de auteurs van Rattus. Er zijn vier locaties met speelkaarten (gildehuis, haven, markt of bank). De havenmeester kiest één locatie en vraagt de andere spelers een voor een of ze daar tegen betaling een kaart willen pakken. Daarna moet de havenmeester zelf beslissen of hij een kaart wil pakken. Doet hij dit niet, dan kiest hij een volgende locatie. Iedere speler kan elke ronde één kaart pakken. Met de juiste combinatie (contractkaart, de vereiste goederenkaart(en) en een bijpassende handels- schipkaart) kun je een contract vervullen. Dit levert geld op. Aan het einde van de rit krijg je punten voor sommige kaarten en voor geld.
 • Völuspá: Order of the Gods [info] is een uitbreiding van het vorig jaar verschenen legspel Völuspá [info].
 • Völuspá: Lightning Bolt [info] is een mini-uitbreiding van het vorig jaar verschenen legspel Völuspá [info].
 • Pasha [info] is een dobbelspel van Stefan Dorra. De spelers proberen met vijf dobbelstenen de beste combinaties te gooien om daarmee waardevolle kaarten te verdienen. Bonustegels leveren je daarnaast speciale acties op.
 • In Rogue Agent [info] nemen de spelers de rol van agenten op zich die belast zijn met het voorkomen van de misdaad in Rain City. Als agenten zullen de spelers criminelen voor het gerecht brengen, liquidaties voorkomen, bommen ontmantelen die mogelijk hele districten in het puin zullen leggen, zoeken naar waardevolle hulpmiddelen en informanten rekruteren die hen kunnen helpen bij de moeilijke taak om te overleven in de donkere steegjes van de stad. Door deze taken succesvol uit te voeren krijgt een agent invloed. Invloed bepaalt uiteindelijk hoe succesvol een agent is.
 • artifact_box_coverIn Artifact [info] zijn de spelers archeologen die opgravingen over de hele wereld verrichten op zoek naar artefacten. Deze worden verscheept naar musea om tentoongesteld te worden. Deze tentoonstellingen leveren geld op voor toekomstige opgravingen. Daarnaast kun je punten verdienen om het spel te winnen. Echter, acties en inkomsten zijn schaars en de concurrentie is sterk. Soms is het zelfs nodig om even op de zwarte markt te handelen voor extra inkomsten of om dat ene artefact te bemachtigen dat een waardevolle tentoonstelling compleet maakt.
 • Een drietal uitbreidingen van het tweepersoonsspel Revolver: Vengeance on the Frontier (1.3), The Tarnished Star (1.4) en Death Rides a Horse (1.5).
 • Invaders [info] is een nieuw tweepersoonsspel van de auteur van Revolver. Het spel speelt zich af op aarde in het jaar 2127, na een invasie door aliens. De spelers hebben verschillende krachten. De ene speler vertegenwoordigt de mensheid, de andere speler de buitenaardse vijand.
Whyme (stand 3P-118 LocWorks)
 • In Western Town [info] speel je een marshal in een western stadje. Je probeert jouw eigen stad via drie sporen te ontwikkelen: bevolking, uitstraling en rijkdom. Hiertoe voeg je gaandeweg meer gebouwen met de bijbehorende bonussen aan jouw stad toe.
William van Schagen (stand 2E-102)
 • Banco Banco [info] is een kaartspel waarbij je punten scoort in jouw kluizen en ze beveiligt door jouw banken te sluiten.
Wise Games (stand 1E-143)
 • Trench [info] is een abstract tweepersoonsspel. De spelers strijden op een bord van 8 bij 8 velden om de controle over een loopgraaf in het midden.
Wizkids (stand 1F-117)
 • Star Trek: Attack Wing [info] is een tactisch miniaturenspel over ruimtegevechten in het Star Trek universum. Dit spel maakt gebruik van het ‘FlightPath maneuver system’ uit X-Wing van Fantasy Flight Games, dat is overgoten met een Star Trek sausje. Naast het basisspel is er sinds de lancering van het spel al een handvol uitbreidingen met extra schepen beschikbaar.
 • Trains and Stations [info] is een economisch bordspel van Eric M. Lang over de aanleg van spoorlijnen, goederenvervoer, bouwen van gebouwen en de groei van jouw bezittingen. Je kunt mooie winsten genereren via de winning van grondstoffen, maar ook met transport is genoeg te verdienen.
 • De Krang Character Expansion bevat een nieuw karakter voor het Mage Knight Board Game. Deze Orc Chaos Shaman brengt zijn eigen miniatuur, kaarten en tokens mee.
 • The Hobbit, an unexpected Journey, Journey to The Lonely Mountain (da’s een mondvol) is een andere nieuwe titel van Eric M. Lang. Helemaal coöperatief wordt het niet, omdat beide kampen door spelers worden vertegenwoordigd.
Wonder Games (stand 1C-101)
 • Conjurers [info] is een worker placement spel in een mythologische setting. De spelers verzamelen grondstoffen, kopen voorwerpen en artefacten, huren extra volgelingen in voor meer acties, proberen mythologische wezens te (ver)vangen voor hun legers en duelleren met hun medespelers. De spelers kunnen via verschillende strategieën punten verzamelen, en proberen tegelijkertijd de plannen van de opponenten te frustreren.
Yemaia (stand 3N-119)
 • Hyperborea is een ontwikkelingsspel, waarin jouw beschaving begint met een kleine stam en een beetje technologie. In de loop van het spel groeit en ontwikkelt jouw stam zich via ontdekking, wetenschap en strijd. Aldus bouw je aan een collectie ‘civilicubes’, waarvan je er elke beurt een paar trekt om de vaardigheden van jouw volk te activeren. Men presenteert een pre-productie versie van het spel, dat in 2014 wordt verwacht.
yonjuni games (stand 3Q-101)
 • Doppelyatzy [info] is een variant op het bekende dobbelspel. Deze versie valt op door de dobbelstenen: in een grotere doorzichtige steen zit een klein dobbelsteentje.
Ystari (stand 3B-108 Asmodee)
 • spyrium-boxWilliam Attia’s Spyrium [info] speelt zich af in een Engelse steampunk setting. Het is een worker placement spel waarbij je zelf bepaalt wanneer je overstapt van plaatsen naar activeren. Elke ronde worden 9 kaarten aangeboden in een blok van 3 bij 3. De spelers plaatsen hun werkers tussen de kaarten. Stap je over naar de activeringsfase, dan gebruik je jouw werkers om geld te verdienen (dit heb je keihard nodig) en kaarten te kopen (gebouw en technologie) c.q. te gebruiken (karakters). De hoeveelheid werkers rond een kaart bepaalt de opbrengst en verhoogt de kostprijs. Via de gebouwen en de technologieën verzamel je gaandeweg een ronkende winstpuntenmotor. Een eerste kennismaking is me goed bevallen. Ystari heeft een versie met Duitstalige regels, Asmodee met Engelstalige regels.
 • In Knizia’s en Bleasdale’s Prosperity [info] bewonen de spelers een wereld van dubbelzijdige landtegels met een energie- en een ecologiekant. Voor een goede score moeten de spelers beide aspecten in balans houden. Iedere speler heeft een eigen bordje met velden voor gebiedstegels en sporen voor vervuiling, energie en ecologie. De actieve speler trekt een tegel, waarna iedereen het positieve of negatieve effect (o.a. geld, vervuiling of punten) van het afgebeelde symbool uitvoert. Daarna voert de actieve speler zijn twee acties uit. Hiermee kun je geld verdienen, vervuiling reduceren, je research verhogen of een nieuwe tegel kopen. Aan het einde van de rit scoren de spelers punten voor de verschillende aspecten van hun welvaartsstaatjes.
 • Een setje gecorrigeerde tegels voor het bordspel Myrmes.
 • Een mini-uitbreiding voor het bordspel Myrmes.
Z-Man Games (stand 3K-103)
 • In het dobbelspel Blueprints [info] gebruiken de spelers dobbelstenen in verschillende kleuren om drie constructies te bouwen op basis van een blauwdruk.
 • Een nieuwe editie van Alan Moon’s kaartspel Black Spy [info].
 • Een nieuwe editie van het puzzelspel Ricochet Robots [info].
 • Een nieuwe editie van het kaartspel Parade [info].
 • Engelstalige versies van Bruxelles 1893, Carcassonne: South Seas, Ginkgopolis: The Experts, Dungeon Petz: Dark Alleys, Glass Road, Russian Railroads en Tash-Kalar: Arena of Legends.
Zoch (stand 3J-108)
 • polterfass-coverIn het dobbelspel Polterfass is de dobbelbeker gevuld met 9 kleine biervaten, 7 met cijfers en 2 met speciale symbolen (verdubbelen, neutraliseren). Na een worp tel je alleen rechtopstaande vaten. De actieve speler gooit één keer of vaker, de medespelers spelen gedekte cijferkaarten. Is de worp lager dan de som van de kaarten, dan krijgt de actieve speler de punten voor de vaten en verliest de speler met de hoogste kaart punten. Is de worp hoger, dan krijgen de medespelers de punten van hun kaarten en de actieve speler het restant.
 • Een Zicke Zacke Hühnerkacke/Jakkiebak Kippenkak app voor de iPad.
 • In het partyspel Finger weg! wordt elke ronde een kaart in een speciale box gestoken. Hierop staat een vraag met 8 aanvankelijk bedekte antwoorden (7 goed, 1 fout). De actieve speler noemt een nog niet gekozen antwoord. De anderen mogen meespelen of de ronde verlaten. Is dit een goed antwoord, dan profiteren degenen die zijn gebleven. Is het fout….
 • Geistesblitz 5 vor 12 verhoogt de uitdaging van Geistesblitz middels 9 voorwerpen in 5 kleuren. Elke ronde wordt een kaart met 3 voorwerpen gedraaid, waarna de spelers als eerste het juiste voorwerp proberen te pakken. Dit is in principe het voorwerp waarvan kleur en vorm niet op de kaart staan, maar er zijn ook nog een paar complicerende factoren.
 • Sauschwer is een partyspel waarbij alles draait om het schatten van het gewicht van een cocktail aan personen, voorwerpen, dieren enzovoort. De actieve speler plaatst een kaart bij een weegschaal, waar gaandeweg meerdere kaarten komen te liggen. Hij geeft vervolgens het effect op de balans aan, wat door andere spelers kan worden betwist.
 • Schmatzspatz is een coöperatief kinderspel, waarin jonge vogeltjes worden gevoerd met wormen.
 • Vaca Loca bestaat uit 60 tegels met ledematen van 20 buitenaardse beesten. Ze worden gedekt geschud en één voor één omgedraaid. Draait iemand het derde deel van een beest om, dan is het zaak z.s.m. de tegel met de kop aan te raken. Dan verdien je deze 3 tegels. Heb je het fout, krijg je 1 strafpunt.
 • Zicke & Zacke – Ran an die Federn! is een nieuwe nazaat van de reeks geheugenspelletjes met houten kippen.