Spiel 2013 preview N-S

Deel III van de Spiel 2013 preview. Laatste update: 21 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2013 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2013 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


Narodowe Centrum Kultury (stand 1D-126 Gry Leonardo)
 • In Strajk staat de historische staking bij de Vladimir Lenin Shipyard in Gdańsk in 1980 centraal. De spelers sturen de handelingen van Lech Wałęsa, die op tal van manieren probeert om steun voor de staking te verzamelen.
Nevermore Games (stand 3P-118)
 • Mars Needs Mechanics [info] speelt zich af in een steampunk setting. De spelers verzamelen de onderdelen die nodig zijn om een ruimteschip naar Mars te kunnen sturen.
Noris-Spiele (stand 3J-108)
 • Atlantic City lijkt op het eerste gezicht een ‘story telling’ spelsysteem. Het spel speelt zich af tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20. Beleef je eigen versie van Boardwalk Empire?
 • Cuatro is een nazaat van Yahtzee met een speelbord en speelstukken. De dobbelstenen bepalen waar speelstukken worden geplaatst of gestapeld. Je probeert een rij van vier speelstukken te vormen.
 • Knetivity is een verzameling mini-spelletjes met gekleurde klei.
North and South Games (stand 2D-111)
 • Rock, Paper, Scissors, BANG! is een abstract tweepersoonsspel op een bord van 5×5 velden. Iedere speler heeft 12 stukken, telkens 3x steen, papier, schaar en dynamiet. Je plaatst eerst stukken op het bord. Daarna volgt een fase waarin stukken bewegen, torens worden gevormd en stukken of torens worden opgeblazen.
NSKN Legendary Games (stand 1G-140)
 • In Exodus: Proxima Centauri [info] zijn zes menselijke facties hun verwoeste planeet ontvlucht. Zij vestigen zich in het Centauri stelsel, waar ze ruimtevloten bouwen en planeten veroveren. Ze leveren strijd, onderhandelen en stemmen en ontdekken technologieën. Dit is er weer een voor de Eclipse fanclub.
 • Men demonstreert verder het in december verwachte worker placement spel Praetor.
Numbskull Games (stand 3M-101)
 • C. C. Higgins Rail Pass [info] is een treinenspel. De spelers verzamelen setjes gekleurde treinkaartjes, waarmee ze vooruit komen en punten verdienen.
 • California Gold [info] simuleert het telen en verhandelen van sinaasappels. Je verzamelt boomgaarden, allerlei gebouwen en vervoerscontracten, om uiteindelijk de grootste sinaasappelcoöperatie te worden.
 • In Prepotent [info] fokken de spelers renpaarden en wedden ze vervolgens op de uitkomst van races.
Nürnberger Spielkarten (stand 1D-115)
 • habefertig-coverHabe fertig is een kaartspel van Steffen Benndorf. Er zijn kaarten in 6 kleuren met een waarde van 1-11 en 0-4 sterren. Je krijgt 12 kaarten en legt er 2 apart. Met 2 kaarten van de stapel start je 2 aflegstapels. Je mag een kaart afleggen wanneer kleur of getal gelijk zijn aan de bovenste kaart van een aflegstapel, of wanneer de waarde tussen de getallen op de topkaarten past en de kaart een daarvan afwijkende kleur heeft. In het laatste geval mag je nog een keer. Ben je als eerste uit, krijgt je punten voor elke ster op de twee aparte gelegde kaarten.
 • Qwixx Deluxe is een gepimpte editie van het leuke dobbelspel Qwixx, met een vilten speelmat, geplastificeerde scorebladen en wisbare stiften.
 • Qwixx XL is de grote broer van Qwixx met grotere dobbelstenen en een groter scoreblok.
Österreichisches Spiele Museum (stand 1C-106)
 • handler-karibik-coverIn het kaartspel Händler der Karibik trekt de actieve speler een voor een zoveel kaarten als hij wil. Een personage leg je in een rij naast de stapel. Een schip kun je aanvallen als personages genoeg zwaarden tonen. Zo niet, blijft het in de haven liggen. Een expeditie blijft liggen tot iemand hem vervult door de juiste personages af te leggen. Bij een belastingverhoging moet iedereen met 12 of meer munten de helft van zijn geld inleveren. Aan het einde van jouw beurt krijg je extra kaarten en munten (waarmee je personages kunt werven). Je wint door minimaal één expeditie te voltooien en via expedities en personages de meeste invloed te verzamelen. Te koop voor een donatie van minimaal € 5 aan een goed doel.
 • Sissi: Die Bohnenkaiserin is een zelfstandige Boonanza variant, met een aangepaste bonenmix en heel veel Sissibonen. Op jouw akkers moet je de gewone bonen afwisselen met Sissibonen. Te koop voor een donatie van minimaal € 5 aan een goed doel.
 • Spiel für Spiel is de jaarlijkse spellenalmanak van de Oostenrijkers. Voor € 5,- ontvang je op 88 pagina’s 652 korte spelbeschrijvingen van 135 uitgevers.
Ostia Spiele (stand 3Q-103 Mücke Spiele)
 • Slicks [info] is een autoracespel waarbij de banden een hoofdrol spelen. De beweging wordt door toeval bepaald, maar dit kun je een handje helpen. Wanneer je de rand van de baan of een andere auto raakt, slijten je banden en daarmee daalt je topsnelheid. Dan is het tijd voor een pitstop.
 • Tuning is een uitbreiding van Slicks.
 • De Monuments uitbreiding Vergil is bij Abacus en Mayfair verkrijgbaar.
Palatia Spiele (stand 2C-115)
 • In het kaartspel Ebbes [info] wordt pas in de loop van de ronde bepaald welke kaartkleuren plus- of minpunten opleveren.
Passport Game Studios (stand 3S-118)
 • Fools Gold [info] speelt zich af tijdens de Amerikaanse gold rush van 1849. De spelers sturen hun goudzoekers naar verschillende locaties, met hun gevaren, edelstenen, goudklompjes en heel veel modder. Naarmate de waardevolle kaarten uit de locatiedecks verdwijnen, wordt het steeds lastiger om goud te vinden.
PD-Verlag (stand 1C-108)
 • Concordia, de werktitel van het nieuwe spel van Mac Gerdts, is een interessante mix van oude en nieuwe spelelementen in een (letterlijk) klassiek jasje. Het spel speelt zich af op een kaart van het Romeinse rijk op zijn hoogtepunt, met alle gebiedsdelen (provincies) rond de Middellandse Zee. Via land- en zeewegen sturen de spelers kolonisten de wereld in, stichten steden, heffen belastingen en produceren goederen.concordia-detailHet bekende rondel van Antike, Imperial of Navegador is vervangen door actiekaarten waarmee je steeds één actie kunt doen. Iedere speler begint met hetzelfde ‘starterdeck’, waarin alle acties 1 keer vertegenwoordigd zijn. Uitgespeelde actiekaarten komen op een aflegstapel, die je pas weer gebruiken kunt als je geen kaarten meer hebt of de (dure) vergoeding daarvoor betaalt. Om je deck uit te breiden, moet je extra kaarten aanschaffen, waarvan er steeds 6 te koop liggen. Daarmee krijg je toegang to nieuwe acties en concentreer je je bovendien op bepaalde bonussen voor de eindscore. Elke kaart vermenigvuldigt namelijk een bonus, zoals steden, ijzermijnen, handelsgoederen, etc. In combinatie met de acties van je tegenspelers zorgt dat voor een prettige mix van planning en opportunisme. Zowel het thema als het prototype bevielen me goed, en het staat op mijn inkooplijst voor Essen 2013 (tekst & foto: Bob Schubert).
Pearl Games (stand 1C-136)
 • Bruxelles 1893 [info] is een worker placement spel met bieden en meerderheden. De spelers zijn architecten in de 19e eeuw, die een bouwwerk in Art Nouveau stijl moeten ontwerpen. Het actiebord is modulair, je hebt niet elke ronde toegang tot alle acties. Via de acties verzamel je materialen, creëer en verkoop je kunst enzovoort. Veel acties kosten geld, anderen zijn gratis maar leveren mogelijk gevaar voor je werkers op.
 • Ginkgopolis: The Experts [info] is een uitbreiding van Ginkgopolis.
Pegasus Spiele (stand 3M-110)
 • DUCKOMENTA Art is een nieuwe versie van Knizia’s Modern Art kaartspel.
 • Polis is de Duitse editie van het tweepersoons ontwikkelingsspel Polis: Fight for the Hegemony.
 • Pegasus komt verder met een overweldigende stortvloed aan Duitse versies van Amerikaanse spellen.
Phalanx Games Polska (stand 2B-130)
 • Świat Dysku: Wiedźmy – Sabat Czarownic is een setje miniature voor The Witches: A Discworld Game van Treefrog.
 Piatnik (stand 3D-108)
 • Activity Code Word.
 • Der kleine Hobbit.
 • Golden Horn: Von Venedig nach Konstantinopel.
 • Inkognito een nieuwe editie van het klassieke deductiespel van Leo Colovini en Alex Randolph.
Placentia Games (stand 1D-108)
 • In Florenza: The Card Game [info] verzamelen de spelers grondstoffen en huren ze artiesten in om gebouwen te bouwen en monumenten te verfraaien.
Plaid Hat Games (stand 3F-110)
 • BioShock Infinite: The Siege of Columbia is een veroveringsspel in de setting van het bekende computerspel.
 • Mice and Mystics: Heart of Glorm.
 • Summoner Wars: Guild Dwarves Second Summoner.
Playthisone (stand 3Q-112)
 • ugo-bannerDeze Nederlandse uitgever presenteert het kaartspel Ugo. Iedere speler heeft een koninkrijkje met vijf landerijen, waar hij speelkaarten in vijf verschillende kleuren verzamelt. Van elke kleur zijn er kaarten met de waardes 0-8. Elk landgoed is in feite een scorestapeltje voor een van de vijf kleuren. De startspeler komt uit, waarna de overige spelers kleur moeten bekennen. De slag gaat naar de hoogste kaart. De winnaar van de slag legt de kaarten in de door hem gewenste volgorde op zijn landgoederen. Hierdoor ontstaan maximaal vijf scorestapels, waarvan de bovenste kaart de punten markeert. Er is nog een belangrijke twist. Drie van de vijf landgoederen leveren alleen punten op wanneer daar voldoende boeren werken. Deze boeren verdien je als bonus bij bepaalde slagen. Heb jij aan het einde landgoederen met kaarten, maar onvoldoende boeren? Dan ben je de sigaar! Daar is de kaartkleur niks waard en kost elke missende boer je vijf strafpunten. Deze twist nodigt je van harte uit om de medespelers een oor aan te naaien en maakt van Ugo een kostelijk kaartspel.
Porcupine Press (stand 2C-119)
 • Bij Trix liggen 9 kaarten in 3 soorten op tafel: 3 personen, 3 handelingen en 3 locaties. Jij kiest in het geheim een combinatie van persoon, handeling en locatie en geeft de spelers een hint van één of twee woorden. Hiermee moeten zij het juiste trio kaarten raden. Klinkt als Dixit met woorden?
Portal Publishing (stand 1E-142)
 • legacy-boxThe Legacy: Testament of Duke de Crecy [info] is een spel van de Nederlandse ontwerper Michiel Hendriks, waarmee hij in 2009 de Ducosim spelontwerp heeft gewonnen. Via worker placement kies je acties om de reputatie en/of rijkdom van jouw familie te vergroten. Je moet daarbij drie belangrijke middelen in balans houden: prestige, inkomen en personenkaarten. Het incasseren en besteden van deze middelen loopt via de mannelijke en vrouwelijke personen. De mannen zijn goed voor inkomen en prestige, maar kosten je bruidsschatten. Via de vrouwen leer je nieuwe personen kennen. Al trouwend, lenend en omkopend werk je aan een indrukwekkende stamboom.
 • In Theseus [info] zijn de spelers beland in een conflict tussen vijf facties in een ruimtestation. De facties hebben verschillende vaardigheden. Elke factie heeft een uniek deck kaarten, waarvan je er aan het begin 10 moet verwijderen. Het ruimtestation ontstaat en verandert in de loop van het spel. Met hun pionnen bezoeken en activeren ze verschillende ruimtes. Elke zet beïnvloedt de mogelijkheden van de tegenstanders.
 • The Naturalist is een uitbreiding van Robinson Crusoe.
 • Mephisto is een uitbreiding van Neuroshima Hex!.
Post Scriptum (stand 1D-111)
 • In het kinderspel Fun Farm wordt elke ronde een nieuwe dierenkaart toegevoegd. Een dierenkaart bevat een afbeelding van een zwarte en een witte dobbelsteen. Nadat de stenen zijn gegooid, moeten de spelers snel het juiste dier pakken.
Purple Games (stand 2E-108)
 • Intrigue City [info] is een worker placement spel. Via de gekozen acties (ver)plaatsen en verwijderen de spelers hun invloedstenen bij de verschillende gilden, zowel op hun eigen als op vreemde borden. De kracht van deze gilden wisselt in de loop van het spel.
Quantuum Magic (stand 2B-114)
 • junglebrunch-coverIn het kaartspel Jungle Brunch probeert iedere speler meer voedsel te eten dan de andere spelers. Elk dier heeft zijn eigen voordelen: olifanten zijn sterker, apen eten alles, buffels eten snel en tijgers jagen op iedereen. Door het slim verzamelen van je eigen eten dwarsboom je de schranspartij van de medespelers.
 • In het kaartspel Hubbly Bubbly Brew zijn de spelers studenten aan de toverschool van Madam Pompadour. Ze verzamelen en combineren magische ingrediënten om de sterkste toverdranken te brouwen.
 • In het kinderspel Farmeroo! zijn de beesten van de boerderij ontsnapt. De spelertjes helpen met het vangen van de ontsnapte dieren en het vinden van de verdwaalde boer. Iedere speler verzamelt zijn dierenfiches op zijn eigen bordje.
 • In het tweepersoonsspel Two Crowns gaan twee middeleeuwse krijgsheren de strijd aan met hun ridders en speciale kaarten als katapulten, bisschoppen en vazallen.
 • Meer informatie over deze spellen en een kortingsactie vind je op de Quantuum Magic website.
Queen Games (stands 1D-121, 3H-115, 3H-116)
 • In Lost Legends kiest iedere speler aan het begin één van vijf helden. Iedere speler moet daarna tegen een monster vechten, waarbij het mogelijk is om een ongewenst monster naar een medespeler te dirigeren. Vervolgens verzamel je via een drafting systeem de hulpmiddelen om dit gevecht goed te doorstaan. Door het verslaan van de juiste en de meeste monsters verdien je punten.
 • Lost Legends Queenie 1: Demon Hunter en Lost Legends Queenie 2: Forest of the Damned zijn mini-uitbreidingen van Lost Legends.
 • Crysis Analogue Edition: The Board Game is de unplugged versie van de gelijknamige first person shooter. Dit spel werd eerder dit jaar aangekondigd, ik weet niet wat de actuele status is.
 • amerigo-boxAmerigo [info] is een nieuw bordspel van Stefan Feld. De spelers begeleiden Amerigo Vespucci op zijn ontdekkingsreis naar Zuid-Amerika. In de nieuwe wereld ontdekken ze land, bouwen ze nederzettingen en ontwikkelen ze handelsroutes. Het spelsysteem maakt gebruik van een dobbeltoren.
 • Amerigo Queenie 1: Volcanic Island, Amerigo Queenie 2: Cove Island, Bay Island & New Progress Tokens en Amerigo Queenie 3: Special Production Buildings and Tokens zijn mini-uitbreidingen van Amerigo.
 • Die Falkner is de zesde uitbreiding van Alhambra. Deze bevat vier nieuwe modules.
 • Dark Darker Darkest is coöperatief horror survival game van David Ausloos.
 • De Kingdom Builder: Big Box bevat naast het basispel de uitbreidingen Nomads, Crossroads, Capitol en Caves.
 • De Fresco: Big Box bevat het basisspel, de tot nu toe verschenen modules en de nieuwe modules 8-10.
 • Fresco: Expansion Modules 8, 9 and 10 bevat drie mini-uitbreidingen van Fresco. In The Bells leveren de spelers een bijdrage aan de aankoop van een nieuwe klok. In The Wall Fresco verdien je roem en extra verf. In The Medico worden jouw hulpje ziek en moet je de diensten van een medicus inhuren.
 • Edo: Expansion #1 is een uitbreiding van Edo met drie modules – Jiin, Tokken en Ronin.
 • Escape: Quests introduceert twee nieuwe modules voor Escape.
 • Escape: The Curse of the Temple – Fountain is een mini-uitbreiding van Escape.
 • Speculation is een nieuwe editie van een ouder spel van Dirk Henn’s eigen uitgeverijtje db-Spiele. Speculatie in aandelen is het toverwoord.
 • Speculation Queenie 1: New Action and Movement Tiles, Speculation Queenie 2: 7th and 8th Players en Speculation Queenie 3: Action and Movement Dice zijn mini-uitbreidingen van Speculation.
 • In Templar [info] gebruiken de spelers de verschillende karakters van een klooster om een schat in veiligheid te brengen. Gezien de begin augustus gestarte Kickstarter campagne lijkt het erop dat deze titel pas in 2014 uitkomt, maar wie weet.
 • Templar Queenie 1: The Messages & The Coins, Templar Queenie 2: The Secret Letters, The Tapestries & The Lamps, Templar Queenie 3: The Catacombs en Templar Queenie 4: The Keys zijn mini-uitbreidingen van Templar.
Quined Games (stand 3R-109)
 • American Rails [info] is de Masterprint editie van een treinenspel dat door de auteur ooit in een kleine oplage is uitgebracht. Het spelsysteem van American Rails is geïnspireerd door het Historic Railroads System van Winsome Games, dat in Europa beter bekend is door Chicago Express van Queen Games.quined-2013
 • Warlock [info] is ontworpen door de Vlaamse spelliefhebber en recensent Fabrice Vandenbogaerde, met illustraties van Jan Kartasan. De spelers zijn kasteelheren in het magische land Norkobia. Door geschikt uitspelen van multifunctionele speelkaarten probeert iedere speler zijn rijk te ontwikkelen. De speelkaarten tonen wezens, die je op verschillende manieren kunt inzetten. Je kunt ze in de mijn goud laten zoeken, je kunt ze in de kerker stallen voor later, je kunt ze in jouw rijk een stad laten bouwen (wat verschillende bonussen oplevert) of je kunt een speciale krachtactie uitvoeren (bijv. om je medespelers te grazen te nemen). Je krijgt aan het begin van elke ronde nieuwe kaarten. Na een paar rondes kun je via een veiling extra kaarten bemachtigen en jouw rijk voordelig ontwikkelen.
Quixotic Games (stand 3Ee106 Stronghold)
 • In Canterbury [info] moeten 2-4 Saksische heersers een bijdrage leveren aan de groei en bloei van de stad Canterbury. Ze gaan van start met beperkte grondstoffen en ontwikkelen via de aanleg van bouwwerken belangrijke voorzieningen als water, voedsel, religie, defensie, handel en cultuur.
Racky-Spiele (stand 3O-111 Swan Panasia)
 • In Downtown recruteren de spelers nieuwe gangsters, krijgen ze informatie van verklikkers en gaan ze op rooftocht. Je moet de buit witwassen of aan een heler slijten. Er is geen vaste speelvolgorde. De actieve speler kiest altijd zijn opvolger.
RASS Games (stand 2D-108)
 • wildcatters-coverWildcatters [info] is een bordspel over oliewinning. Je kiest elke ronde een gebiedskaart waarmee je boortorens, raffinaderijen en transportmiddelen op het bord plaatst. Na het aanboren van olievelden komen jaknikkers en olievaten in het spel. Deze vaten worden via treinen en tankers aan raffinaderijen verkocht, waar ze uiteindelijk aan de werelddelen worden geleverd. O.a. via meerderheden in geleverde olievaten en in aandelen van de maatschappijen verdien je jouw winstpunten. Wildcatters verenigt de charme van een meerderhedenspel (planning, verdeel en heers en interactie) met de logistieke uitdagingen van een economisch spel. Wat me ook bevalt is de afwisseling van samenwerken en elkaar keihard aanpakken.
Ravensburger (stand 3H-108)
 • sanssouciIn Michael Kiesling’s legspel Sanssouci creëren de spelers een prachtige tuin voor het Sanssouci paleis. Iedere speler heeft een eigen tuin, met gekleurde rijen en kolommen per ornament, waar hij conform de bouwregels zijn tegels plaatst. Je kiest tegels door het spelen van de juiste kaarten. Daarna mogen jouw edelen door de tuin wandelen. Je verdient punten met voltooide rijen en kolommen en met jouw edelen.
 • Der Millionen Coup van Matthias Cramer is een ‘real time’ coöperatief spel. De spelers bereiden in de eerste fase een bankroof voor, door de bank te verkennen, vaardigheden te ontwikkelen en een plan te smeden. In de tweede fase voeren ze het plan uit. Alles acties kosten tijd en je hebt maar 40 minuten voor beide fasen.
 • scotland-yard-masterScotland Yard Master [info] is een nieuwe variant van de klassieke jacht op Mister X. Onder meer door Michael Schacht zijn zes nieuwe elementen aan het spel toegevoegd. Met de bijpassende app word je door het spel geleid en worden ‘augmented reality’ effecten toegevoegd.
 • Een nieuwe editie van Scotland Yard zelf, aangevuld met introductieregels voor spelers vanaf 8 jaar. Michael Schacht heeft ook aan deze editie meegewerkt.
Rawen Group (stand 2D-113)
 • Rawen TCG [info] is een fantasy ruilkaartspel van Hongaarse makelij.
R&D Games (stand 3P-105)
 • Keyflower: The Farmers is een grote uitbreiding van het bordspel Keyflower. De spelers ontwikkelen de agrarische sector van hun economie, via nieuwe boerderijen, graanteelt en het verzamelen en fokken van koeien, varkens en schapen. De weilanden voor deze dieren ontstaan door het groeiende netwerk van jouw wegen.
 • Key Celeste is een kleine uitbreiding van Keyflower. De spelers bieden op de controle over de geest van een spookschip. Hiermee kun je het winnende bod van een andere speler overnemen.
 • Nummer 101 van het tijdschrift Spielerei bevat de kleine uitbreiding Keyflower: Storyteller.
R&R Games (stand 1G-149)
 • newhaven-boxIn New Haven [info] ontstaat een centraal landschap uit losse tegels. Hierop worden de grondstoffen hout, graan, steen en wol gewonnen. Deze grondstoffen gebruik je om op jouw eigen bordje huizen te bouwen en jouw bevolking te ontwikkelen. De grootste en rijkste stad levert de winst op. Op de beurs wordt een gratis mini-uitbreiding meegeleverd. Op Boardgamegeek vind je een ‘designer diary’ over het ontstaan van dit spel.
 • In het deductiespel Plunder [info] proberen piraten als eerste de verborgen schatten van medespelers te vinden. Daartoe moet je op zoek naar drie oriëntatiepunten.
 • In het kaartspel UnNatural Selection [info] strijden dieren tegen elkaar in een arena. Voordat de strijd losbarst, kun je kaarten uitspelen om de dieren te voorzien van allerlei rare aanpassingen en vaardigheden.
 • Coal Baron is de Engelstalige versie van het bordspel Glück Auf (zie: Eggert).
REBEL.pl (stand 1E-142)
 • In Mount Everest [info] bestuur je twee bergbeklimmers, die een groep toeristen veilig naar de top en terug moeten brengen. Je beweegt met speelkaarten. Je plaatst kampementen en moet voldoende zuurstof meenemen om te overleven. Het weer speelt een belangrijke rol.
 • Vikings: Warriors of the North [info] is een kaartgestuurd spel met strijdlustige Vikingen, die de Noordzee bevaren, dorpen plunderen en de vijand aanvallen. De speelkaarten hebben een belangrijk effect op het spelverloop. Je wint door als eerste drie dochters van drie verschillende tegenstanders te ontvoeren.
Red Glove (stand 3G-109)
 • In Super Fantasy vechten de spelers zich door horden monsters heen om de schatten uit een dungeon te halen. Hack & Slay, cash & carry als bordspel?
Repos (stand 3C-104)
 • mascarade-boxMascarade [info] is een nieuw blufspel van Bruno Faidutti. Iedereen begint met 6 munten en een karakterkaart. Na het bekijken van de karakters worden deze kaarten omgedraaid. De actieve speler kiest één van drie acties. 1) Jouw karakter noemen en de bijpassende actie uitvoeren. Je mag liegen, maar als de werkelijke eigenaar jou ontmaskert voert hij de actie uit en verlies jij 1 munt. 2) Jouw karakterkaart en één andere kaart gedekt schudden en beide spelers een kaart teruggeven. 3) Jouw karakterkaart bekijken. Je wint het spel door als eerste 13 munten te verzamelen.
 • rampage-boxIn het behendigheidsspel Rampage [info] speel je een monster die een stad met meeples, gebouwen en voertuigen probeert te slopen. De gebouwen bestaan uit etagetegels, die worden ondersteund door meeples in verschillende kleuren. Elk monster bestaat uit een houten lijf en een houten klauwschijf. De actieve speler voert twee van deze acties uit: bewegen (pak jouw lijf, tik jouw klauwschijf weg en zet het lijf op de schijf); slopen (laat jouw lijf op een gebouw naast jouw klauw vallen en verzamel alle etages zonder meeples); slinger een voertuig naar een gebouw of een ander monster; rust jouw kin op jouw monsterlijf en blaas over het bord. Je verdient o.a. punten met setjes meeples en etagetegels.
 • In het partyspel Concept [info] moet je woorden raden door aan de hand van universele symbolen juist te associëren.
 • Op de Repos website kun je terecht voor voorbestellingen van deze spellen & goodies.
RightGames LLC (stand 1F-161)
 • Evolution: Continents is een uitbreiding van Evolution.
 • In Founders of the Empire bouwen de spelers met losse tegels aan een imperium. De groene terreintegels leveren grondstoffen op, de blauwe productiegebouwen en de paarse stadstegels veredelen grondstoffen, de rode tempels zetten veredelde grondstoffen om in winstpunten. De tegels komen via een openbare markt in het spel. De acties van de spelers worden geactiveerd via tokens.
 • In het kaartspel Kings Under Mountains spelen de spelers hun kaarten met orks, goblins, dwergen en reuzen uit om mijnen te claimen.
 • In Kitchen Garden bepaalt jouw opdrachtkaartje welke en hoeveel planten jij in de loop van het spel moet planten.
RomBol (stand 1D-145)
 • Benedettis Rotation [info] is een puzzel in twee delen.
 • BORKUM’s 6 [info] is een dobbelspel met een houten speelbord.
 • Andere nieuwe titels: HIDDEN CUBE PACK, Konstellation, LUV, Melting Box en QUOD.
Ságaze (stand 3R-111)
 • In Sagario [info] strijden vier koninkrijken met een handvol eenheden (ridders, soldaten en belegeringstorens) om een centraal kasteel. Op Spiel is een oplage van 40 exemplaren beschikbaar.
SandTimer (stand 1D-104)
 • In het kaartspel Alarm! [info] speel je een inbreker. Tijdens jouw beurt geef je een kaart aan iedere medespeler. Hiermee verhoog of verlaag je de kans dat zij worden betrapt door de politie.
Schmidt Spiele (stand 3H-102)
 • Qwirkle Erweiterung 1 [info] is een uitbreiding van het legspel Qwirkle.
 • In Stories! [info] vertelt een speler een kort verhaal over het op een speelkaart afgebeelde thema. De medespelers hebben 5 begrippen genoteerd, die punten opleveren als ze in het verhaal voorkomen. Door tussentijdse vragen kunnen ze bijsturen, maar dit kost ze wel punten.
 • In het kinderspelletje Fühlzwerge moeten de kids tegelijk op de tast de juiste voorwerpen uit een zak trekken.
 • De Ligretto varianten Disney Planes Ligretto, Disney Princess Ligretto en Ligretto Crazy.
Schwerkraft-Verlag (stand 2F-136)
 • 1775 – Der amerikanische Unabhängigkeitskrieg [info] is de Duitse editie van het eerste deel van de Birth of America reeks.
 • 1812 – Der zweite amerikanische Unabhängigkeitskrieg [info] is deel 2.
Serious Poulp (stand 2D-119)
 • In 8 Masters’ Revenge [info] delen oosterse vechtsporters rake klappen uit.
 • Power Tattoo “Tat’ & Play!” [info].
 • Steam Torpedo [info].
Sierra Madre Games (stand 3P-102)
 • High Frontier Colonization is een uitbreiding van High Frontier.
Sit Down! (stand 3P-118)
 • Rockwell [info] heeft iedere speler een mijnbouwbedrijf die, soms met hulp van anderen, in de aarde naar grondstoffen boort. Je verdient punten met het behalen van doelen, via investeringen en met meerderheden in geld en materiaal.
 • Scrolls of Quezacoatl is een mini-uitbreiding van Wiraqocha.
Slitherine (stand 1D-106)
 • Germany at War: Barbarossa 1941 [info] is een operationele wargame voor de PC.
 • De wereldpremière van de PC-versie van World in Flames [info]. Slitherine heeft 50 ‘early access’ exemplaren in de verkoop. Spelauteur Harry Rowlands signeert op vrijdagmiddag.
 • En dan was er in de week voor de beurs ook nog dat rare akkefietje over Field of Glory: The Card Game, Martin Wallace’s tweepersoons kaartspel naar aanleiding van de gelijknamige miniature wargame regelset van Slitherine. Op woensdag was de licentie van Treefrog van tafel en moesten alle spellen worden vernietigd, op donderdag was het geschil plotseling beslecht. Vreemde zaak, publicitair geklungel, maar eind goed al goed?
Smiling Monster Games (stand 3O-111)
 • Mission: Combat! [info] is een tweepersoonsspel waarin mariniers tegen een buitenaardse invasiemacht strijden. Het speelveld bestaat uit gebiedskaarten. Je hebt elke beurt 4 actiepunten om kaarten te trekken, uit te spelen, te bewegen en aan te vallen.
Sphinx Spieleverlag (stand 3P-102)
 • Het dobbelspel Die Ratten im Gemäuer [info] is gebaseerd op een verhaal van Lovecraft. Door te bluffen, te geloven en te twijfelen winnen en verliezen de spelers hersenen.
Spielbox (stand 3M-118)
 • Het gerenommeerde Duitse spellentijdschrift Spielbox [info] is tegenwoordig verkrijgbaar in twee edities, Duits en Engels. Op de beurs is nummer 5/2013 verkrijgbaar, inclusief gratis mini-uitbreidingen van Carcassonne (Die Windrosen) en het nieuwe spel Nations. Daarnaast deelt Spielbox een gratis Spielbox Messe-Special uit.
Spielerei (stand 3B-100)
 • Nummer 101 van het Duitse spellenblad Spielerei bevat Keyflower: Storyteller, een kleine uitbreiding van het bordspel Keyflower.
Spiel-ou-Face (stand 3S-104)
 • s-evolutionIn het ontwikkelingsspel S-Evolution [info] heeft iedere speler hetzelfde deck met grondstoffen, rampen en ontdekkingen en een eigen speelbord. Met jouw kaarten verzamel je voedsel, gereedschap en uitvindingen. Hiermee bevorder je de groei en ontwikkeling van jouw volk, investeer je in gebouwen en andere voordelen, maar moet je het volk ook tevreden houden. Doe je dit goed, dan zet je een volgende stap in jouw evolutie, waarmee je punten verdient en in de volgende ronde meer uit je kaarten kunt halen. Hmm, dit is er een voor het verlanglijstje.
 • In het behendigheidsspel Oss [info] moet je jouw speelstukken conform de actuele opdracht gooien.
Spielpunk (stand 3Q-105 Surprised Stare)
 • In het kaartspel Steam Noir: Revolution [info] speel je jouw kaarten uit ten gunste van de rebellen of – als verrader – ten gunste van de keizer. Na drie kaarten levert de sterkste factie punten en invloed op. Na elke vierde ronde volgt driemaal een tussentelling. Aan het einde leveren geheime opdrachten en de verzamelde invloed punten op. Na een succesvolle revolutie wint de speler met de meeste punten, tenzij zijn voorsprong te groot is en nummer 2 de macht grijpt. Als de keizer de revolutie neerslaat, wint de speler met de minste punten.
Spielquader (stand 2C-123)
 • Whacky Wit [info] is een handgemaakt bordspel voor twee spelers, dat liefhebbers van de Arcade klassieker Pacman – die niet schrikken van de prijs – zal aanspreken.
 • Whacky Roll [info] is een reisversie van het bovengenoemde spel. Verpakt in een koker en voorzien van een aangenamer prijskaartje.
Spielworxx (stand 1D-121 Queen Games)
 • In Agora zijn de spelers actief op het marktplein van een stad in de Griekse oudheid. Ze verzamelen grondstoffen voor de bouw van monumenten en oefenen hun retorische vaardigheden om in rechtszaken de opponent verbaal omver te blazen.
 • In Kohle & Kolonie beheren de spelers kolenmijnen in het Ruhrgebiet. Het is zaak om de mijnen te moderniseren, om ze klaar te stomen voor de samenvoeging tot grotere mijnen. Het is tegelijkertijd nodig om de arbeidsmarkt in de gaten te houden en om een spoornetwerk aan te leggen. Dit spel won de prijs voor het beste avondvullende spel in de Hippodice spelontwerpwedstrijd van 2012.
Splotter Spellen (stand 1F-107)
 • roads-and-boatsEen nieuwe editie van Roads & Boats [info]. In dit bordspel voor 1-4 spelers bouwt iedere speler aan zijn beschaving. De nadruk ligt niet op oorlog, maar op logistiek c.q. transport. Elke speler begint het spel met ezels, houten planken, stenen en twee ganzen. Met deze bescheiden middelen probeer je uiteenlopende zaken te bouwen. Je bouwt fabrieken en mijnen, waar je grondstoffen kunt winnen of produceren. Vervolgens vervoer je grondstoffen naar andere locaties, om daar nieuwe zaken te produceren. Om het vervoer mogelijk te maken, bouw je in de loop van het spel een netwerk van wegen. De gebieden en de grondstoffen zijn geen eigendommen van de individuele spelers, in principe bezit je alleen transportmiddelen en de daarop geladen vracht. Het is dus mogelijk dat andere spelers jouw productiefaciliteiten gebruiken. Je kunt ‘jouw’ gebieden enigszins beschermen door er een muur omheen te bouwen, waarmee lastiger maakt om binnen te dringen. In de loop van het spel bouw je geavanceerde gebouwen, waaronder de aandelenmarkt waarmee je zeer veel winstpunten kunt verdienen. Roads & Boats is een aanrader voor liefhebbers van strategische ontwikkelingsspellen die niet bang zijn voor een stevige speelduur.
Sportable s.r.o. (stand 2E-114)
 • To Je Fotbal [info] is een voetbalsimulatie voor twee spelers.
Sprocket Games (stand 3Q-105 Surprised Stare)
 • In Fox & Chicken verplaatst het spelsysteem van Weerwolven zich naar het kippenhok, waar onschuldige kippetjes de vossen proberen te verjagen.
 • In het tweepersoonsspel FrogFlip beweeg je om de beurt een kikkerschijfje naar een van vier waterleliekaarten. Een scorekaart bepaalt welke lelie je met de kikker moet aanraken en hoeveel punten je daarmee verdient.
Steffen-Spiele (stand 3G-115)
 • COPA – Das Schalenspiel is een abstracte verzameling spellen met hetzelfde spelmateriaal: 18 prachtige houten schaaltjes en een lading witte bonen. COPA bestaat uit een tactisch spel, een geheugenspel, een behendigheidsspel en een blufspel. De Nederlander Fred Horn heeft hieraan meegewerkt.
 • Die Chili-Erweiterung is een kleine uitbreiding van Schokoly.
Steve Jackson Games (stand 2C-118)
 • In Castellan werken twee spelers aan de bouw van een kasteel. Iedere speler heeft een deck met muren en een deck met torens. Je mag in jouw beurt zoveel kaarten spelen als je wilt, maar je mag er maar één trekken. Het is de bedoeling om binnenplaatsen te bouwen en de opponent te hinderen.
 • Ogre Designer’s Edition is een grote, luxe uitvoering van de klassieker Ogre.
 • Brain Case en Score Pad zijn hulpmiddelen voor het dobbelspelletje Zombie Dice.
 • Chupacabra: Survive the Night is een dobbelspel met 24 ‘glow-in-the-dark’ dobbelstenen, waarbij het de bedoeling is om de stenen van medespelers te roven.
 • En verder kun je rekenen op een wagonlading Munchkin producten.
Stiftung Brändi (stand 2A-107)
 • Brändi-Dog [info] is een speciale editie van het loopspel Dog.
Stone Blade Entertainment (stand 2E-118)
 • Ascension: Apprentice Edition is een tweepersoons introductiespel voor een aangename prijs.
 • Ascension: Darkness Unleashed is een uitbreiding van Ascension: Rise of Vigil.
 • Men presenteert verder een betaversie van het computerspel SolForge [info].
Stragoo Games (stand 1F-101)
 • Grabolo is een reactiespel van de Britse spelauteur Maureen Hiron. Iemand gooit 2 dobbelstenen, waarna de spelers als eerste het schijfje met de juiste kleur en het juiste cijfer moeten zoeken.
Strategema Games (stand 2D-117)
 • Admiral’s Order: Naval Tactics in the Age of Sail – Edition 74 [info] is een simulatie van zeeslagen.
 • Admiral’s Order: Naval Tactics in the Age of Sail – Trafalgar Expansion.
Stratelibri (stand 1D-119)
 • In The Mystery of the Templars [info] sturen de spelers hun tempeliers op pad om pelgrims te begeleiden en christelijke artefacten terug te vinden. Vanuit het Heilige Land verschepen ze verder handelsgoederen, wat de belangstelling van rovers en piraten wekt. Dit vraagt om gewapend ingrijpen. Aan het einde van de rit wordt de Orde bedreigd en moet je zoveel mogelijk kostbaarheden in veiligheid brengen.
 • In Venetia [info] strijden de spelers om (economische) macht en invloed in de gloriejaren van Venetië.
 • Een nieuwe oplage van Kragmortha.
Stronghold Games (stand xx)
 • spacesheepSpace Sheep! [info] is een real-time coöperatief bordspel met een mogelijke verrader aan boord. De spelers verdedigen de galactische kudde tegen een buitenaards gevaar, dat alleen bekend is onder de codenaam ‘wolf’. De spelers moeten hun schaapjes onder tijdsdruk in veiligheid brengen, terwijl er mogelijk een wolf in schaapskleren actief is. Het spelsysteem is modulair in tal van opzichten.
 • Space Cadets: Dice Duel is een ‘real-time’ dobbelduel tussen twee ruimteschepen. De spelers worden verdeeld over twee teams, de bemanning van de schepen. De spelers zijn verantwoordelijk voor een of meer belangrijke controlesystemen, voor wapens, schilden enzovoort. Hectiek lijkt gegarandeerd. Het is de bedoeling om het vijandelijke schip af te knallen.
 • Going, Going, GONE! lijkt op het eerste gezicht een turbulent veilingspel. De spelers bieden tegelijkertijd in ‘real time’ op vijf verschillende veilingen op speelkaarten met voorwerpen, die ze vervolgens als collecties verkopen. Met het verdiende geld slaan ze in volgende veilingen toe en proberen ze uiteindelijk het spel te winnen. De veilingen worden telkens afgeteld van 10 naar 1. De spelers gooien hun biedblokjes in vijf doorzichtige biedschaaltjes.
Sunrise Tornado Game Studio (stand 3F-115 Mücke Spiele)
 • The Battle of Red Cliffs is een versie van het Mahjong kaartspel Tien Zi Que.
Surprised Stare Games (stand xx)
 • Snowdonia: Jungfraubahn & Mount Washington [info] is een uitbreiding met twee nieuwe scenario’s voor Snowdonia.
 • In Guilds of London zorgen de spelers ervoor dat hun volgelingen sleutelposities in de belangrijke gildes innemen. De gildes vormen samen een speelveld van vierkante tegels. De controle over gildes levert punten en bonusacties op. Daarnaast is invloed in de plantages in Ulster en Virginia lucratief. Je voert jouw acties uit via speelkaarten. Het kaartdeck bestaat uit 105 kaarten in 5 kleuren. Met deze kaarten huur je volgelingen in en verplaats je ze tussen de gildes en naar de plantages. De kaarten leveren ook bonusacties op.
Swan Panasia (stand 3O-111)
 • Bluff im Zoo is een blufspelletje met dierenkaartjes. De spelers leggen kaarten af, claimen bepaalde aantallen dieren en kunnen claims betwisten of verhogen.