Love Letter

loveletter-nlLove Letter is een kaartspel van de Japanse spelauteur Seiji Kanai. Via zijn eigen uitgeverijtje Kanai Factory heeft hij de afgelopen jaren meerdere interessante kaartspellen uitgebracht. Een Engelstalige editie van Love Letter werd op Spiel 2012 gepresenteerd door AEG, die in 2013 meer van Kanai’s spellen zal uitgeven. De begeerde Nederlandse licentie viel in de schoot van 999 Games, die dit spel liefdevol heeft verpakt in een smaakvol kartonnen doosje.

Het spelmateriaal bestaat uit 16 speelkaarten, 4 overzichtskaartjes en een lading liefdesfiches. Op de speelkaarten vind je 8 personages van een koninklijk hof. Deze personages hebben een waarde en een speciale eigenschap, die wordt geactiveerd zodra je de kaart uitspeelt.

loveletter-spelmateriaal

Het spel draait om een romantische stoelendans om de gunst van de prinses. De kaarten worden geschud, waarna de bovenste ongezien aan de kant wordt gelegd. Iedere speler krijgt één handkaart, waarna de romantiek losbarst. Dit gaat door tot alle spelers op één na zijn uitgeschakeld of tot de trekstapel is uitgeput. De overgebleven speler of de speler met de hoogste handkaart wint de ronde en krijgt een liefdesfiche.

De actieve speler trekt een tweede kaart van de stapel en moet vervolgens een van beide handkaarten open afleggen en uitvoeren. Afgelegde kaarten worden open op tafel bewaard, zodat je gaandeweg meer informatie verzamelt. Wanneer jij een wachter (waarde 1 – 5 ex.) aflegt, kies je een medespeler en noem je een ander personage. Heeft hij dit personage, dan is hij uitgeschakeld. Met een priester (waarde 2 – 2 ex.) mag je de hand van een medespeler bekijken. Via de baron (waarde 3 – 2 ex.) kies je een medespeler en vergelijk je de waardes van jullie handkaarten, waarna de laagste wordt uitgeschakeld. Het kamermeisje (waarde 4 – 2 ex.) beschermt je een ronde tegen jouw medespelers. De prins (waarde 5 – 2 ex.) laat de gekozen speler zijn hand afleggen en een nieuwe kaart trekken. Met de koning (waarde 6 – 1 ex.) ruil je jouw hand met een medespeler. De gravin (waarde 7 – 1 ex.) moet je verplicht afleggen wanneer je een prins of koning op de hand hebt. Wanneer je de prinses (waarde 8 – 1 ex.) aflegt, ben je meteen uitgeschakeld.

Het spel is voorbij zodra een speler het vereiste aantal liefdesfiches heeft verzameld. Deze romanticus is de winnaar.

Ten slotte

Onze affaire met de prinses is geen lang leven beschoren. De romance is voorbij voordat je het in de gaten hebt. Love Letter is een vluggertje dat snel is uitgepakt, uitgelegd en gespeeld. Je bent klaar voordat je het in de gaten hebt en kunt dan verder met steviger spellen. Of……… je wordt verleid door dit leuke spelletje en je wilt meteen nog een keer. En reken maar dat Love Letter verleidelijk is! Een handvol regels en 16 kaarten leveren een mix van spanning, frustratie, bluf en deductie op. Soms moet je de ellende lijdzaam ondergaan, soms kun je gericht toeslaan. Laat de behoefte aan absolute controle varen, onderga de grillen van de liefde en wees tijdelijk scherp wanneer het ertoe doet. Met deze instelling zorgt Love Letter aan elke speeltafel voor speelplezier. 999 Games heeft weer een hit in huis!

roderoos

Auteur: Seiji Kanai
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 20-30 minuten