Verwacht bij Playthisone: Ugo!

ugo-coverDe jonge Nederlandse spellenuitgever Playthisone is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe spellen. Een van de nieuwe titels wordt het kaartspel Ugo!. Dit is het eerste gepubliceerde spel van de Nederlandse spellenkenner Ronald Hoekstra. Zijn oorspronkelijke spelontwerp is doorontwikkeld door Thomas Jansen en Patrick Zuidhof. Deze samenwerking heeft per saldo een vreselijk leuk kaartspel opgeleverd.

Iedere speler heeft een koninkrijkje met vijf landerijen, waar hij speelkaarten in vijf verschillende kleuren verzamelt. Van elke kleur zijn er kaarten met de waardes 0-8. Elk landgoed is in feite een scorestapeltje voor een van de vijf kleuren. De startspeler komt uit, waarna de overige spelers kleur moeten bekennen. De slag gaat naar de hoogste kaart. De winnaar van de slag legt de kaarten in de door hem gewenste volgorde op zijn landgoederen. Hierdoor ontstaan maximaal vijf scorestapels, waarvan de bovenste kaart de punten markeert. Er is nog een belangrijke twist. Drie van de vijf landgoederen leveren alleen punten op wanneer daar voldoende boeren werken. Deze boeren verdien je als bonus bij bepaalde slagen. Heb jij aan het einde landgoederen met kaarten, maar onvoldoende boeren? Dan ben je de sigaar! Daar is de kaartkleur niks waard en kost elke missende boer je vijf strafpunten. Deze twist nodigt je van harte uit om de medespelers een oor aan te naaien en maakt van Ugo een kostelijk kaartspel.

De afbeeldingen van Ugo! worden verzorgd door Franz Vohwinkel, een in de internationale spellenscène beroemde illustrator. Ugo! komt komend najaar op de markt. Mijn advies voor bezoekers van Spiel en het Spellenspektakel: play this one!

Links: