Spiel 2013 preview A-F

Deel I van de Spiel 2013 preview. Laatste update: 22 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2013 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2013 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


1-2-3-games (stand 1C-143)
 • In Chicago Stock Exchange handelen de spelers in 6 soorten goederen, die zijn verdeeld over 9 stapels. Een pion stopt naast een stapel, jij neemt 1 goed van elke naburige stapel. Het ene goed houd je, het andere verkoop je om de marktwaarde van die soort te verlagen.
2D6.EE (stand 1F-168)
 • In Roundhouse Kick [info] bestrijden de spelers al dobbelend en kaartend allerlei monsters.
2F-Spiele (stand 3L-103)
 • futterneid-coverFutterneid [info] is het laatste spel in Friedemann Friese’s ‘vrijdagproject’. Dit spel draait om snacks tijdens een speelavond. Aan het begin worden de snacks in vijf groepen verdeeld. Elke snack krijgt een caloriewaarde. Iedere spelers voegt in het geheim een modificatie van de waarde toe. De actieve speler neemt exact één snack meer of minder dan zijn voorganger, of hij mag stelen uit de onbeschermde voorraden van medespelers. Uiteraard spel je dit spel bij voorkeur met echte snacks. Eet smakelijk!
 • Funkenschlag: Australien & Indischer Subkontinent is een nieuwe uitbreiding van Funkenschlag. Australië introduceert de export van uranium als een nieuw spelelement. In India dreigt het gevaar van stroomuitval wanneer je te snel uitbreidt. Bovendien worstelen de spelers met schaarste op de grondstoffenmarkt.
 • Funkenschlag: Steuern is de jaarlijkse mini-uitbreiding die je voor een donatie aan een goed doel mag meenemen. Wanneer deze kaart opduikt, moeten de spelers in fase 5 belasting betalen. Wat een prachtige, thematische verrijking is dit!
 • frieses-wucherer-coverFrieses Wucherer is een heruitgave van Friedemann Friese’s eerste spel Wucherer. Je bent een gewetenloze huisjesmelker die zoveel mogelijk geld aan zijn huurders probeert te verdienen. Via actiekaarten verkrijg je voordeeltjes, probeer je de concurrenten te flessen en jezelf te beschermen. Deze editie bevat 120 fullcolour speelkaarten met nieuwe huurders en geactualiseerde spelregels.
 • Fünf Gurken is een bewerking van het Scandinavische kaartspel Agurk [info]. Als je aan de beurt bent heb je de keuze uit twee mogelijkheden: je neemt de slag over met een hoge kaart of je gooit jouw laagste kaart weg. Het is zaak om de zevende slag te duiken. De winnaar van de zevende slag krijgt komkommers. Spelers met vijf komkommers vliegen uit het spel tot er één winnaar is.
8th Summit (stand 3S-118)
 • Ace Detective [info] is een crime noir storytelling game met artwork uit de detective pulp van Black Mask Magazine.
Abacus (stand 3E-108, Hanabi 1G-124)
 • Hanabi DeLuxe is een gelimiteerde editie waarbij de kaarten zijn vervangen door stevige luxe speelstukken (denk aan een mooie Mahjong set), die zijn verpakt in een houten kistje. De uitvoering is schitterend, door de kleine oplage is de adviesprijs pittig (60 euro).
 • Een nieuwe editie van het puzzelspel Ricochet Robots.
 • BANG! The Dice Game.
 • Een nieuwe editie van de Zooloretto News krijgt een plekje in het beursmagazine van Spielbox. Er zit verder weer een aardigheidje voor de fans van Zooloretto in de pijpleiding.
 • Neue Bonusverbindungen is een gratis uitbreiding van Airlines Europe.
 • Vergil is een gratis uitbreiding van Monuments.
Academy Games (stand 2F-136)
 • 1775: Rebellion [info] maakt grotendeels gebruik van het spelsysteem van 1812: The Invasion of Canada. De spelers strijden tegen de Britten voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Het spelsysteem is kaartgestuurd. Elke factie heeft een eigen deck.
 • In het coöperatieve bordspel Freedom: The Underground Railroad [info] strijden de spelers als abolitionisten voor de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten.
 • Conflict of Heroes: Awakening the Bear is een uitbreiding voor solitair spel.
Adlung Spiele (stand 3E-115)
 • In het kinderspel Der Kleine König und seine Freunde moeten de spelertjes de juiste verfkleuren verzamelen.
 • In Light-Line bouwen de spelers met hun kaarten een netwerk van pijpleidingen in meerdere kleuren.
 • In het partyspel Zweins vormen de spelers samengestelde woorden op basis van afbeeldingen op speelkaarten.
Alderac Entertainment Group (stand 3K-107)
 • trains-aeg-boxTrains [info] is een nieuwe editie van een Japans treinenspel. Hierin wordt een aan Dominion schatplichtig deck building systeem gecombineerd met het aanleggen van spoorlijnen en stations op een speelbord. Het trimmen van jouw deck is een uitdaging, omdat met het werken aan winstpunten tevens wagonladingen ‘waste-kaarten’ aan jouw deck worden toegevoegd. Prima spel, speelt lekker vlot, loopt als een trein.
 • Canalis is een nieuw spel in de Tempest reeks [info]. De spelers leggen kanalen aan in de stad Tempest. Het is zaak om de juiste verbindingen te maken. De acties zijn kaartgestuurd. Met de kaarten kun je direct bouwen, maar ook voorbereidingen treffen voor latere beurten.
 • Cheaty Mages [info] is een nieuwe editie van dit kaartspel van Seiji Kanai. Tovenaars wedden op dee uitkomst van gevechten tussen monsters. Je kunt het lot een handje helpen met jouw spreuken, maar je loopt het risico om betrapt te worden.
Alea (stand 1B-105 bij Heidelberger)
 • Deze dochter van Ravensburger demonstreert het prototype van een uitbreiding van het dobbelspel Las Vegas.
Amigo (stand 3H-103)
 • galapagos-coverIn het bordspel Galapagos zoeken de spelers op een eiland uit zeszijdige losse tegels naar nieuwe schildpadsoorten. Aan het begin van elke ronde wordt een handvol willekeurig getrokken schildpadden op het eiland gelegd. Iedere speler heeft een setje dobbelstenen in de kleuren van de verschillende gebiedstegels. Aan het begin van de ronde gooien de spelers hun stenen en leggen ze in de gewenste volgorde. De eerste die deze planningsfase voltooit, pakt de zandloper en mag zijn speelfiguur conform de planning bewegen. De rest volgt in klokrichting. Met elke dobbelsteen beweeg je naar een passende naburige tegel, waar je een eventueel aanwezige schildpad vangt. Het is de bedoeling om de meeste schildpadden te verzamelen.
 • Speed Cups is een reactiespel met een bel van Haim Shafir. Je moet zo snel mogelijk jouw gekleurde bekers in de op een opdrachtkaartje afgebeelde volgorde plaatsen. 999 Games geeft dit spel in Nederland uit.
 • arche-noah-coverIn het kaartspel Arche Noah wordt elke ronde het speleraantal aan dierenkaarten omgedraaid. Hierop bieden de spelers met hun biedchips. Iedere speler wint een kaart, maar met jouw speciale chips kun je ook voor een of twee kaarten gaan. De gewonnen kaarten verzamel je gedekt op jouw eigen scorestapel. Wanneer de trekstapel is uitgeput worden de scorestapels geteld. Paartjes leveren pluspunten op, losse dieren minpunten. Na twee rondes is de winnaar bekend. De dierenplaatjes zijn getekend door Doris Matthäus.
 • In Pharaoh Code verzamelen de spelers zoveel mogelijk scarabeeën, door het resultaat van twee of drie dobbelstenen rekenkundig te verbinden met de getallen op de tegels. Zodra de eerste speler een tegel heeft gepakt, wordt een zandloper omgedraaid. De andere spelers hebben 30 seconden om een tegel te pakken.
 • Flash 10 is een kaartspel van Wolfgang Kramer. Iedere speler heeft 10 kaarten in een dichte rij. De andere kaarten liggen door elkaar dicht op tafel. De spelers draaien tegelijk hun 10 kaarten open. Dan pakken de spelers tegelijkertijd kaarten uit het midden, die ze op de kaarten in hun rijen leggen. Het is de bedoeling om als eerste een van links naar rechts oplopende rij te vormen.
 • kase-wurfelnKäse Würfeln is een nieuw dobbelspel. Op het midden van de tafel liggen op waarde gesorteerde kaasstukjes klaar. Het is de bedoeling om veel kaas te verzamelen in zo hoog mogelijke scorestapels. Wanneer een stapel stijgt, moet de waarde van de bijgeplaatste kaas altijd kleiner zijn. Je hebt 8 dobbelstenen waarmee je max. 4 keer mag gooien. Om een kaasstuk te bemachtigen moet je het hierop afgebeelde getal hetzelfde aantal keren hebben gegooid. Bij een beurt zonder punten krijg je een kaart waarmee je later een dobbelsteen kunt draaien.
 • Pipifax is een geheugenspelletje met een dobbelsteen. Er liggen gekleurde dierenkaartjes gedekt op tafel. De speler gooit de dierendobbelsteen en draait een kaartje open. Klopt het dier, dan mag hij een kaartje met een andere kleur omdraaien. Lukt dit vier keer achter elkaar, dan heb je gewonnen.
 • Word on the Street is een partyspel voor twee teams waarbij een goede woordenschat wordt gevraagd. In reactie op een opdrachtkaartje wordt een bij voorkeur lang woord gezocht. Wanneer je dit ook nog eens goed spelt, schuiven de letterstenen op het scorebord de goede kant op.
Ammon Miniatures and Games (stand 2F-132)
 • Da Clash
Arctic Union (stand 1F-148)
 • Jää Sulaa
 • Serpent’s Tongue
 • Vasaran alla
 • Villit Kuviot
Ares Games (stand 3C-123)
 • Galaxy Defenders [info] is een coöperatief SF-spel waarbij de spelers de planeet moeten beschermen tegen een buitenaardse invasie. De spelers kiezen uit vijf rollen: marine, biotech, infiltrator, sniper en hulk. Het spelsysteem bestuurt de vijand via alien kaarten en close encounter kaarten.
 • Inkognito [info] is een nieuwe editie van het klassieke deductiespel van Leo Colovini en Alex Randolph.
 • Sails of Glory [info] is een tactisch spel over zeeslagen, gebaseerd op het spelsysteem van Wings of Glory.
 • Wings of Glory: WW2 Airplane Pack
Argentum (stand 3E-103)
 • yunnan-coverIn Aaron Haag’s bordspel Yunnan [info] zijn de spelers theehandelaren die hun afzetgebied en daarmee hun winst proberen te vergroten. Je zet jouw handelaren in om jouw handelsimperium uit te breiden en om via handel winstpunten te verdienen. De inzet van jouw handelaren verloopt via een biedsysteem met oplopende kosten, waarbij lage bieders van het gekozen actieveld geknikkerd kunnen worden.
 • Er zit ook een gratis extraatje voor Yunnan in de theepot.
 • Een testversie van de England Erweiterung van Hansa Teutonica.
Artipia Games (stand 1D-137)
 • archon-coverArchon: Glory & Machination [info] is een kaartgestuurd worker placement spel. De spelers kiezen hun acties door hun hovelingen naar verschillende locaties in de stad te sturen. Hiermee verzamelen ze grondstoffen, rekruteren ze soldaten, herbouwen ze de stad en bemachtigen ze scorekaarten. Het spel duurt drie seizoenen met drie rondes. Elk seizoen bepaalt de koning aan welke eisen de spelers moeten voldoen.
 • Among the Stars: The Ambassadors [info] is een uitbreiding van Among the Stars, een legspel op basis van een drafting systeem, waarbij de spelers gaandeweg een ruimtestation samenstellen. Deze uitbreiding introduceert 15 nieuwe locaties, 48 ambassadeurkaarten en 20 kantoren. De ambassadeurs verruimen de mogelijkheden van de spelers.
 • In het kaartspel Shadows over the Empire [info] beïnvloeden de spelers allerlei karakterkaarten om de macht over een stad te verkrijgen.
 • Je kunt verder een prototype van New Dawn testen. Dit is een nieuw spel in de Among the Stars familie.
Asmodee (stand 3B-108)
 • spyrium-boxWilliam Attia’s Spyrium [info] speelt zich af in een Engelse steampunk setting. Het is een worker placement spel waarbij je zelf bepaalt wanneer je overstapt van plaatsen naar activeren. Elke ronde worden 9 kaarten aangeboden in een blok van 3 bij 3. De spelers plaatsen hun werkers tussen de kaarten. Stap je over naar de activeringsfase, dan gebruik je jouw werkers om geld te verdienen (dit heb je keihard nodig) en kaarten te kopen (gebouw en technologie) c.q. te gebruiken (karakters). De hoeveelheid werkers rond een kaart bepaalt de opbrengst en verhoogt de kostprijs. Via de gebouwen en de technologieën verzamel je gaandeweg een ronkende winstpuntenmotor. Een eerste kennismaking is me goed bevallen. Ystari heeft een versie met Duitstalige regels, Asmodee met Engelstalige regels.
 • Dungeon Twister: The Card Game [info] is een compacte variant van het bekende spelsysteem.
 • Jungle Speed Safari is een nieuwe editie van dit reactiespel.
 • In Continental Express pakken de spelers tegen betaling treinkaarten, waarmee ze opdrachten proberen te vervullen. Om dit mogelijk te maken moet je voldoende geld verzamelen. Daarnaast kun je met personagekaarten speciale acties uitvoeren, waarmee je o.a. tegenstanders kunt zieken.
 • Hotel Tycoon is een nieuwe editie van de klassieker Hotel. In Nederland verkrijgbaar als Hotel Deluxe.
 • Als alles goed gaat is een eerste kleine oplage van Eclipse: Ship Pack One verkrijgbaar. Deze uitbreiding bestaat o.m. uit 108 ruimteschepen voor aliens, nieuwe facties, nieuwe technologie en een variant voor de speelvolgorde. Uitgever: Lautapelit.fi.
 • Nations [info] is een historisch bordspel waarin de spelers vanaf de prehistorie tot aan het begin van WO I het lot van verschillende naties bepalen. Het spel duurt 8 ronden, waarin de spelers op zoek zijn naar de balans tussen korte termijn behoeftes en lange termijn doelen, kansen grijpen en bedreigingen het hoofd bieden. Je verdient winstpunten door het opbouwen van jouw erfgoed tijdens het spel en met wonderen en gebouwen aan het einde. Klinkt als een interessante titel voor de Civ-fans. De eerste druk bevat de promokaart ‘Grand Duchy of Finland’, het oktobernummer van Spielbox bevat twee promo’s en op de beurs (en via de BGG Store) zijn nog twee andere promo’s verkrijgbaar. Uitgever: Lautapelit.fi.
Asylum Games (stand 3P-107)
 • In 21 Mutinies Arrr! Edition bepaalt een piratenkapitein elke ronde welke actie wordt uitgevoerd. De medespelers kunnen hem braaf volgen of via een muiterij zelf het initiatief pakken.
 • In Banjooli Xeet [info] moeten de spelers de uitkomst van een struisvogelrace voorspellen. Tijdens de race is het zaak om hindernissen te ontwijken, bessen te verzamelen, de leeuw te ontlopen en de krokodillen niet wakker te maken.
Asyncron Games (stand 3P-106)
 • In L’Aéropostale [info] sta je aan het roer van een luchtvaartmaatschappij aan het begin van de 20ste eeuw. Je probeert een succesvol bedrijf op te zetten.
 • In het kaartspel Pentos [info] spelen en verzamelen de spelers magische ingrediënten. Die probeer je vervolgens om te zetten in toverspreuken. Met de grootste spreuk win je in één klap het spel.
Axel-Malina (stand 3S-112)
 • Might & Magic Heroes [info] is een veroveringsspel dat is gebaseerd op de populaire computerspellen van Ubisoft. Helden, monsters, veldslagen en een toefje economie, het zit er allemaal in.
Axxel Sp.Z o.o. (stand 1C-116)
 • Crown of Underworld
 • Crown of Underworld: Turf Wars
Backspindle Games (stand 1F-142)
 • Luchador! Mexican Wrestling Dice [info] is een dobbelspel voor twee spelers/teams, dat is gebaseerd op het Mexicaanse Lucha Libre worstelen. De spelers proberen elkaar al dobbelend te verzwakken, om de ander uiteindelijk via een KO of een pin te verslaan.
Baksha Games (stand 2E-131)
 • In het deck building spel What’s He Building in There? [info] bouwen gekke geleerden aan hun doomsday machines.
Balance Games (stand 3-O100)
 • Ready to Rock
Beautiful disaster games (stand 2F-105)
 • D&D&D is een coöperatief avonturenspel dat zich afspeelt in een humoristische fantasy setting. Een groepje halfgare avonturiers gaat op pad om al vechtend voldoende ervaring te verzamelen om de eindbaas te verslaan. Dit spel wordt alleen gedemonstreerd, het wordt volgend jaar via crowd funding gelanceerd.
BeWitched-Spiele (stand 3L-107)
 • Funstir is een uitbreiding van Frigiti, het woordspel waarbij de spelers woorden vormen met gedobbelde letters en vervolgens de betekenis verzinnen. Deze uitbreiding voegt reclameslogans toe.
Bezier Games (stand 1G-147)
 • Een uitbreiding van Suburbia.
 • Ultimate Werewolf: Inquisition [info] is een zelfstandig speelbare variant op het bekende Weerwolven.
 • You Suck [info] is een kaartspelletje met bieden en slagen halen, waarbij de spelers waardevolle teken proberen te verzamelen.
 • Het heeft er verder alle schijn van dat Bezier Games met een internationale editie van One Night Werewolf komt. Dit is een razendsnelle variant op Weerwolven met één nacht en één dag.
Black Box Games Publishing (stand 3P-118)
 • Twee decks voor het fantasy battle game Lords of War [info]: Elves versus Lizardmen en Orcs versus Dwarves.
Blackrock Editions (stand 3P-106)
 • Armadöra is een naar een fantasy setting verhuisde nieuwe editie van Christward Conrad’s Nuggets.
Blast City Games (stand 3Q-101)
 • Volgens het achtergrondverhaal van The Mushroom Eaters zijn de spelers leerlingen van een shaman, die geestverruimende paddenstoelen hebben genuttigd. Als ze hun speelkaarten goed uitspelen, vormt zich een pad naar nieuwe ervaringen, die het individu of de groep verder brengen. Iets voor spelende Castaneda fans?
Blue Orange Games (stand 1C-143)
 • In het dobbelspel Nada! worden zes witte en zes oranje stenen gegooid. Dan is het zaak om als eerste een symbool te noemen dat met beide kleuren is gegooid. Heb je het goed, krijg je alle stenen met dit symbool. Heb je het fout, moet je een beurt overslaan. Ligt er geen match, dan win je stenen door als eerste ‘nada’ te roepen. Dit spel heeft ook Nederlandstalige regels.
 • Full Moon [info ] is een tweepersoonsspel. Het speelveld begint als een rij met 12 wolftegels, die in de loop van het spel worden verplaatst om als eerste een kolom van 4 wolven te vormen.
 • Longhorn is een tweepersoonsspel. De spelers zijn bandieten in het wilde westen. Zij stelen vee en goud en proberen de sheriff op de tegenstander af te sturen. Dit spel heeft ook Nederlandstalige regels.
Bom Basta Games (stand 2C-104)
 • Omertà – Clan ohne Plan.
Brain Games (stand 1G-139)
 • In Om Nom Nom zijn allerlei dieren op zoek naar voedsel. Met dobbelstenen wordt de prooi bepaald, met jachtkaarten probeer je de prooi op te vreten en punten te verdienen.
 • In Social Network simuleren de spelers bekend gedrag op sociale netwerken. Iedere speler heeft een identiek deck en een speelbord. Ze spelen tegelijk en door elkaar kaarten uit op hun eigen en op vreemde borden. Op deze kaarten moeten de spelers vervolgens weer gepast reageren. Je verdient punten door kaarten weg te spelen.
 • In Dig Mars delven de spelers grondstoftegels op Mars, waarmee ze de stand van hun technologie kunnen verbeteren en winstpunten verdienen.
Burley Games (stand 1D-107)
 • Alchemists of Venice.
Capstone (stand 3O-106)
 • Moobie.
 • The Wooolf!.
Clever Mojo Games (stand 3P-118)
 • Formula E [info] is een kaartgestuurd racespel in de stijl van Avé Caesar.
Clicker Spiele (stand 3R-101)
 • In Café Melange moeten de spelers door het geschikt uitspelen van reserveringskaartjes de bezoekers op de juiste stoelen aan de juiste tafels van hun café’s zien te krijgen. Het is de bedoeling om jouw eigen gasten daarbij te koppelen aan prominenten.
Cogitate Games (stand 3P-118 LocWorks)
 • Crokinole is een behendigheidspel, waarbij je met houten schijfjes over een rond houten speelbord schiet. Het is de bedoeling om jouw schijven in het midden te krijgen en andermans schijven weg te stoten.
 • Mini-Crokinole.
Cranio Creations (stand 1A-118)
 • Dungeon Fighter: Fire at Will! bevat vier uitbreidingen van Dungeon Fighter met nieuwe monsters, wapens, voorwerpen en spelmechanismen.
 • In Steam Park [info] bouw en ontwikkel je een succesvol pretpark met driedimensionale attracties. Het actiemechanisme beloont snelle beslissers, die vervolgens meer tijd hebben om hun park te onderhouden.
Cubiko Games Limited (stand 3Q-105)
 • Van het wielrenspel Yellow Jersey [info] zijn enkele preview exemplaren beschikbaar. Hetzelfde geldt voor de twee andere nieuwe spellen Hole of DOOM!!! en Snapps.
 • Steeplechase [info] is een nieuwe oplage van dit spel. Het draait om een hordenrace waarbij elke ronde een van de spelers de fiches met bewegingspunten verdeelt.
Cuboro (stand 1F-113)
 • Cuboro tricky ways [info] is een driedimensionaal leg- en puzzelspel dat is gebaseerd op Cuboro.
Cwali (stand 1D-129)
 • In Leelawadee [info] heeft iedere speler zijn eigen tuin, waar prachtige kleurrijke bloemen groeien. Deze bloemen lokken vlinders, die naar de tuinen met de meeste bloemen in de juiste kleur en/of kleurcombinaties vliegen. Deze vlinders zorgen voor de winstpunten. Het is onzeker of het spel op de beurs te koop is, sommige onderdelen zitten nog vast in het douaneproces.
 • Mayday!Mayday! [info] is een deductiespel. Tijdens vlucht KL-886 is de piloot onder verdachte omstandigheden gestorven. De spelers maken deel uit van de bemanning. De meeste bemanningsleden zijn eerlijk, maar er zijn ook infiltranten. Deze infiltranten kennen elkaar, alle anderen weten in het begin van niks. De nieuwe captain moet proberen om een bemanning samen te stellen waarmee het vliegtuig veilig kan landen. Dit lukt wanneer alle infiltranten worden ontmaskerd. Volgens de auteur noemen sommige testers het een Weerwolfspel met echte informatie.
 • De derde nieuwe titel was Factory Fever. Er is een ‘cosmetische’ relatie met Factory Fun, inhoudelijk is het een ander spel. Je moet producten op de voorgeschreven manier in een pakhuis opslaan. Je weet welke producten je moet verwerken, je weet niet wanneer en in welke combinatie ze worden bezorgd. De uitdagingen? Je moet identieke producten gegroepeerd of verbonden via lopende banden opslaan, gevaarlijke goederen moet je naast een muur opslaan en lopende banden mogen niet doodlopen. Door een moeizame samenwerking met de vorige illustrator is dit project vertraagd. Op Spiel 2013 is wellicht een prototype beschikbaar.
Czech Board Games (stand 1F-157)
 • Dr. Hrubec is het nieuwe kaartspel van de Tsjechen die zijn gespecialiseerd in rare thema’s. Je formeert een team van gekke dokters, die allerlei vreemde patiënten met een ruime variatie aan kwalen moeten genezen voordat het ziekenhuis wordt gesloten. Via actiekaarten help je jouw team en hinder je de concurrentie.
Czech Games Edition (stand 1D-140)
 • Tash-Kalar: Arena of Legends is een nieuw spel van Vlaada Chvátil, waarin tovenaars (2 spelers of 2 teams) elkaar bestrijden in een arena. Speelkaarten tonen bovennatuurlijke wezens en bepaalde patronen. Als je een patroon op het speelbord kunt vormen, mag je de kaart spelen. Dan breng je dit wezen in het spel en voer je de bijpassende actie uit. Hiermee kun je vijandelijke stukken vernietigen, door vijandelijke linies bewegen, andere stukken orders geven, vijandelijke stukken overnemen enzovoort. Daarna wordt de kaart afgelegd en is dit wezen immobiel. Je kunt het wezen gebruiken voor nieuwe patronen of het middels andere kaarten weer tot leven weken. Er zijn drie verschillende factiedecks, met hun eigen unieke wezens, en een deck met legendarische wezens.
 • De Dungeon Petz Expansion voegt een nieuwe wijk aan de stad toe. Je kunt illegalen inhuren, op de zwarte markt handelen, voedselproductie opzetten en jouw favoriete huisdier trakteren op een mooie halsband.
 • In de Last Will Expansion moet je nog steeds zien dat je jouw erfenis er zo snel mogelijk doorheen jaagt. Daarnaast is het zaak om op de juiste wijze van jouw baan (en het bijbehorende salaris) af te komen.
 • De uitbreiding van Tzolk’in: The Mayan Calendar bestaat uit vier modules. Iedere speler krijgt een eigen stamkaart met een speciale eigenschap die je tijdens het spel kunt gebruiken. De tweede module geeft extra pit aan de tussentelling. De derde module introduceert nieuwe gebouwen, die je later kunt bebouwen om een monument goedkoper te maken. Ten slotte is er materiaal voor een vijfde speler.
 • Galaxy Trucker: Latest Models bevat nieuwe borden met model C ruimteschepen.
 • Je kunt de spellen hier reserveren. Afhalen en betalen doe je op de beurs.
Dast@Work (stand 2F-133)
 • C.O.A.L.: Combat-Oriented Armored League [info] is een kaartspel in een steampunk setting, waarin strijd wordt geleverd met door stoom aangedreven robots, die door verschillende piloten worden bestuurd.
Days of Wonder (stand 3E-102)
 • In Relic Runners [info] gaan avonturiers in de jungle op zoek naar tempels vol schatten en historische voorwerpen. De spelers ontdekken junglepaden, moeten voldoende proviand meenemen en breiden hun ‘rugzak’ uit met extra acties en andere bonussen.
 • Ticket to Ride Nederland [info] is een nieuwe uitbreiding van Ticket tot Ride. Het speelbord toont een (zeker vanuit historisch perspectief) creatieve kaart van Nederland. De regels introduceren tolbruggen.
 • Art of Small World [info] is een serie met 20 cm miniaturen van volken uit het bordspel.
DEINKO (stand 3S-119)
 • Patchistory is een strategisch spel in drie epochen, waarbij speelkaarten historische helden en wonderen vertegenwoordigen. Je verkrijgt deze kaarten via veilingen. Je breidt jouw gebied uit door ze uit te spelen op een speelveld. Doe je dit handig, dan activeer je de eigenschappen van de kaarten, zoals diplomatie, strijd en productie. Op de beurs zijn 50 stuks van een gelimiteerde Engelstalige editie verkrijgbaar. Een volwaardige Engelstalige editie komt er pas wanneer dit spel goed wordt ontvangen en buitenlandse partners zijn gevonden.
dlp games (stand 1C-114)
 • citrus-boxIn het legspel Citrus [info] bouwen de spelers meerdere plantages met citrusvruchten om bij de eindtelling de meeste punten te verzamelen. Tijdens het spel moet je op het juiste moment af en toe oogsten om geld te verdienen en verder te kunnen. Daarbij moet je realiseren dat de geoogste plantage de eindtelling niet haalt.
  De Nederlandstalige regels vind je op Boardgamegeek.
Drei Hasen in der Abendsonne (stand 3G-101)
 • Jetzt fahrn wir übern See… is een nieuwe editie van dit kinderspel van Alex Randolph.
 • In het kaartspel Nullern moeten de spelers vooraf aangeven hoeveel slagen ze denken te halen.
 • Er zijn verder testversies van Talo, een bouwspel voor kinderen met houten speelstukken.
Drei Magier (stand 3F-102)
 • Der geheimnisvolle Spiegel [info] is een coöperatief spel, waarbij een speler op basis van een opdrachtkaartje een afbeelding moet tekenen, die door de anderen moet worden geraden.
Eagle Games (stand 3Q-113)
 • In Francis Drake [info] varen Britse kapers naar het Caribisch gebied, om daar de schatten van de Azteken en de Inca’s te veroveren.
 • In het dobbelspel Railways Express [info] bouwen de spelers spoorlijnen in Noord-Amerika. Ze gooien dobbelstenen met terreinsoorten en met spoorlijnen. Daarmee winnen ze het spel door als eerste de vier eigen steden te verbinden.
 • Railways of North America is een uitbreiding van Railways of the World. Het speelbord toont Canada en introduceert mijnen en veerponten.
 • In Triassic Terror [info] start je met een enkele kudde dino’s in het moeras, die in de loop van het spel groeit en migreert naar betere terreinsoorten. Ondertussen dreigt gevaar vleesetende soortgenoten en vulkanen.
 • Als ik het goed heb begrepen verschijnen er ook nog een nieuwe editie van Bootleggers en een ‘Boardwalk’ uitbreiding van dit spel.
Eggertspiele (stand 3D-106)
 • Glück Auf [info] is een nieuw bordspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. De titel is de groet waarmee mijnwerkers elkaar geluk wensen. De spelers sturen hun kompels een mijnschacht in, waar ze op verschillende diepten verschillende kwaliteiten kolen opgraven. De kolen wordt via jouw eigen lift uit de mijn gehaald. Met het vervullen van contracten verdien je geld. Je zet jouw kompels in op actievelden. Bezette velden kosten je een extra kompel.
 • Rokoko [info] is een nieuw spel van Matthias Cramer, Louis Malz en Stefan Malz. De spelers proberen goede zaken te doen bij de voorbereidingen op een bal van Louis XV. Je speelt elke beurt een arbeiderkaart die een taak voor je uitvoert: een nieuwe arbeider aannemen, grondstoffen kopen, een kledingstuk fabriceren of investeren in decoraties voor het bal. Niet elke arbeider is goed in alles, met de juiste man op de juiste klus verdien je een bonus. Na zeven rondes is het bal en krijg je punten voor kledingstukken, decoraties en sommige arbeiderbonussen.
 • Times ‘n’ Space [info] is een bewerkte heruitgave van Space Dealer.
 • Yedo: Sakoku is een kleine uitbreiding van het bordspel Yedo.
 • Een mini-uitbreiding van Rokoko.
FableSmith (stand 1F-103)
 • Ortus-boxDeze Nederlandse uitgever presenteert het tactische tweepersoonsspel Ortus [info]. In dit spel strijden de opponenten in de legendarische Ortus arena. Daar controleert iedere speler een groepje gespecialiseerde krijgers. Elke krijger is een uniek karakter en heeft zijn eigen rol op het slagveld. De vaardigheden van de krijgers zijn verbonden aan de elementen water, vuur, wind en aarde. Aan het begin van je beurt verzamel je energie, waarmee je jouw krijgers verplaatst en de strijd aangaat. Het spel wordt geleverd met basisregels en met regels voor gevorderden. Het spelmateriaal bestaat uit houten speelstukken en een dubbelzijdig speelbord met twee verschillende arena’s. Je kunt de speelduur controleren door met een tijdslimiet te spelen. Wanneer een ervaren en een onervaren speler de arena betreden, kun je met een handicapsysteem de speelbalans bewaken.
Fabryka Gier Historycznych (stand 2B-130)
 • Sigismundus Augustus: Dei gratia rex Poloniae [info] is een historisch bordspel over Poolse adel in de 16e eeuw.
 • Queen Bona Sforza d’Aragona is een gratis mini-uitbreiding voor kopers van Sigismundus Augustus.
 • In The Outcast Heroes [info] gaat een Poolse ondergrondse strijdmacht de strijd aan met het leger van de Sovjet-Unie.
 • The Outcast Heroes Promo Sheet is een gratis mini-uitbreiding voor kopers van dit spel.
 • Theomachie [info] is een Duitstalige nieuwe editie van Teomachia, nu geschikt voor 2-4 spelers.
Ferti (stand 3L-100)
 • Complots [info] is een Franse editie van het blufspel Coup
 • Yōkaï no mori bevat op een dubbelzijdig speelbord twee vereenvoudigde varianten van Shogi.
Feuerland Spiele (stand 3D-100)
 • In Uwe Rosenberg’s Glass Road [info] zijn de spelers glasblazers in het oude Beieren. Het spel bestaat uit vier bouwfasen. Iedere speler heeft een identieke set specialisten. Elke specialist heeft twee eigenschappen. Aan het begin van een fase kies je vijf specialistkaarten. Speel je in de loop van de fase een unieke specialist, dan mag je beide eigenschappen gebruiken. Spelen meerdere spelers dezelfde specialist, dan mogen ze maar één eigenschap van hun specialist gebruiken. Via deze eigenschappen verzamel je grondstoffen, plaats je gebiedstegels en bouw je allerlei gebouwen in drie soorten (voor productie, een eenmalig effect of voor winstpunten). White Goblin Games komt in oktober met een Nederlandstalige editie.
 • Een mini-uitbreiding met nieuwe stadstegels voor Terra Mystica.
F-Hein-Spiele (stand 1F-126)
 • Die Sanduhren
 • Mondgewitter
Filosofia Édition (stand 3F-110)
 • Franstalige versies van een handvol nieuwe Duitse titels.
Flatlined Games (stand 1D-139)
 • Twin Tin Bots [info] is een spel van Philippe Keyaerts. In Twin Tin Bots controleert iedere speler twee robots en probeert zo veel mogelijk kristallen naar zijn basis te halen. De robots worden geprogrammeerd met eenvoudige bevelen. De communicatie heeft beperkingen, je mag per beurt maar één instructie veranderen. Het is mogelijk om de andere robots te duwen, hun kristallen af te pakken en hun programma te verstoren. Dit spel heeft ook Nederlandstalige regels.
Fragor Games (stand 1G-157)
 • Mush Mush – Snow Tails 2 is een opvolger van het racespel Snow Tails. Het dubbelzijdige speelbord is ‘oversized’ en bevat meerdere circuits. Het extravagante spelmateriaal bestaat deze keer uit gebouwen en bomen. Het spelsysteem is enigszins versoepeld, Het spel is nu met 8 spelers speelbaar.
Franjos (stand 3L-101)
 • Glastonbury [info] is een heruitgave van Günter Burkhardt’s Kupferkessel & Co, die geschikt is gemaakt voor 2-4 spelers. Deze versie bevat nieuwe ingrediënten en toverspreuken waarmee je speciale acties kunt uitvoeren.
FryxGames (stand 3P-101)
 • Space Station: Core Modules is een uitbreiding van Space Station.
 • Female Characters is een uitbreiding van Wilderness.
Funforge (stand 1C-131)
 • Tokaido: Crossroads is een uitbreiding van het bordspel Tokaido.
 • In Quantum [info] ontdekken, veroveren en koloniseren de spelers het heelal. Dobbelstenen vertegenwoordigen de verschillende soorten ruimteschepen, van snelle scouts tot zwaarbewapende battle stations. Via hun bouwwerken op de planeten ontwikkelen de spelers nieuwe technologieën, schepen en vaardigheden.
 • The Phantom Society [info] is een asymmetrische spokenjacht voor twee spelers/teams. De ene partij vertegenwoordigt de spoken, de andere partij de spokenjagers. Een deductiespel op een speelbord met twee niveaus.