Spiel des Jahres 2013: nominaties

spieldesjahres-logoDe Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2013 worden gekozen. De jury reikt voor de derde keer drie hoofdprijzen uit. Het beste familiespel wordt op maandag 8 juli 2013 in Berlijn uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste expertspel wordt op dezelfde dag en plaats verheven tot Kennerspiel des Jahres. Het beste kinderspel wordt reeds op maandag 10 juni 2013 in Hamburg uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2013 zijn:

  • AUGUSTUS van Paolo Mori (Hurrican)
  • HANABI van Antoine Bauza (Abacus)
  • QWIXX van Steffen Benndorf (Nürnberger Spielkarten Verlag)

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2013 zijn:

  • BRÜGGE van Stefan Feld (Hans im Glück)
  • DIE LEGENDEN VON ANDOR van Michael Menzel (Kosmos)
  • DIE PALÄSTE VON CARRARA van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Hans im Glück)

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2013 zijn:

  • DER VERZAUBERTE TURM van Inka en Markus Brand (Drei Magier Spiele)
  • GOLD AM ORINOKO van Bernhard Weber (Haba)
  • MUCCA PAZZA van Iris Rossbach (Zoch)

De jury heeft ook dit jaar een Empfehlungsliste voor de bovengenoemde categorieën gepubliceerd. Op deze drie lijstjes staan aanbevolen kinder-, familie- en expertspellen.

Commentaar: de jury heeft dit jaar een paar verrassingen uit de hoge hoed getoverd. De veelspelerhits Tzolk’in en Terra Mystica moeten het doen met een troostplek op de Empfehlungsliste Kennerspiel des Jahres, terwijl Hans im Glück maar liefst twee nominaties in de wacht sleept. Volgens het juryrapport komen Tzolk’in en Terra Mystica door hun hoge drempel, complexiteit en speelduur niet in aanmerking voor een nominatie. Die Legenden von Andor is in mijn ogen de grote kanshebber bij deze expertprijs. De nominatielijst voor het Spiel des Jahres bevat met Qwixx en Hanabi maar liefst twee superieure ‘quickies’. Ik gun ze beiden de hoofdprijs, maar heb de indruk dat de Duitse ‘bookmakers’ Augustus grotere kansen toedichten. Volgens de voorzitter van de jury heeft elk spel gelijke kansen, er zijn volgens hem geen interne favorieten.

Meer informatie: