Spiel des Jahres 2013: Hanabi

spieldesjahresDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaar van het Spiel des Jahres 2013 bekendgemaakt. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een klein doosje de grote prijs gewonnen. De gelukkige pionier heet Hanabi, het coöperatieve kaartspelletje van Antoine Bauza, uitgegeven door Abacus. Hanabi versloeg het dobbelspelletje Qwixx en de Romeinse Bingovariant Augustus.

Hanabi heeft de jury overtuigd door de unieke mix van coöperatieve, communicatieve en deductieve spelelementen. Het omgekeerd vasthouden van de kaarten is meer dan een ongebruikelijke aanblik, dit stimuleert geconcentreerd samenspel. Het is fascinerend hoe spelers gaandeweg harmonieuzer gaan samenspelen en leren om uit slimme aanwijzingen de juiste conclusies te trekken.

hanabi-winnaarIn het verleden had een kaartspel in een klein doosje geen schijn van kans, waardoor bijvoorbeeld een hoogvlieger als 6 Nimmt! het in 1994 met een plekje op de Auswahlliste moest doen. Afgelopen voorjaar hoorden we andere geluiden uit de kring rond het Spiel des Jahres. Her en der werd een lans gebroken voor kleine doosjes, in recensies werd Hanabi de hemel in geprezen. Nu blijkt dat we gedoseerd zijn voorbereid op de mogelijkheid van een kleine knaller.

Hanabi wordt in de loop van het jaar via Asmodee in Nederland en België uitgebracht. Wil je niet wachten, dan heeft de Amersfoortse Spellenwinckel een Duits doosje met Nederlandstalige spelregels in huis.

Meer informatie: