Spiel der Spiele 2013

Golden Horn van Leo Colovini (uitgever: Piatnik) is vandaag gekroond tot het ‘Spiel der Spiele 2013’. In dit spel wordt een handelsroute tussen Venetië en Constantinopel aangelegd. Hierover varen de schepen van de spelers, die in de havens goederen laden of op zee als piraten de tegenstanders beroven. Aan het eindpunt van de route worden de goederen in pakhuizen uitgeladen, waar ze aan het einde van het spel als setjes winstpunten opleveren.

Spiel_der_Spiele_2013_Golden_Horn

Naast de winnaar hebben twee spellen een speciale prijs gekregen, de ‘Sonderpreis zum Spiel der Spiele’. De eerste bonus gaat naar het behendigheidsspel Feuer & Flamme van Stefan Dorra en Manfred Reindl (uitgever: Huch! & friends). De tweede bonus gaat naar Wunderland van Dirk Hillebrecht (uitgever: Pegasus). In het kielzog van de winnaar en de extra prijzen zijn de volgende spellen bestempeld tot ‘Spiele Hits 2013’:

Hits voor kinderen:

 • Bennis bunte Blumen van Thomas Daum en Violetta Leitner (Haba)
 • Kakerlakak van Peter-Paul Joopen (Ravensburger)
 • Move & Twist van Kerstin Wallner en Klaus Miltenberger (Beleduc)

Hits voor families:

 • Auf Teufel komm raus van Tanja und Sara Engel (Zoch)
 • Augustus van Paolo Mori (Hurrican/Asmodee)
 • Rondo van Reiner Knizia (Schmidt)

Hits met vrienden:

 • Bohn to be wild! van Uwe Rosenberg (Amigo)
 • Brügge van Stefan Feld (Hans im Glück)
 • Die Legenden von Andor van Michael Menzel (Kosmos)

Hits voor experts:

 • Spartacus van Sean Sweigert en Aaron Dill (Heidelberger)
 • Tzolk’in van Simone Luciani en Daniele Tascini (CGE)

Commentaar: met de combinatie van een winnaar, twee Sonderpreise en een lading Spiele Hits zetten Oostenrijkers een in mijn ogen wazig beeld neer. Met deze troebele cocktail help je het grote publiek volgens mij niet op weg. Inhoudelijk biedt men de gebruikelijke mix van een eigen Oostenrijkse smaak en een paar uit Duitsland bekende favorieten.

Meer informatie: